Quantcast
Channel: Eurovision | svenska.yle.fi
Viewing all 607 articles
Browse latest View live

Melodifestivalen når sin kulmen

$
0
0

Det är åter dags för årets största fest i vårt västra grannland. Leta fram fjäderboan och glitterhatten, en av tolv finalister ska bli det svenska folkets gullegris.

Sveriges Television har i år firat att det är femton år sedan de gjorde om Melodifestivalen till en gigantisk, omkringresande cirkus. Det är värt att fira ett lyckat koncept och i finalen kan tittarna förvänta sig kära återseenden med tidigare Mello-favoriter.

I deltävlingarna har det svenska folket troget röstat på sina favoriter. Så pass troget att röstningsrekord efter röstningsrekord har sprängts. Melodifestivalens deltävlingar har faktiskt fått in fler röster än vad det röstades i det senaste svenska riksdagsvalet.

Finländarna i finalen

Vill man som finländare hitta en koppling till bidragen så kan man exempelvis hurra lite extra för Lisa Ajax. Youtube-sensationen Sara Maria Forsberg från Jakobstad är nämligen en av låtskrivarna bakom hennes låt My Heart Want’s Me Dead.

Finska rötter från pappas sida har åter Johan Hirvi från gruppen Panetoz.

Men vem är det då som tävlar. Låt oss ta en titt!

Panetoz: Håll om mig hårt

Energiska gruppen Panetoz har det perfekta bidraget att öppna showen med. De var också först ut år 2014 och fick hela Friends Arenan att dansa med i Efter solsken. Tyvärr blev det ändå bara en nionde plats för killarna då. Kan Håll om mig hårt bli en likadan succé som deras singel Dansa/Pausa?

Lisa Ajax: My Heart Want’s Me Dead

Lisa Ajax vann svenska Idol år 2014. Sjuttonåringen sjunger My Heart Wants Me Dead som är skriven av samma team som ligger bakom Måns Zelmerlöws Eurovisionsvinnarlåt Heroes. Ja, plus finländska Sara Maria Forsberg.

David Lindgren: We Are Your Tomorrow

David Lindgren är den glada musikalartisten som trivs på scenen, men är det tredje gången gillt för honom i Melodifestivalen? Första gången tävlade han 2012 med Shout It Out som kom fyra i finalen, året där på var det Skyline som kom åtta i finalen.

SaRaha: Kizunguzungu

Barnen lär ska älska den här svenska varianten av Shakiras Waka Waka. SaRaha är född i Sverige men uppväxt i Tanzania där hon är en erkänd artist. Kizunguzungu sjungs delvis på swahili, som SaRaha talar flytande.

Hennes riktiga namn är Sara Larsson, men hon kände att hon behövde ett artistnamn då det redan fanns en välkänd artist som använder det namnet.

Oscar Zia: Human

Oscar Zia tävlade första gången i Melodifestivalen år 2013 tillsammans med Behrang Miri med Jalla Dansa Sawa, året där på återvände han som soloartist med Yes We Can som slutade på åttonde plats.

Oscar Zia har själv varit med och skrivit Human som avviker från den stilens musik han tidigare tävlat med. Uppträdandet filmas i 208 kamerasekvenser – mer än en bild i sekunden!

Ace Wilder: Don’t Worry

Hon kom tvåa efter Sanna Nielsen. Hon har ändå inte varit Busy Doin’ Nothin’ sedan år 2014, utan har bland annat skrivit årets låt tillsammans med guldtrion Joy Deb, Linnea Deb och Anton Hård af Segerstad som skrev Måns Zelmerlöws Heroes.

Robin Bengtsson: Constellation Prize

Robin Bengtsson hade sitt genombrott i svenska Idol år 2008 där han kom trea. Bobby Ljunggren är en av låtskrivarna, som bland annat skrivit vinnarlåtarna Evighet för Carola och Hero för Charlotte Perelli.

Molly Sandén: Youniverse

Molly Sandén var länge tippad att gå segrande ur årets tävling. Nu är oddsen inte längre så klara.

Låten Youniverse har hon skrivit tillsammans med sin pojkvän Danny Saucedo och John Alexis. Molly har tidigare tävlat i Melodifestivalen 2009 med Så vill stjärnorna som kom på elfte plats och 2012 med Why Am I Crying som kom på femte plats.

Boris René: Put Your Love On Me

Boris Lumbana är i andra kretser bättre känd som fotbollsspelare. Han släppte 2013 en singel och har publicerat coverlåtar på sociala medier men hoppas att medverkan i Melodifestivalen ska bli det verkliga genombrottet.

Frans: If I Were Sorry

Frans Jeppsson Wall fick sitt genombrott när han som 7 år gammal sjöng Who's da Man till Zlatan Ibrahimovics ära. Melodifestvallåten If I Were Sorry har han själv varit med och skrivit.

Frans anses vara den klara vinnaren i årets tävling, i alla fall om man frågar vadslagningsbyråerna. Men är den lite väl lik Matt Simons Catch & Release från år 2014? Skivbolaget Pias Recording undersöker som bäst om låten är ett plagiat.

Wiktoria: Save Me

Nitonåringen Wiktoria Johansson är varit med i ett antal talangtävlingar men Melodifestivalen är hennes genombrott. På scenen är det extra viktigt var Wiktoria står eftersom bilder ska projiceras på hennes kropp hela sången igenom.

Samir & Viktor: Bada nakna

Sist ut är Samir Badran och Viktor Frisk med Bada nakna. Och en hel del nakenhet kan vi förvänta oss på scenen! I deltävlingarna har duon klätt av sig skjortorna då de plaskar omkring i den lilla bassängen som bärs in på scenen, men under genrepet släts också byxorna av.

Ifjol tävlade duon med låten Groupie som kom på åttonde plats.

Melodifestivalens final sänds i Yle Fem lördagen den 12 mars med start klockan 21.00.

Använd hashtaggen #ylemelfest på Twitter för en chans att få dina tweets i tv-rutan. Tweetsen syns på text-tv sid 398 under sändningen. Mera information hittas på text-tv sid 397.

Lyssna också vad De Eurovisa anser om Melodifestivalens finalbidrag.


Se Melodifestivalens final här!

$
0
0

Melodifestivalens final i Yle Fem kan ses enbart i Finland.

Använd hashtaggen #ylemelfest på Twitter för en chans att få dina tweets i tv-rutan. Tweetsen syns på text-tv sid 398 under sändningen. Mera information hittas på text-tv sid 397.

Publikfavoriten Frans vann Melodifestivalen

$
0
0

Vinnare i svenska Melodifestivalen blev på lördag kväll Frans Jeppsson-Wall efter en spännande och jämnstark final. Frans kommer att representera Sverige i Eurovisionen.

Tolv bidrag tävlade i Friends Arenan i Solna, Stockholm. Redan innan finalen tippades Frans gå segrande ur tävlingen.

Frans Jeppsson-Wall fick sitt genombrott då han som sju år gammal spelade in Who's da Man till Zlatan Ibrahimovics ära.

Sjuttonåriga Frans kommer från Ystad i Skåne. Han är den fjärde skåningen i rad som representerar Sverige i Eurovisionen.

Han är tvåspråkig då hans pappa ursprungligen är från Nigeria. Frans är den yngsta segraren av Melodifestivalen sedan Carola vann år 1983 med Främling.

De internationella jurygrupperna hade femtio procent av makten i Melodifestivalen och Oscar Zia med Human var deras favorit. Frans kom ändå på andra plats endast ett poäng ifrån, med Ace Wilder endast några poäng efter som trea.

Publikens röster fördelades väldigt jämnt:
Frans fick 14,9 procent av rösterna
Wiktoria 9,5 procent
Oscar Zia 9,1 procent
Robin Bengtsson 9,0 procent
Panetoz 8,2 procent
Molly Sandén 7,8 procent
SaRaha 7,7 procent
Ace Wilder 7,4 procent
Boris René 7,4 procent
Lisa Ajax 6,9 procent
Samir & Viktor 6,7 procent
David Lindgren 5,9 procent

Skrev själv låten

If I Were Sorry har Frans själv skrivit tillsammans med Oscar Fogelström, Michael Saxell och Fredrik Andersson. Alla tre har erfarenhet av Melodifestivalen men har inte tidigare skrivit någon segerlåt i det här sammanghanget.

Fogelström skrev musiken till mellanakterna 2004 och 2005, Saxell komponerade Gladys del Pilars bidrag Det vackraste jag vet 1994 och Andersson skrev Björn Ranelids låt Mirakel 2012.

