Quantcast
Channel: Eurovision | svenska.yle.fi
Viewing all 607 articles
Browse latest View live

Sveriges Frans är De Eurovisas favorit

$
0
0

Svenska Frans fick full pott, fyra stycken tiopoängare av De Eurovisa-panelen. Australien kom tvåa.

Efter att ha sett igenom och gett poäng till 43 länders Eurovisionsbidrag står det klart att svenskarnas bidrag If I were sorry är De Eurovisa-panelens favorit.

Endast ett poäng efter Sverige ligger Australien. Båda länderna är segertippade av vadslagningsbolagen, likaså Frankrike som hittas på plats nio.

Ryssland är också segertippad men var inte De Eurovisa-panelens favorit utan fick endast 26 poäng.

Tyskland blev sist ifjol i Eurovisionen, och det finns en chans att de blir det igen om man ska tro De Eurovisas skala.

De Eurovisa har gett poäng enligt vad de tycker om låten, inte enligt hur de tror att de kommer att klara sig i tävlingen.

Eva Frantz och Johan Lindroos. Johan Lindroos och Eva Frantz. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Poängen har getts av programledare Eva Frantz och ständiga bisittaren Johan Lindroos samt tio gäster. Gäster var Janne Engblom och Hanna Norrena, Patric Sarin och Lilian Brunell, Ami Aspelund och Paul Uotila, Geir Rönning och Rafaela Truda samt Marika Krook och David Lindström.

De Eurovisas resultat ser ut som följer:
Sverige 40 p
Australien 39 p
Österrike 37 p
Belgien, Nederländerna, Italien 36 p
Norge, Ukraina 35 p
Frankrike 34 p
Finland 33 p

Ungern 32 p
Kroatien, Malta, Makedonien, Spanien 31 p
Irland, Litauen, Danmark, Albanien 30 p

Armenien, Grekland, Tjeckien, Israel 29 p
Serbien, Bulgarien 28 p
Azerbajdzjan, Storbritannien 27 p
Ryssland 26 p
Estland, Lettland 25 p

Moldavien, Cypern 24 p
Island 23 p
San Marino, Georgien 22 p
Slovenien 21 p
Schweiz, Vitryssland 19 p
Bosnien-Hercegovina 18 p
Polen 16 p

Rumänien 15 p
Montenegro 12 p
Tyskland 11 p

Eurovision song contest i Stockholm äger rum den 10 maj (semifinal 1), 12 maj (semifinal 2) och den 14 maj (final). Tävlingen sänds i TV2 klockan 22.00 och refereras på svenska.

Se alla avsnitt av De Eurovisa på Yle Arenan ända fram till den sista maj.

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa


Fritt fram för den samiska flaggan under Eurovisionen

$
0
0

Det uppstår lätt politik då man försöker sträva efter att vara icke-politisk.

På tisdag kväll är det dags för den första semifinalen i Eurovision Song Contest i Stockholm. Många av dem som har möjlighet att ta sig till Globen för att heja på sitt favoritbidrag tar med sig en flagga till arenan, men förra veckan uppstod en viss kontrovers kring den flaggpolicy som European Broadcasting Union (EBU) utfärdat.

På sin facebooksida poängterade EBU att Eurovisionen är ett opolitiskt evenemang och att man därmed enbart godkänner att publiken flaggar med FN-medlemsnationers flaggor, regnbågsflaggan och EU-flaggan.

Inte okej att flagga för IS

Det hela drevs till sin spets då ett dokument läckte ut, i vilket bland annat Palestinas och Baskiens flaggor fanns på samma lista som Islamiska statens svarta fana. Listan publicerades bland annat på Globens officiella webbplats, och tolkades av många som att man likställde exempelvis Palestinas och Islamiska statens flaggor.

EBU gick raskt ut med ett meddelande i vilket man förklarade att listan var ett utkast som aldrig hade varit avsett att publiceras offentligt. Ett nytt dokument, som inte innehåller några exempel på förbjudna flaggor, lades upp på Eurovisionens webbplats.

Samisk och walesisk flagga tillåten

I Norden var det främst förbudet mot den samiska flaggan som upprörde. Agnete Johnsen som representerar Norge i årets tävling har samiskt påbrå och därmed hade många i publiken velat visa sitt stöd för henne och den samiska minoriteten genom att vifta med den samiska flaggan.