Vinnarlåten är aningen kontroversiell eftersom skivbolaget Pias Recording som bäst undersöker om låten är ett plagiat. If I Were Sorry anses vara lite väl lik Matt Simons Catch & Release från år 2014.

Vadslagningsbyråernas tror att det blir en seger för Sverige andra året i rad i Eurovisionen.

De Eurovisa tar sig an 43 Eurovisionslåtar

$
0
0

I takt med att Eurovisionen växer måste också De Eurovisa göra det. I år poängsätts alla 43 Eurovisionsbidrag i fem avsnitt mot tidigare fyra. Det betyder tio fantastiska gäster!

De Eurovisa firar sitt femårsjubileum med fem intressanta avsnitt av tv-programmet.

Det är faktiskt ett hisnande antal länder som deltar i Eurovisionen i Stockholm i år, hela 43 stycken. Lika många har det varit två gånger tidigare, år 2011 och 2008.

För att gästerna ska hinna säga sin åsikt om låtarna och för att tittarna ska hinna se något av videorna har Yle därför förlängt den Eurovisa säsongen med ett avsnitt.

Eva Frantz och Johan Lindroos är De Eurovisa.
Eva Frantz och Johan Lindroos delar tillsammans med gästerna ut poäng enligt vad de själv tycker om Eurovisionsbidragen. Eva Frantz och Johan Lindroos är De Eurovisa. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Det är inte bara De Eurovisa som jubilerar, i år är det också femtionde gången som Finland deltar i Eurovisionen.

- Jag tycker det är jätteroligt att vi lyckats bjuda in så många gäster som själv deltagit i Eurovisionen. De kan ge sin egna synvinkel på tävlingen, säger programledaren Eva Frantz.

Sakkunniga gäster

Vem är då gästerna som ska se, höra och bedömma årets Eurovisionsbidrag? Det är en salig blandning av tidigare Eurovisionsrepresentanter, musiker, producenter, skådespelare och redaktörer.

Janne Engblom och Hannah Norrena i De Eurovisa.
Janne Engblom och Hannah Norrena är gäster i det första avsnittet. Janne Engblom och Hannah Norrena i De Eurovisa. Bild: Yle / Hanna Othman

Säsongspremiär blir det den 9 april. Gäster är då musikern Janne Engblom, som tävlade i Eurovisionen år 1990 som sångare i bandet Beat, och radio- och tv-personligheten Hannah Norrena.

Del två sänds den 16 april. Då återvänder producenten och låtskrivaren Patric Sarin till programet. Eurovisionsreportern och -experten Lilian Brunell gästar för sin del programmet för första gången.

Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa.
Lilian Brunell och Patric Sarin. Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa. Bild: Yle / Hanna Othman

Gäster i det tredje avsnittet är musikern Ami Aspelund, som tävlade i Eurovisionen år 1983 med låten Fantasiaa och musikern Paul Uotila, som tävlade i UMK 2015 som en del av gruppen Satin Circus. Del tre sänds den 23 april.

Ami Aspelund och Paul Uotila som gäster i De Eurovisa.
Ifjol gav Ami Aspelund poäng i De Eurovisa tillsammans med Paul Uotilas bandkompis Krippe Westerling. Ami Aspelund och Paul Uotila som gäster i De Eurovisa. Bild: Yle / Hanna Othman

Del fyra sänds den 30 april. De Eurovisa välkomnar också musikern Geir Rönning tillbaka. Geir tävlade i Eurovisionen år 2005 med låten Why? medan den andra gästen, sångaren Rafaela Truda, deltog i UMK 2016 med låten Rise up.

Geir Rönning och Rafaela Truda besöker De Eurovisa.
Geirs rötter är i Norge, Rafaelas i Makedonien. Geir Rönning och Rafaela Truda besöker De Eurovisa. Bild: Yle / Hanna Othman

Del fem sänds den 7 maj. Gäster är musikern och skådespelaren Marika Krook, som deltog i Eurovisionen år 1998 som sångare i Edea, samt Eurovisionsreportern och -experten David Lindström.

David Lindström och Marika Krook.
David Lindström och Marika Krook fick också vara med och ge poäng från 1 till 10. David Lindström och Marika Krook. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Som programledare forstätter Eva Frantz och som ständig bisittare ser vi Johan Lindroos, musikchef för Radio Vega och Radio Extrem.

- Jag gillar att det i panelen finns allt från passionerade Eurovisionsfans till musiker som sysslar med olika former av musik. Exempelvis Marika Krook lyfte fram saker jag inte själv hade tänkt på, säger Eva Frantz.

De Eurovisa sänds på Yle Fem lördagar klockan 21.00 med start den 9 april 2016.

Märk också att alla avsnitt publiceras redan den 9 april på Yle Arenan. Programmet är textat till finska och kan ses i hela världen.

I De Eurovisa-podcasten talade Eva Frantz och Johan Lindroos om hur det var att spela in fem avsnitt av De Eurovisa tv-programmet.

Ladda ned

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Finlands startnummer i Eurovisionen klart

$
0
0

Finlands bidrag Sing it Away med Sandhja går ut som nummer ett i den första delfinalen i Eurovision Song Contest i Stockholm i maj.

Sandjha tävlar mot 17 andra länder den 10 maj i Globen i Stockholm. Bland annat Nederländerna, Ryssland, Estland och Island finns i samma semifinal.

Allmänt taget brukar startnummer ett inte anses lyckosamt eftersom publiken hinner glömma bidraget innan det är dags att rösta.

Senast Finland tävlade som nummer ett i tävlingen var 2011 när Paradise Oskar inledde finalen i Düsseldorf. Han slutade på plats 21.

Åtta soloartister med poplåtar

SVT som står bakom produktionen har valt startordningen för att göra delfinalen så spännande som möjlig och för att se till att varje bidrag får en chans att sticka ut.

Tävlingens exekutiva producent Christer Björkman följer därmed samma modell som i den svenska Melodifestivalen.

Tidigare lottades startordningen fram men när Sverige var värd för tävlingen 2013 ändrades reglerna för att göra tävlingen mer intressant för tittarna.

– Mitt mål är att ge varje låt maximalt utrymme så att de omges av bidrag som gör att de sticker ut och får glänsa i tre minuter. Detta gör också att betydelsen av placeringen i startordningen reduceras. Var du än ligger i startfältet så har du en chans att märkas, säger Björkman i ett pressmeddelande.

Den stora utmaningen för Björkman i år var att det finns åtta kvinnliga soloartister som sjunger poplåtar i den första semifinalen.

Semifinal 1

1. Finland
2. Grekland
3. Moldavien
4. Ungern
5. Kroatien
6. Nederländerna
7. Armenien
8. San Marino
9. Ryssland
10. Tjeckien
11. Cypern
12. Österrike
13. Estland
14. Azerbajdzjan
15. Montenegro
16. Island
17. Bosnien och Hercegovina
18. Malta

Den andra semifinalen går av stapeln den 12 maj. Startordningen för finalen den 14 maj bestäms efter den andra semifinalen.

Semifinal 2

1. Lettland
2. Polen
3. Schweiz
4. Israel
5. Vitryssland
6. Serbien
7. Irland
8. Makedonien
9. Litauen
10. Australien
11. Slovenien
12. Rumänien
13. Bulgarien
14. Danmark
15. Ukraina
16. Norge
17. Georgien
18. Albanien
19. Belgien

Finlands Sandhja får De Eurovisa att dansa

$
0
0

Genast i det första avsnittet av De Eurovisa ska panelen ge poäng till Finlands Eurovisionsbidrag. Vilka funderingar har Hannah Norrena och Janne Engblom om Sandhjas, Rysslands och Greklands bidrag?

I år tävlar hela 43 bidrag i Eurovisionen, men i det första avsnittet av De Eurovisa ska panelen ta del av åtta länders låtar.

Vem är då i panelen? Gäster i det första avsnittet är Janne Engblom och Hannah Norrena. Som programledare fortsätter från tidigare år Eva Frantz och som ständig bisittare Johan Lindroos.

Sjöng på svenska i ESC

I Eurovisionssammanhang är Janne Engblom känd som en av sångarna i bandet Beat som representerade Finland år 1990. Deras låt hette Fri? och var det första bidraget på svenska som Finland skickat.

Beat i Eurovisionen 1990
Beat tävlade i Eurovisionen år 1990. Janne är andra från vänster. Beat i Eurovisionen 1990 Bild: Yle/ Kalevi Rytkölä

Janne Engblom jobbar som musiker och säger att han kan tänka sig ställa upp i Eurovisionen igen.

- Man ska aldrig säga aldrig. Men närmast har jag tänkt att jag kunde göra det som kompositör. Att vara med i Eurovisionen var nog det största som hänt mig.

Eurovisionen ordnades år 1990 i Zagreb i Jugoslavien. Trots att tävlingsdeltagarna levde i Eurovisionsbubblan minns Janne Engblom ändå att det redan då pratades om stridigheterna i landet. Ett år senare utbröt de jugoslaviska krigen.

Janne Engblom och Hannah Norrena i De Eurovisa.
Janne Engblom och Hannah Norrena har åsikter om Eurovisionsbidragen. Janne Engblom och Hannah Norrena i De Eurovisa. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Det som Janne Engblom tycker att är det tråkigaste med Eurovisionen, liksom med många sångtävlingar nuförtiden, är att vinnaren så snabbt glöms bort.

- Därför bedömer jag låtarna på basis av om det är något jag kan tänka mig lyssna på ännu efter själva tävlingen. Loreens Euphoria och Måns Zelmerlöws Heroes har varit bra sådana låtar.

De Eurovisa dansar sittande under inspelningarna.
Sittdans är en underskattad konstform. Här får Sandhjas bidrag De Eurovisa att sträcka på armarna. De Eurovisa dansar sittande under inspelningarna. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Duktiga sångare fascinerar Hannah

Hannah Norrena kan man höra på Radio Vega i program som Lördax och Radiohuset, men hon är inte obekant för tv-kamerorna heller. Kanske minns ni henne från programmet En kväll med Anne och Hannah?

Hannah Norrrena har följt med Eurovisionen ända sedan Carola Häggkvist deltog 1983.

- Jag har alltid beundrat de kvinnliga sångarna som haft vackra klänningar och fint hår. Dessutom tycker jag att sångare i Eurovisionen ofta varit bra på att sjunga.

Hannah Norrena tror inte att årets vinnare finns bland de låtar som De Eurovisa lyssnar på i det första avsnittet, trots att ett av bidragen är Rysslands. Sergey Lazarev är en av spelbolagens vinnarfavoriter.

Janne Engblom och Hannah Norrena.
Janne Engblom och Hannah Norrena gillar Eurovisionen. Janne Engblom och Hannah Norrena. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Tre frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen enligt dig?

Janne Engblom: Det är ett roligt spektakel, en sak som förenar Europa för en stund. Alla lyssnar på varandras låtar och får kanske något ut av det.

Hannah Norrena: Det bästa är att det är ganska naivt. Det får vara lite dumt och för mycket, man behöver inte skämmas för att det är ”corny”. Det får vara en svulstig refräng med stråkar och glitterklänningar. Man behöver inte vara cool i Eurovisionen, och det är något befriande med det.

Saknas det ännu något från Eurovisionen?

Janne Engblom: Frågan är om det blivit en för stor show. Det kanske saknas det naturliga och känslor, många röstar bara på grannländerna.

Hannah Norrena: Jag saknar lite den klassiska, gamla Eurovisionen där låten var i fokus. Och orkestern! Nu låter jag som en tant, men det är lite dunka-dunka över det nuförtiden. Jag saknar något mera organiskt.

Om du nu skulle uppträda i Eurovisionen, hurudant nummer skulle du vilja göra?

Janne Engblom: Det som jag lärde mig från att ha varit med i Eurovisionen är att man måste ha en egen grej för att sticka ut. Jag skulle uppträda med en modern låt som berör människor och kanske lite tar ställning till dagens värld.

Men framför allt något som sticker ut, det har Conchita Wurst och Lordi bevisat att fungerar. Fast alltid fungerar inte det heller. Det finns inget exakt recept eftersom musik är känslor.

Hannah Norrena: Om jag hade Mariah Careys röst skulle jag gör en jättestor ballad, lite som Rise like a phoenix. Men eftersom jag inte är begåvad med en sådan röst skulle jag göra ett stort dansnummer. Vad jag inte skulle ha med på scenen är män i slaviska kläder som slår på stora trummor. Mera klassisk Charlotte Perelli-aktig schlager än Balkantoner.

De Eurovisa i sin studio.
De Eurovisa i sin studio. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

De Eurovisa-avsnittet med Hannah Norrena och Janne Engblom som gäster sänds på Yle Fem lördagen den 9 april kl. 21.00. Programmet hittas också på Yle Arenan och kan ses globalt.

Blev du nyfiken på programmet? Vill du se mera? Alla fem avsnitt publiceras på Yle Arenan den 9 april.

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

De Eurovisas poäng i del ett

$
0
0

I det första avsnittet av de Eurovisa gav panelen poäng till åtta låtar i den första semifinalen. Bland dem Finlands Sandhja och Rysslands Sergey.

Flest poäng fick Finland (33p), följt av Ungern (32p) och Kroatien (31p). På sista plats i det första avsnittet hittar vi San Marino med 22p.

Resultatet i det första avsnittet av De Eurovisa 2016.
Resultatet i De Eurovisa del ett. Resultatet i det första avsnittet av De Eurovisa 2016. Bild: Yle

Avsnittets enda tiopoängare gav radio och tv-personligheten Hannah Norrena till Ungerns Freddie. Hennes motivering var att Freddie är en fantastisk sångare som verkade genuin på scenen. Hon skulle gärna höra låten igen.

Också musikern Janne Engblom gillade Ungern, men han gillade Finland lika mycket. Båda fick nio poäng av honom.

Bra och dåliga sidor med Finlands bidrag

Panelen var ense om att finländska Sandhja är sympatisk, sjunger bra och har en bra energi. Men det blev också diskussion gällande om Sing it away är för mycket retro. Har man kanske hört liknande låtar förut?

Programledaren Eva Frantz och ständiga bisittaren Johan Lindroos var aningen snåla med poängen i det här avsnittet, trots att Frantz ändå sträckte sig till nio poäng för Kroatien.

Rysslands Sergej Lazarev är en av vadslagningsbyråernas vinnarfavoriter, men You are the only one gick inte hem hos De Eurovisa som gav den tredje minst poäng.

Del två av De Eurovisa sänds på Yle Fem lördagen den 16 april klockan 21.00. Alla avsnitt kan redan nu ses på Yle Arenan.

Vad tycker du om resultatet? Var det rätt låt som fick flest poäng av De Eurovisa? Kommentera gärna.

Vilka tre låtar är dina favoriter i det första avsnittet?

De Eurovisas gäster vill ha mera fokus på låtarna

$
0
0

Både högsta och lägsta möjliga poäng delas ut till Eurovisionslåtarna i det andra avsnittet av De Eurovisa.

Gäster i det andra avsnittet av De Eurovisa är producenten och låtskrivaren Patric Sarin och Eurovisionsreportern och -experten Lilian Brunell.

Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa.
Lilian Brunell och Patric Sarin försöker beskriva låtarna som maträtter. Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa. Bild: Yle / Hanna Othman

Bland bidragen som ska analyseras finns Estlands, Österrikes och Maltas. En låt får dessutom både Lilian och Patric att skämmas så mycket att de vill gömma sig.

Sarin kom tvåa i UMK

Patric Sarin satt i De Eurovisa-panelen också år 2014. Sedan dess har han varit riktigt nära att skriva ett vinnarbidrag i Tävlingen för ny musik UMK. Satin Circus kom tvåa med låten Crossroads.

- Man blir som en del av en familj under UMK-veckorna. Man hoppar upp på ett moln och lever ett helt annat liv. Det är roligt och spännande, säger Sarin.

- Det var jättespännande när det på slutrakan bara var Satin Circus och Pertti Kurikan Nimipäivät kvar som tävlade om vinsten. Jag blev ju nog besviken när vår låt inte vann. Jag var inte helt glad den kvällen, ska vi säga så.

De Eurovisa i sin studio.
De Eurovisa ser på Islands Eurovisionsvideo. De Eurovisa i sin studio. Bild: Yle / Hanna Othman

Patric Sarin önskar att låtskrivarna skulle få mera uppmärksamhet i den finska uttagningen till Eurovisionen.

- I Sveriges Melodifestival ser man låtskrivarna i sändningen eftersom det är en låttävling, trots att fokuset hela tiden går mera mot artisterna.

Sarin berättar också att han småningom börjar märka att UMK och Eurovisionen blir mer och mer accepterad också bland hans finländska kolleger. Han anser att Eurovisionen borde göras intressant för alla låtskrivare att vara med i, på det sättet skulle man höja nivån på bidragen.

Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa.
Lilian Brunell hämtade accessoarer med sig till De Eurovisas studio. Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Fantasten som blev expert

Lilian Brunell är Kronobybon som flyttade till Stockholm. Hon har följt med Eurovisionen på plats och ställe tretton gånger, tio av gångerna har hon jobbat som reporter.