Fritt fram att flagga både samiskt och finskt i Eurovisionen Bild på samiska och finska flaggan. Bild: Ylw Sápmi/ Vesa Toppari

Nu meddelar dock Eurovisionens referensgrupp att man kommer att lätta på förbudet och tillåta också den samiska och walesiska flaggan, eftersom en av sångarna som representerar Storbritannien kommer från Wales.

"EBU förespråkar en mera tolerant inställning också till andra flaggor så länge publiken respekterar evenemangets icke-politiska natur och inte medvetet försöker störa kameraarbetet" skriver EBU i ett officiellt uttalande.

Debatten rasar dock vidare gällande bland annat Kosovos, Baskiens och Palestinas flaggor.

Finlands ambassadör hoppas på vinst för Sandhja

$
0
0

Finlands ambassadör i Sverige Jarmo Viinanen bjöd in till eurovisionsfest i sitt residens i centrala Stockholm. På festen uppträdde bland andra Krista Siegfrids och Sandhja.

Lilian Brunell tog sig en pratstund med ambassadören om hans egna eurovisionsminnen.

- Jag har följt tävlingen kontinuerligt sedan tidigt 70-tal. Ett starkt minne är när ABBA vann 1974, deras vinst gjorde att hela tävlingen och eurovisionsgenren förändrades.

Har du någon favorit bland de finländska respektive internationella bidragen?

- Naturligtvis Hard Rock Halleluja eftersom den vann. Jag tycker fortfarande väldigt mycket om Fredis låt Varjoon suojaan från Eurovisionen 1967. Och jag måste säga att Sandhja i år är väldigt duktig.

- Bland internationella bidrag är det Ein Bisschen Frieden med Nicole (1982) som jag först tänker på. Herreys Diggiloo Diggiley är en jättebra låt i eurovisionssammanhang.

- Bland artisterna måste jag självklart nämna Carola Häggkvist och Loreen. Hennes Euphoria är fortfarande euforisk.

Jarmo och Irmeli Viinanen, Finlands ambassadörspar i Stockholm. Jarmo och Irma Viinanen, Finlands ambassadörspar i Stockholm Bild: Yle/Lilian Brunell

Genom åren har Sverige haft fler eurovisionsframgångar än Finland. Vad tror du det beror på?

- Sverige är troligtvis det land i Europa där engagemanget för tävlingen är som störst. Det blir intressant för artister och kompositörer att satsa på Eurovisionen. Man får fram bra låter och då vinner man.

Men hur ligger det då riktigt till med ambassadörens eurovisionskunskaper? Vi gjorde ett litet test.

Vet du hur många gånger Finland har hamnat sist i tävlingen? Och vet du vem som hade den bästa placeringen innan Lordi vann?

- Vi har hamnat sist nio gånger men nuförtiden är lite knepigare att räkna placeringar i och med semifinalerna, säger Viinanen.

- Jag har för mig att vi har hamnat på femte plats någon gång, funderar han. Eller så är det kanske Marion Rung med Tom Tom Tom (1973) som låg i ledning.

Visst var det Marion Rung som länge innehade Finlands bästa placering. Nu återstår att se om Sandhja kan matcha Marion Rung eller kanske till och med Lordi.

Jarmo Viinanens önskescenario är att Finland skulle anordna tävlingen nästa år eftersom det 2017 är 100 år sedan Finland blev självständigt.

Ambassadörens residens ligger på Västra Trädgårdsgatan och har Kungsträdgården, som just nu är Eurovision Village, som närmaste granne. Det är ett av få gamla palats som finns kvar i Stockholms innerstad och det köptes av Finland 1941. Sedan dess har det varit ambassadörens residens.

Text: Lilian Brunell, foto: Roger Silfvast

Sergej Lazarev: "Det är här och nu som gäller"

$
0
0

Sergej Lazarev (33) är en av favoriterna till att vinna hela Eurovisionen - om man ska tro vadslagningslistorna och de entusiastiska fansen.

Lazarev är sångare, skådespelare, TV-presentatör, röst i tecknade serier, hundälskare och nu också Rysslands eurovisionsrepresentant.

Sergej har haft en tuff promotionrunda innan han kom till Stockholm och det hektiska schemat fortsätter under eurovisionsveckorna. Trots detta verkar killen otroligt lugn och avslappnad när vi träffas för en pratstund på hans hotell.