Den första Eurovisionsintervjun hon gjorde var med Lordi i Aten, för Jakobstads tidning.

Ett av Lilian Brunells tidigaste minnen av Eurovisionen är när Cliff Richards tävlade med Congratulations. Hon minns också hur arg hon var då Abba inte vann Melodifestivalen med Ring ring trots att det i efterklokhetens namn säkert var en bra sak.

Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa.
Patric verkar inte helt övertygad av låten de lyssnar på. Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa. Bild: Yle / Hanna Othman

Tre frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen?

Patric: Det att det är som en enda stor familj, också tävlingen ute i Europa. Då börjar det kännas betydande, också fast man tar bort musiken. Gemenskap och att folk accepterar varandra. Man kan ha olika musiksmaker men man hurrar för varandra.

Lilian: Den fantastiska stämningen som råder mellan alla. Alla är välkomna, kom som du är. Det finns ingen konkurrens mellan delegationerna och artisterna. De pratar med varandra, blir goda vänner. Det är en unik upplevelse som jag inte tror att man kan hitta i något annat sammanhang.

Patric om du skulle skriva en låt för Eurovisionen, vad skulle det vara för en låt?

- Jag skulle förstärka stämningen som där finns. Det ska finnas en twist i orden, men jag skulle inte gå ut med ett politiskt budskap.

- Mums-Måns Zelmerlöws låt Heroes har en så universell text att den kunde handla om vem som helst. Det gör att vem som helst kan ta det personligt och det är just så som man ska skriva låtar. Det skulle vara en upptempolåt, fast lite beroende på vem som sjunger.

Lilian, om du fick planera det bästa uppträdandet för Eurovisionen, hurudant skulle det vara?

- Jag skulle göra ett enkelt nummer. Jag tycker det är tråkigt idag då allting där omkring tar överhanden. Det är trots allt en sångtävling, framför allt en kompositörstävling. Simpelt, enkelt, snygg bakgrund. Rösten, låten och stylingen måste hänga ihop. Dessutom skulle jag ta tillbaka orkestern.

Saknas det ännu något från Eurovisionen?

Patric: Som låtskrivare önskar man att det skulle bli en tävling endast för låtar som hörs på radio. Det kanske redan är det, men låtar som fungerar i ett visst land fungerar inte i alla.

Lilian: Jag saknar den nationella identiteten bland låtarna. Speciellt i år finns det mycket som hamnar i samma fack, de hamnar i något sorts ”mellanmjölksland”. Jag önskar att det sjöngs mera på andra språk och att man kan höra varifrån låten kommer. I år är det bara tre länder som sjunger hela låten på ett annat språk än engelska.

De Eurovisa-avsnittet med Lilian Brunell och Patric Sarin som gäster sänds på Yle Fem lördagen den 16 april kl. 21.00. Programmet hittas också på Yle Arenan och kan ses globalt.

Blev du nyfiken på programmet? Vill du se mera? Alla fem avsnitt finns redan på Yle Arenan.

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa


De Eurovisas poäng i del två

$
0
0

Nio låtar poängsattes i det andra avsnittet av De Eurovisa. Vilken låt tyckte Patric Sarin lät som något man hör i Sverigebåtens nattklubb och vilken låt fick Lilian Brunell att vilja äta maräng?

Flest poäng fick Österrike (37p), följt av Nederländerna (36p) och Malta (31p). På sista plats i det första avsnittet hittar vi Montenegro med 12p.

Resultatet i det andra avsnittet av De Eurovisa 2016.
Resultatet i det andra avsnittet. Resultatet i det andra avsnittet av De Eurovisa 2016. Bild: Yle

Både Eurovisionsreportern och –experten Lilian Brunell och bisittaren Johan Lindroos delade ut tio poäng till sina favoritlåtar i avsnittet. Lilian Brunells tiopoängare gick till Nederländerna medan Johan Lindroos föll pladask för Österrikes låt.

Österrike representeras i år av Zoë som sjunger låten Loin d’ici på franska. Johan Lindroos beskrev låten som gammaldags schlager som ändå inte är unken. Lilian Brunell sade att låten är så söt att den får henne att vilja äta maräng.

Montenegro fick minst poäng. Producenten och låtskrivaren Patric Sarin hade helst gett deras låt noll poäng men minsta möjliga är en etta. Samma låt fick Lilian Brunell att skämmas så mycket att hon måste gömma sig bakom sin gula solfjäder för att hon tyckte den var så dålig.

Programledare Eva Frantz höll inte med om att Montenegros låt var så dålig, utan tyckte att låten från Cypern var den sämre av de två rocklåtarna.

Del tre av De Eurovisa sänds på Yle Fem lördagen den 23 april klockan 21.00. Alla avsnitt kan redan nu ses på Yle Arenan.

Vad tycker du om resultatet? Var det rätt låt som fick flest poäng av De Eurovisa? Kommentera gärna.

Vilka tre låtar är dina favoriter i det andra avsnittet?

Rumänien får inte tävla i årets Eurovision

$
0
0

Den 12 maj var det meningen att sångaren Ovidiu Anton skulle kliva upp på Globens scen för att med bidraget Moment of Silence representera Rumänien i Eurovision Song Contest 2016.

Så kommer det inte att bli. I dag meddelades att Rumäniens medverkan i tävlingen stryks. Anledningen till detta är att rumänska public servicekanalen Televiziunea Română (TVR) har en innestående skuld på 10 miljoner euro till European Broadcasting Union (EBU). TVR förlorar därmed inte bara sin rätt att medverka i Eurovisionen, utan hela sitt medlemskap i EBU.

– Vi är besvikna över att alla våra försök att lösa den här frågan inte har fått något svar från den rumänska regeringen. EBU är en icke vinstdrivande organisation som representerar 73 Public Service-kanaler i 56 länder. TVR:s skuld äventyrar EBU:s finansiella stabilitet, säger Ingrid Deltenre, EBU:s generaldirektör i ett pressmeddelande från SVT.

Tråkigt besked

– Det är såklart ett tråkigt besked. Vi hade sett fram emot att välkomna den rumänska delegationen till Stockholm. Vi fick ett tidigt varsel från EBU om att detta kunde inträffa och har planerat för det. Nu justerar vi i startordning och repetitionsschema i semifinal två och fortsätter vårt arbete med produktionen för de 42 deltagande länderna, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2016 i samma pressmeddelande.

Artisten Ovidiu Anton är förstås den som drabbas hårdast av det skedda. Arrangörerna kommer ändå att låta det rumänska bidraget ligga kvar på webben. Den officiella cd-skivan och redan producerad så också där kommer bidraget att ingå.

De Eurovisa i Yle Fem hann spela in samtliga avsnitt före detta besked, så Rumäniens bidrag analyseras av panelen i programmet som sänds den 7 maj.

Här kan du lyssna på det rumänska bidraget,

Eurovision Song Contest ordnas i Stockholm den 10, 12 och 14 maj 2016

”Man kunde ändra namnet till Visualvision”

$
0
0

Både Ami Aspelund och Paul Uotila känner att Eurovisionen gått för mycket mot det visuella. De Eurovisa tar sig an nyaste deltagaren Australien och ESC-mästaren Irland.

Gäster i det tredje avsnittet av De Eurovisa är två musiker; Ami Aspelund och Paul Uotila från Satin Circus.

De Eurovisa ser ut att bli uppätna av Serbiens sångare. De Eurovisa i sin studio. Bild: Yle / Hanna Othman

"Eurovisionen har förändrats på trettio år"

Ami Aspelund representerade Finland i Eurovisionen år 1983 med Fantasiaa, men hon har hunnit delta i de finländska uttagningarna med tio sånger och uppträtt i ett flertal pjäser, musikaler och tv-shower över åren.

Ami Aspelund säger att tävlingen förändrats sedan hon var med, att den blivit lite för stor.

- Den stenhårda konkurrensen har lett till att man satsar på det visuella, och man börjar undra om videorna är det viktigaste. De är enormt påkostade, en del av dem dessutom väl gjorda. Jag tror nästan de kunde ändra på tävlingens namn till Videovision eller Visualvision.

Vilken låt får Ami Aspelund att dansa? Och vem är det som kikar över axeln? Ami Aspelund dansar. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Hon säger att framträdandet kan vara helt annorlunda då det gäller på Eurovisionsscenen än vad man sett på videon. Det är beroende av artisten eller bandets karisma och erfarenhet.

- I den situationen är nerverna på helspänn. Man får aldrig en sådan energikick som då man står på Eurovisionsscenen, säger Ami Aspelund och talar med erfarenhet.

Djupa diskussioner i green room. Får vi månne i framtiden se ett samarbete mellan Paul och Ami? Paul Uotila och Ami Aspelund pratar i De Eurovisas green room. Bild: Yle / Hanna Othman

Visst tänkte man på det visuella redan då Ami Aspelund tävlade. Hon säger att fans tagit kontakt med henne över Facebook för att visa att de sytt upp en likadan klänning som hon hade på sig i München.

”UMK var det häftigaste vi varit med om”

Paul Uotilas första minne av Eurovisionen är från år 2002 när Laura Voutilainen representerade Finland. Sedan dess har han alla år sett på sångtävlingen.

Paul Uotila lyssnas på Ami Aspelunds visa ord. Paul Uotila lyssnar på Ami Aspelund. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

År 2015 var det nära att han själv skulle ha fått delta i Eurovisionen. Hans band Satin Circus och låten Crossroad kom tvåa i den finländska uttagningen, Tävlingen för ny musik UMK.

- Det var helt otroligt, det häftigaste vi varit med om med bandet i musikväg, säger han.

Efter tävlingen hade bandet en otrolig sommar med många spelningar och Paul Uotila säger att han lärde sig mycket om sig själv.

Fundersamma miner. Ibland är det svårt att bestämma sig för ett vitsord. Ami Aspelund och Paul Uotila som gäster i De Eurovisa. Bild: Yle / Hanna Othman

Just nu håller Satin Circus på med att skriva nya låtar. Killarna har spridit på sig och testar på att skriva med andra låtskrivare. Paul Uotila säger att de producerar massor med material på det här sättet.

Tre frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen?

Ami: Hela spektaklet kring showen. Mediauppbådet kring artisterna, de får verkligen känna hur det är att vara en stjärna ute i stora världen. Det är en bra skola för unga artister, det var det för mig. När annars kommer det en sådan scen emot?

Paul: Det att alla deltar, det är viktigt i dag när många har ett stort problem med mångkulturalitet. Det är fint att alla Europas länder kan komma överens om någonting.

Om du nu skulle uppträda i Eurovisionen, hurudant nummer skulle du vilja göra?

Ami: Jag föreslår att man startar en Seniorvision. Det skulle vara roligt att uppträda tillsammans med andra som tävlade på 1960-80 talet. Det skulle vara en rolig gimmick. Jag skulle sjunga en powerballad med åtminstone två-tre modulationer.

Paul: Det blir jobbigt med Eurovisionen när man börjar fundera på vad man borde göra för att vara annorlunda. Eller tittar på vad som gjordes ifjol och funderar om man ska kopiera Måns Zelmerlöws visuella nummer. Jag skulle inte göra något sådant, jag skulle göra något så avskalat och ärligt som möjligt. En folklåt som har lite av en rädda världen-text.

Saknar du ännu något i Eurovisionen?

Ami: Det blir för mycket. Man kan inte ta emot allt. Ibland börjat jag gäspa och tänker att åter en sådan här låt. Dessutom tycker jag länderna borde våga satsa mera på att sjunga på sina egna språk. Personligheten kommer bättre fram.

Paul: Jag saknar orkestern och dirigenten. Tänk om de dök upp igen!

De Eurovisa-avsnittet med Ami Aspelund och Paul Uotila som gäster sänds på Yle Fem lördagen den 23 april kl. 21.00. Programmet hittas också på Yle Arenan och kan ses globalt.

Blev du nyfiken på programmet? Vill du se mera? Alla fem avsnitt finns redan på Yle Arenan.

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

De Eurovisas poäng i del tre

$
0
0

Ett Eurovisionsbidrag fick nästan full pott av panelen. Enligt panelen skickar Irland kanske sitt bästa bidrag på flera år, om man bortser den naiva texten.

Flest poäng fick Australien (39 poäng), följt av Irland (30 poäng) och Litauen (30 poäng) på delad andra plats. Minst poäng i det tredje avsnittet fick Schweiz och Vitryssland, båda slutade med 19 poäng.

Resulatet i del tre av De Eurovisa 2016. Resultatet i det tredje avsnittet av De Eurovisa 2016. Bild: Yle

Australien var en klar favorit för alla fyra i panelen. Fulla tio poäng fick Australiens Dami Im av både programledare Eva Frantz, ständiga bisittaren Johan Lindroos och gästen och artisten Ami Aspelund.

Musikern Paul Uotila från bandet Satin Circus gav Australien en nia, vilket ändå var det högsta vitsordet han delade ut under kvällen.

Ami Aspelund var på generöst humör och gav också tio poäng till Litauens Donny Montell som återvänder till tävlingen efter en paus på några år.

Irland representeras i år av Nicky Byrne, tidigare Westlife-medlemmen som nu försöker sig på en solokarriär. Låten gick hem i alla fall hos Johan Lindroos som gav den nio poäng då alla andra tyckte den förtjänade en sjua. Irland och Litauens bidrag fick därmed lika många poäng.

Del fyra av De Eurovisa sänds på Yle Fem lördagen den 30 april klockan 21.00. Alla avsnitt kan redan nu ses på Yle Arenan.

Vad tycker du om resultatet? Var det rätt låt som fick flest poäng av De Eurovisa? Kommentera gärna.

Vilka tre låtar är dina favoriter i det tredje avsnittet?

De Eurovisas gäster ger poäng till sitt andra hemland

$
0
0

Gäster i det fjärde avsnittet av De Eurovisa är Geir Rönning, ursprungligen från Norge, och Rafaela Truda vars föräldrar är från Makedonien.

I del fyra ska panelen ge poäng till Eurovisionslåtarna från Makedonien, Polen, Norge, Belgien, Georgien, Slovenien, Danmark, Albanien och Ukraina.

Geir Rönning och Rafaela Truda lyssnar på Johan Lindroos. Geir Rönning och Rafaela Truda besöker De Eurovisa. Bild: Yle / Hanna Othman

Frans får tummen upp av Geir

Geir Rönning hade deltagit i både de norska och finländska uttagningarna till Eurovision innan det äntligen nappade i Finland år 2005. Han representerade med låten Why? i Kiev.

Han säger att han fortfarande blir igenkänd av Eurovisionsfans, ofta på flygplatser.

Geir Rönning och Rafaela Truda besöker De Eurovisa. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Geir Rönning sällar sig till dem som tycker att Eurovisionen handlar lite väl mycket om showen nuförtiden, men säger att Sverige är på rätt väg i år med Frans och If I were sorry.

- Det är låten som är i fokus. Sedan kan det hända att låten inte säger nog, men det är en annan femma. Frans är störtcharmig.

Någon favorit bland årets bidrag har Geir Rönning inte ännu, eftersom han inte ville se igenom låtarna innan De Eurovisa-inspelningen.

- Jag vill se på låtarna med färska ögon i programmet, ni kommer att se min första reaktion till dem.

Geir hade inte lyssnat på en enda av årets låtar innan inspelningen av De Eurovisa, Rafaela hade lyssnat på alla 43. Geir Rönning och Rafaela Truda besöker De Eurovisa. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

"Jag hejar på hela Balkan"

Rafaela Truda tävlade i år i Tävlingen för ny musik UMK med låten Rise up. Hon gick inte vidare till final, men Rise up spelades ändå på ett antal radiokanaler under våren.

Trots bakslaget i UMK tänker Rafaela Truda fortsätta med musik. Men under våren har hon haft fullt upp med att söka in till olika skolor. Hon berättar att hon också är intresserad av skådespeleri så hon vill hålla alla dörrar öppna.

Rafaela Truda i UMK. Rafaela Truda uppträder i UMK. Bild: Yle / Miika Varila

Rafela Truda säger att hon brukar ha svårt att välja vilket land hon ska heja på under Eurovisionen, hjärtat bultar för hela Balkan men också för Finland och Sverige.

- Makedonien har varit lite svagare de senaste åren, men på Balkan finns länder som Serbien och Bosnien och Hercegovina som brukar klara sig bättre. Serbiens Marija Šerifović som vann Eurovisionen i Helsingfors är min alla tiders favoritvinnare.

De Eurovisa diskuterar Ukrainas låt. De Eurovisa i sin studio. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Tre frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen?

Geir: Den familjära och underbara stämningen som finns mellan de som älskar Eurovision. Jag fick uppleva den då jag representerade Finland.

Rafaela: Gemenskapen. Jag har aldrig upplevt den på någon annan tävling, att man hejar så för varandra.

Om du nu skulle uppträda i Eurovisionen, ett hurudant nummer skulle du vilja göra?

Geir: Som en kontrast till alla ufon som flyger omkring och allt blixtar och dunder så skulle jag stå helt stilla på scenen och sjunga en fin ballad. Bara jag, bara fokus på mig. Snygg scenografi, låt sången leva. Det är på tok för mycket show nu.

Rafaela: Jag skulle vilja ha en glad låt, upptempo men också mixa lite stilar som exempelvis dubstep. Jag vill att det händer mycket på scenen, mycket dans. Det ska vara mera instrument än i min UMK låt för att få ett djupare sound.

Saknar du ännu något i Eurovisionen?

Geir: Jag saknar ingenting, eftersom Eurovisionen blivit ett spektakel som är större än livet för somliga. Jag vet att Samir och Viktor fick mycket kritik i Sverige för sin låt Bada nakna, men jag tycker en sådan låt bra kunde representera Sverige. Det var en bra låt i det hänseendet att den fångar, det är en hit. Nu är det showen som vinner, fokusen är borta från låten.

Rafaela: Det var något land som hade rap i sin låt i år, de får plus för det av mig eftersom det inte är så vanligt. Det skulle också gärna få vara mera reggaeton- och latinstilar. Man får gärna blanda schlager med andra stilar.

De Eurovisa-avsnittet med Geir Rönning och Rafaela Truda som gäster sänds på Yle Fem lördagen den 30 april kl. 21.00. Programmet hittas också på Yle Arenan och kan ses globalt.

Blev du nyfiken på programmet? Vill du se mera? Alla fem avsnitt finns redan på Yle Arenan.

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

De Eurovisas poäng i del fyra

$
0
0

Panelen delade ut fyra tiopoängare, men de gick till fyra olika länders Eurovisionsbidrag. Ukrainas omstridda låt väckte känslor.

Flest poäng fick Belgien (36 poäng), följt av Norge (35 poäng) och Ukraina (35 poäng) på delad andra plats. Minst poäng i det fjärde avsnittet fick Polen med 16 poäng.

Resulatet i del fyra av De Eurovisa 2016. Resultatet i det fjärde avsnittet av De Eurovisa 2016. Bild: Yle

Musikern Geir Rönning var på givmilt humör och delade ut två tiopoängare. Belgien fick den ena och Danmarks pojkband den andra.

Ständiga bisittaren Johan Lindroos brukar vara en stor vän av Norges Eurovisionsbidrag, och så också i år. Icebreaker fick Johans tia.

Programledare Eva Frantz föll för Georgiens bidrag och gav dem en full tia, fast gästerna Geir och Rafaela höll sig lågt på skalan.

UMK-deltagaren Rafaela Truda gav ingen tia men var överlag positiv till bidragen och delade ut fyra niopoängare.

Del fem av De Eurovisa sänds på Yle Fem lördagen den 7 maj klockan 21.00. Alla avsnitt kan redan nu ses på Yle Arenan.

Vad tycker du om resultatet? Var det rätt låt som fick flest poäng av De Eurovisa? Kommentera gärna.

Vilka tre låtar är dina favoriter i det tredje avsnittet?

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Sandhja sätter ribban högt

$
0
0

På tisdag 10.5 är det Finlands egen Sandhja, 25, som är först ut på scen i Eurovision Song Contest 2016. Lilian Brunell träffade henne i ett soligt Stockholm, där repetitionerna pågår som bäst.

Sandhjas bidrag Sing it away öppnar alltså hela tävlingen när den första semifinalen äger rum tisdagen den 10 maj. Eller som Sandhja själv uttryckte det:

- Wow, jag får öppna hela showen! Vilken jättegrej. Ha, ha, ha - jag sätter ribban högt, skrattar Sandhja.

På presskonferensen efter den första repetitionen på scenen charmar Sandhja pressen med sin glada och öppenhjärtiga attityd. Eurovisionen är lite extra speciell och utmanade för henne, hon avslöjar nämligen att hon är en Eurovisionsoskuld.

- Vågar knappt säga detta, speciellt bland alla er som är här, men jag har inte följt tävlingen tidigare.

Girlpower

Sandhjas och hennes team har gjort en medveten satsning på girlpower och finländsk design. Något som kommer att märkas när hon äntrar scenen med sina fem dansare och körsångerskor.

- Vi lever i en globaliserad värld och vi vill förmedla olika bilder av hur det är att vara finländare inom till exempel design och musik. Min stylist Hanna Ruax gick ut med en förfrågan på Facebook efter entreprenörer inom finländsk design. Det gällde skor, accessoarer, scenkläder och andra kläder som vi kunde använda under Eurovisionsveckorna. Vi blev överväldigade av responsen och av den internationella, exotiska stil som presenterades för oss, berättar Sandhja.

- Hela Sandhja-projektet är ett ”come-together-projekt” som bygger på samarbete mellan många olika småföretag. Jag är ju också en liten entreprenör och jag älskar verkligen att jobba med andra entreprenörer. Det ger oss möjlighet att sprida kunskap om Finland och blir dessutom en winwin-situation för oss alla.

Under presskonferensen berättar Sandhja att hennes liv har ändrats drastiskt under de senaste två åren. Vad denna förändring egentligen innebär är Sandhja förtegen om. Hennes privatliv vill hon behålla för sig själv men under intervjun pratar vi om att hitta sig själv, att fråga sig vem man egentligen är och vart man är på väg.

- Om vi ska växa som människor måste vi våga. Jag litar väldig mycket på min intuition, min känsla och mitt hjärta.

- Jag är modig, men det har också sina risker. Ibland faller man men det behöver inte vara något dåligt. Det ger oftast nya insikter om en själv.

Musiken har helande verkan

För Sandja är det viktigt att tänka utanför sin egen sfär och sätta sig själv i ett större sammanhang. Att Sandhja jobbat som sjuksköterska är därför ingen tillfällighet. Det är viktigt med ett jobb där hon kan hjälpa andra och hon har upplevt att musik har en helande verkan. För närvarande är det dock musikkarriären som kommer i första hand och Sandhja har precis i dagarna gett ut sitt andra album.

Med rötter i Karelen, Indien och Guyana har Sandhja många traditioner att relatera till och jag kan inte låta bli att fråga om hon är en hejare i matlagning.

- Helst skulle jag vilja kunna säga att jag är en riktig gourmetkock men tyvärr är jag för lat, säger Sandhja. Nyligen var jag på pr-turné i Israel och jag blev väldigt förtjust i deras pajer och meze. Smårätter, fingerfood är ett socialt sätt att äta och umgås samtidigt

I slutet av intervjun kommer det fram att Sandhja har bakat karelska piroger med sin gammelfarmor och det låter ju lovande för en framtida matbana.

Text och foto: Lilian Brunell

Eurovision Song Contest 2016 äger rum i Stockholm tisdag 10.5 (semifinal 1), torsdag 12.5 (semifinal 2) och lördag 14.5 (final). Tävlingarna refereras på svenska av Eva Frantz och Johan Lindroos och sänds i TV2, i Radio Vega och på Arenan med start klockan 22.00.


Eurovisionen med fokus på konst och välgörenhet

$
0
0

Utställningen Music is Sharing kombinerar eurovision med konst och välgörenhet.

En musiktävling som Eurovision Song Contest kan ha många dimensioner och i utställningen Music is Sharing breddas fokus till konst, tidstypiskt mode och välgörenhet.

Utställningen är en hyllning till de svenska Eurovisionsvinnarna: ABBA (1974), Herreys (1984), Carola (1991), Charlotte Perrelli (1999), Loreen (2012) och Måns Zelmerlöw (2015).

Fram till den 22 maj får artisterna var sitt skyltfönster i NK-varuhusen i Stockholm och Göteborg. I varje fönster finns ett signerat idolporträtt som kommer att auktioneras ut. Genom kläder och rekvisita vill man sprida glädje till tillresta besökare och lokalinvånare samtidigt som man bidrar till ett gott ändamål.

- Idén föddes i slutet av förra året, berättar marknadsschef Daniel Stipich. Vi ville uppmärksamma varje svensk vinnare från ABBA till Måns.

Dekoren har inspirerats av låtarna och hur de framfördes.

- Som exempel kan nämnas att i ABBA-fönstret finns fyra stycken 2,5 meter höga platåstövlar som motsvarar skostorlek 120. Till skorna tillhör också ett nysignerat idolporträtt av ABBA-medlemmarna. Båda dessa kommer att auktioneras ut och pengarna går till Barncancerfonden.

Varje artist har ett foto som kommer att visas och säljas på auktion.

- I ABBA:s fall är det ett original från 1974 där gruppen står utanför arenan i Brighton, berättar Stipich. Herreys har valt en bild från vinnartillfället i Luxemburg 1984. Artisterna har själva bestämt vilken välgörenhetsorganisation som pengarna tillfaller. Alla artister har dessutom varit involverade i utformningen av utställningen.

I Charlotte Perellis fönster finns 16 000 kristaller. En fladdrande lila klänning med tillhörande Carolafläktar och Herreys danssteg i guld finns också till påseende. Varje fönster ackompanjeras musikaliskt av respektive artists låtar.

Förutom Barncancerfonden går pengar till ZB Fondation (Måns Zelmerlöw), Love Nepal (Carola), Hjärt- och lungfonden (Charlotte Perrelli), Svenska Afghanistankommittén (Loreen) och Hjärtebarnsfonden (Herreys).

Text: Lilian Brunell, foto: Roger Silfvast

På väg till Eurovisionen i Stockholm? Här är den ultimata överlevnadsguiden

$
0
0

Just nu sjuder Stockholm av eurovisionsyra. Därför tänkte vi förse er med en liten överlevnadsguide som innehåller en del praktisk information och tips.

Hur går tävlingen till?

Årets upplaga av Eurovision Song Contest (ESC) är den 61:a i ordningen och det är sjätte gången Sverige är arrangör. 42 länder tävlar i två semifinaler och en final. Den första semifinalen äger rum tisdag 10.5, den andra semifinalen torsdag 12.5 och finalen är lördag 14.5.

Röstproceduren består av 50% telefonröster och 50% juryröster. Till finalen tar sig de tio bäst placerade bidragen från respektive semifinal. ”Big Five”-länderna, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, är direktkvalificerade liksom värdlandet Sverige. Eurovisionen ses av ca 200 miljoner TV-tittare världen över.

Den officiella webbsidan är eurovision.tv.

Transporter och allmänna kommunikationsmedel

Från Arlanda flygplats till Stockholm city tar man enklast Flygbussarna eller tåget Arlanda Express. Från Bromma flygplats går det buss.

Med ett SL Access-kort (SL = Storstockholms lokaltrafik) tar du dig enkelt fram. Kortet kan laddas och fyllas på med valfritt belopp. En resa inom zon 1, (city, närförorter inklusive Globen Arena) kostar 25 SEK per enkelresa. Kortet i sig kostar 20 SEK. Access-kort kan köpas hos SL, i tunnelbanespärrar eller i de flesta kiosker, där man också kan köpa enstaka biljetter. Man kan även fylla på kortet i automater i tunnebanan. Man kan inte köpa enstaka biljetter på bussarna.

Stockholm är också en bra cykelstad även om det finns vissa cyklister som konstant verkar delta i ett tävlingslopp. Tredagars cykelkort kan köpas i de flesta kiosker. Planerar du fler resor till Stockholm denna sommar kan det löna sig att köpa ett säsongskort. Lånecyklarna ska lämnas tillbaka inom tre timmar.

Så tar du dig till tävlingsarenan

Eurovisionen går av stapeln i Stockholm Globe Arena som ligger söder om Stockholm. Till arenan tar du tunnelbanans gröna linje nummer 19 eller 29 mot Hagsätra eller Högdalen. Stationen heter Globen. Man kan också ta valfri grön linje söderut och stiga av vid Gullmarsplan och sedan promenera ca 10 minuter till området.

Förberedelser inför Eurovisionen. Förberedelser inför ESC i Globen i Stockholm Bild: EPA/Henrik Montgomery, TT News Agency

Eurovision The Party

Alla har kanske inte lyckats få en finalbiljett till Globen. Då kan Eurovision The Party vara ett trevligt alternativ. I Tele2 Arena (granne med Globen) anordnas förfest, TV-sändning på storbild och efterfest den 14 maj. Artisten Sanna Nielsen är värdinna och bland gästerna finns bl.a. Carola, Danny Saucedo och Loreen.

Eurovision Village

Mellan 6-14 maj förvandlas Kungsträdgården till Eurovision Village. I hjärtat av Stockholm kan allmänheten och besökare njuta av musik, mat och allehanda aktiviteter. Här finns ett tillfälligt utkikstorn på 81 meter så att man kan spana ut över stadens takåsar.

Öppningsceremonin och den 94 meter långa röda mattan

Den officiella öppningsceremonin börjar med att artisterna skrider fram på en 94 meter lång röd matta vid Skeppsbron nedanför slottet. Här kan alla få en skymt av de 42 deltagarländerna.

Därefter åker artisterna till Stockholms Stadshus för fortsatta festligheter, som kan följas via på plats via storbildsskärmar.

Artist spotting

Om man missar röda mattan eller om man vill försöka få en autograf eller ett foto av någon artist, så är mitt bästa spaningstips att besöka artisthotellen. Det kräver lite eget detektivarbete men ett tips är att spana efter delegationsbussarna. De stora hotellen som ligger centralt och vid Globen kan vara bra att ha som utgångspunkt.

Good evening Europe

Detta är ett måste för alla Eurovisionsfantaster. I ABBA-museet på Djurgården kan man se en interaktiv utställning om Eurovision Song Contest. Här finns digitaliserade Eurovisionssändningar, quiz och originalkläder från framträdanden genom samtliga år. Mums! Utställningen öppnar den 7 maj. I inträdet ingår också ABBA-museets ordinarie utställning.

Vad ska jag ha på mig?

Att packa inför en Eurovisionsresa är förenat med viss vånda och risk för övervikt på flyget. Jag pratar av egen erfarenhet… Arrangörerna har varit vänliga och hjälpt oss på traven genom att utse årets Eurovisionsfärg – cerise. Det är bara att börja rota i garderoben efter dina cerisa klädesplagg.

Lunch med kultur

Jag vågar påstå att lunchen är svenskarnas viktigaste måltid, i allafall måndag-fredag. Många restauranger erbjuder dagens lunch till bra pris. Muséer tänker man inte på i första hand men nästa alla har restaurang och du får en intressant miljö på köpet. Många statliga museer har gratis inträde. Några av min favoriter är Medelhavsmuseet, Sven-Harry konstmuseum i Vasaparken (museet är stängt måndag och tisdag) och Moderna Museet.

Stockholms små parkoaser

Min absoluta favorit är Centralbadsparken. I parken finns tre restauranger med uteserveringar. Eftermiddagssol är extrabonus. Ingång från Drottninggatan 88.

I Tegnérlunden kan du filosofera över vem som vinner Eurovisionen i skuggan av August Strindberg.

Idylliska Observatoriekullen är en av Stockholms högsta naturliga punkter och nås från Drottninggatan 120.

Våga fråga!

Ca 500 volontärer finns ute på stan, i arenaområdet och på flygplatserna. Ta chansen och be en hängiven eurovisionsfantast om hjälp - de vill inget hellre än att hjälpa dig till rätta.

Volontärer i eurovisionsvimlet. Volontärer under eurovisionen Bild: Yle/Lilian Brunell

Text: Lilian Brunell (bosatt i Stockholm)

De Eurovisa ger poäng till ”The big five”

$
0
0

I det sista avsnittet av De Eurovisa ska de länder som automatiskt är i final samt värdlandet Sverige få ris och ros. Gäster är Marika Krook och David Lindström.

I det femte avsnittet av De Eurovisa ska panelen ge poäng till de sista bidragen som finns kvar från den andra semifinalen, nämligen Bulgarien och Rumänien. Också värdlandet Sverige och ”The big five”, de fem länder som automatiskt är i final ska betygsättas. Länderna är Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien.

Efter att De Eurovisa redan spelats in har Rumänien tvingats lämna tävlingen på grund av det rumänska tv-bolagets obetalda räkningar till EBU.

David och Marika känner varandra från tidigare då de jobbat på Svenska teatern. David Lindström och Marika Krook. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Gäster i det sista avsnittet är sångaren och skådespelaren Marika Krook som representerade Finland i Eurovisionen år 1998 då Edea uppträdde med Aava, och Eurovisionsreportern och -experten David Lindström.

Carola var Marika Krooks idol

För Marika Krook öppnade sig Eurovisionsvärlden genom Carola och Främling.

- Carola var en av de första barnstjärnorna som jag minns. Jag hade själv precis börjat sjunga och uppträda och då iakttar man barnstjärnor på ett helt annat sätt.

Många år senare träffade Marika Krook Carola och de har till och med stått på samma scen, något som Marika Krook beskriver som fantastiskt. Lilla, blyga Carola Häggkvist strålar av energi på scenen.

Marika Krook berättar i programmet att hon upplevde sin egen medverkan i Eurovisionen som väldigt traumatiskt.

- Jag minns inte mycket av det. Jag skulle vilja delta på nytt för att den här gången kunna njuta av att vara med, berättar hon.

De senaste åren har Marika Krook inte följt med Eurovisionen så värst mycket eftersom hon inte är intresserad av tävlingar. Men hon gillar Eurovisionen eftersom den förenar européerna. Musik och konst är ett bra sätt att förena länder.

- Jag råkade se det året som svenska Loreen vann. Låten, hela hon och konceptet var suveräna. Hon var äkta, hon försökte inte göra en Eurovisionslåt, därför fungerade den. Norge försöker göra samma sak i år med Agnete men det fungerar inte. I år ser man att väldigt många försöker härma Måns Zelmerlöw.

Marika Krook och David Lindström. David Lindström och Marika Krook. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

”Eurovisionen är stort på Åland”

David Lindström säger att han blev såld på Eurovisionen 1974 då Abba vann. Efter det satt han varje år och tittade på tävlingen med en bandspelare.

- Det var på den tiden då man tryckte på två knappar för att den skulle börja banda. Jag bandade ljudet från tv:n och mamma och pappa måste vara tysta genom hela sändningen.

David Lindström och Marika Krook. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Första gången David Lindström var på plats under en Eurovisionstävling var i Oslo 1996, då gjorde han radio för Yle. De senaste tolv åren har han rapporterat från Eurovisionen för Nya Åland.

- Eurovisionen är stort också på Åland, lika stort som i Sverige, säger Lindström.

David Lindström säger att mycket har förändrats sedan han för tjugo år sedan första gången var på plats då Eurovisionen arrangerades. Då var det bara ett litet antal journalister som var på plats och umgicks och festade med artisterna. I dagens läger är det 2 000 personer som är ackrediterade som press.

- Det är webben som förändrat på det hela. Nu finns det så många webbsidor, och dessutom har intresset för tävlingen vuxit. Det finns många nya fans.

David och Marika blir så facinerade av Spaniens danssteg att de glömmer att titta på Storbritanniens bidrag. David Lindström och Marika Krook dansar i De Eurovisas studio.. Bild: Yle / Hanna Othman

Tre frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen?

Marika: Eurovisionen är ett ställe där man kan få ut sitt budskap. Allt från politik till sexuella minoriteter kan få synlighet. Conchita Wurst fick oss att ifrågasätta könsidentitet, det var bra.

David: Det är svårt att sätta fingret på, men jag tycker det är roligt när det kommer låtar från olika länder. Jag tycker också om statistik, poänggivningen och spänningen i att det är direktsändning. Och det är roligt att prata med andra om hur de tror att det ska gå för de olika bidragen.

Om du nu skulle uppträda i Eurovisionen, ett hurudant nummer skulle du vilja göra?

Marika: Jag skulle gå åt Adele-hållet. En äkta låt som kommer från hjärtat, där min sångröst kommer fram. En låt som inte är skriven för Eurovisionen.

Om du nu skulle få planera det perfekta Eurovisionsuppträdande, vad borde det numret ha?

David: Det där är svårt. Det bästa är när man blir överraskad. När någon inte följer en trend, utan skapar en trend.

Saknar du ännu något i Eurovisionen?

Marika: Jag förstår inte varför det inte finns Adele-kopior med i årets Eurovision! Eller varför vi inte sett en gosskör på scenen? Och så kunde det synas lite mer av ländernas egen kultur.

David: Jag tycker länderna skulle få ha mera nationell särprägel på låtarna. Jag blev ledsen i år då Kroatien kom tillbaka och har gått med i trenden att man tar något som låter svenskt och Spotify. Som liten gillade jag just det att musiken lät olika från olika länder. De olika språken var en del av charmen.

De Eurovisa-avsnittet med Marika Krook och David Lindström som gäster sänds på Yle Fem lördagen den 7 maj klockan 21.00. Programmet hittas också på Yle Arenan och kan ses globalt.

Blev du nyfiken på programmet? Vill du se mera? Alla fem avsnitt finns redan på Yle Arenan.

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Eurovisionen blandar matkulturer från hela världen

$
0
0

På Hötorget i centrala Stockholm kan man njuta av färggrann blomsterprakt, frukt och grönsaker i prydliga rader. Här ligger också Hötorgshallen med matkultur från hela världen.

Att strosa runt bland matvarorna, känna dofterna, äta lunch, ta en kaffe eller ett glas vin är ett lika stort nöje som att handla.

Eurovision Song Contest är världens största internationella musiktävling och vad ska då en tävlande artist äta för att prestera sitt bästa? Vi frågade några handlare med rötter i olika länder om deras matrekommendationer.

Många besökare associerar svensk mat med fisk och skaldjur. Hos fiskhandlaren Josef finns det fiskar, allehanda skaldjur, röror och munsbitar.

Vad tror du att Sveriges Frans skulle gilla att mumsa på när han laddar inför Eurovisionen?

- Jag rekommenderar våra räkor, de är fantastiska. Och kanske några av våra glada munsbitar som är perfekta som tilltugg innan Frans ska upp på scenen.

Du har även bott i Australien. Om Dami Im kom förbi och vill handla något, vad blir din rekommendation i så fall?

- Räkor, igen! De är absolut det bästa vi har.

Josef är svensk men har en speciell sympati för Australien. På frågan om hur han kommer att rösta i Eurovisionen svarar han att han trots allt ger sin 12-poängare till Frans. Men Dami kan säkert få provsmaka några räkor om hon tittar förbi.

Korv för serbiska Sanja

I år heter Serbiens artist Sanja Vučić och låten Goodbye är en riktig kraftfull powerballad där Sanja får visa sina röstresurser.

Vad ska hon grunda med innan sitt framförande? Vi frågar Snezana Stankovic, som säljer korv, charkuterier och delikatesser. Snezana har sina rötter i Serbien.

- Korv, massor med korv. Till exempel Sremska som har lite stark smak. Den kan man steka och servera med ägg. Det blir stabilt och starkt att ha i magen innan uppträdandet.

Vem kommer du att rösta på i Eurovisionen, Sverige eller Serbien?

- Åh så svårt. Jag kommer nog att rösta på bägge. Det blir 12 poäng från mig till både Sanja och Frans. Och ifall Frans kommer förbi så lovar jag att han också får lite korv.

Karelska piroger stadig maträtt

Systrarna Sonja och Rosanna Stobin säljer finska matvaror i Hötorgshallen.

Om Sandhja tittar förbi er här i hallen, vad kommer du Rosanna att rekommendera till henne?

- Då kommer jag att erbjuda nygräddade karelska piroger. Jag har lästa att hon gillar dem. Det är en stadig maträtt när hon ska dansa på scenen.

Kanske Sandhja borde äta några karelska piroger före hon uppträder? karelska piroger Bild: Yle/Lilian Brunell

Sonja, du och din familj bor i Sverige men har finländsk bakgrund. Är det svårt att veta vem du ska rösta på när det blir dags för tävlingarna?

- Nej, nej, jag röstar på Finland så klart. Det blir 12 poäng till Sandhja på tisdag. Hälsa till henne att det finns piroger undanlagda ifall hon kommer på besök.

Text: Lilian Brunell, foto: Roger Silfvast

De Eurovisas poäng i del fem

$
0
0

Ett land fick fulla tior av hela panelen i det femte och sista avsnittet av De Eurovisa.

Flest poäng fick Sverige (40 poäng), följt av Italien (36 poäng) och Frankrike (34 poäng). Minst poäng i det femte avsnittet fick Tyskland med 11 poäng.

Resultatet i det femte avsnittet av De Eurovisa 2016. Bild: Yle

Värdlandet Sverige fick full pott, alltså fyra tior av panelen i det sista avsnittet av De Eurovisa. Frans med If I were sorry fungerar och kan betyda att Sverige tar hem segern två år i rad, tyckte panelen.

Sångaren Marika Krook och Eurovisionsreportern David Lindström gillade också Italien starkt och gav Francesca Michielin tio poäng.

Efter att De Eurovisa redan spelats in har Rumänien lämnat tävlingen på grund av det rumänska tv-bolagets obetalda räkningar till EBU. David Lindström var inget stort fan av dem från första början och gav dem ett poäng.

Tyskland väckte inga starka känslor hos programledaren Eva Frantz och bisittaren Johan Lindroos som båda gav Jaime-Lee ettor.

Alla fem avsnitt av De Eurovisa har nu sänts på tv, avsnitten kan ses på Yle Arenan ända till den sista maj.

Vad tycker du om resultatet? Var det rätt låt som fick flest poäng av De Eurovisa? Kommentera gärna.

Vilka tre låtar är dina favoriter i det femte avsnittet?

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Viewing all 607 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>