På scen redan som barn

Sergej har både rutin och erfarenhet att falla tillbaka på. Redan som åttaåring stod han på scenen och sjöng hemma i Moskva och sedan dess har han etablerat sig som storstjärna i de rysktalande länderna.

Från hans presskonferens tidigare i veckan så förstår man att han varit rätt tveksam till att delta i Eurovisionen och att man i flera år har försökt övertala honom att ställa upp. Den här gången föll han till föga och hans låt You Are the Only One är specialskriven för honom av ett rysk-grekiskt team.

Vilka förväntningar har du på Eurovisionen?

- Jag ser fram emot att träffa nya människor, nå ut till en ny publik och att umgås och utbyta idéer med de andra artisterna. Jag ska göra mitt bästa för att njuta av varje minut. Det är en ära att delta i det här evenemanget och att representera mitt land.

Kommer din karriär att förändras efter Eurovisionen?

- Kanske, men just nu spekulerar jag inte så mycket om framtiden. Det är här och nu som gäller och jag har fått otroligt mycket fin uppmärksamhet under dessa veckor och det är jag verkligen glad för.

Har du alltid sjungit på engelska?

- Ja mestadels. Jag har gett ut fyra album på engelska och några av låtarna har jag även gjort i rysk version.

Fritid en bristvara

Sergej turnerar konstant och har också uppträtt i Finland och mycket till fritid blir det inte.

- Jag trivs med att vara hemma, men i mars och april tillbringade jag endast ett fåtal dagar hemma i Moskva. Fritid är en bristvara och turnerandet kommer att fortsätta efter Eurovisionen. Eventuellt kanske det också blir ett besök i Finland.

Vad gör du när du får chans att vara hemma?

- Jag sover så mycket jag kan. Eftersom jag reser konstant, bor på hotell och sover i olika sängar hela tiden, så längtar jag verkligen till mitt eget hem och min egen säng. Jag tittar på TV och gör mat. Mest sallader och annan fräsch och hälsosam mat. Jag gillar fisk och skaldjur och har passat på att besöka några fiskrestauranger här i Stockholm.

Något speciellt som du planerar att göra i Stockholm?

- Jag har varit i Stockholm tidigare och har gjort en del studioinspelningar här. Stockholm känns bekant och jag trivs jättebra häri. För tillfället har jag inga speciella aktiviteter planerade.

Sergej Lazarev uppträder i den första semifinalen, tisdag 10.5.

Text: Lilian Brunell, foto: Roger Silfvast

Vem vinner Eurovisionen år 2016?

$
0
0

Vadslagningsbyråerna tror att det står mellan Ryssland och Ukraina i Eurovisionen, medan Frankrike väckt mest intresse på Youtube.

Före en enda ton ännu sjungits på tv försöker alla från vadslagningsbyråer till vanliga ESC-entusiaster lista ut vem det är som kommer att vinna Eurovisionen år 2016.

Vi sammanställde några teorier om vem vinnaren kan tänkas bli.

Ryssland mot Ukraina

Länge regerade Sverige som vadslagningslistornas favoritkandidat till segrare, till och med redan innan de hade valt en representant. När Frans sedan vann Melodifestivalen med If I Were Sorry kändes han kanske inte längre som den klara vinnaren och Rysslands Sergej Lazarev seglade förbi.

Ryssland har suttit stadigt med bästa oddsen till vinst redan i en månad. Under de senaste dagarna har plötsligt Ukraina armbågat sig fram och har nu andra bästa oddsen för vinst. Kan röstandet bli ett politiskt ställningstagande, fast Eurovisionen inte ska handla om politik?

Jamala för Ukraina. Jamala representerar Ukraina i Eurovisionen 2016. Bild: EBU / Andreas Putting

De andra länder som enligt vadslagningsbyråerna har goda chanser till vinst är Frankrike, Sverige, Australien och Malta.

Vadslagningsbyråerna tror inte att Finland kommer att vara bland de tio bästa i sin semifinal, vilket skulle betyda att Sandhja inte går vidare till final.

Frankrike mot Polen och Malta

Alla deltagande länder har gett ut förhandsvideor på sina Eurovisionsbidrag. Om man tittar på antalet visningar på Eurovision song contests officiella kanal på Youtube märker man att favoriterna är helt andra än de som vadslagningsbyråerna tror.

Amir sjunger för Frankrike. Amir representerar Frankrike i Eurovisionen 2016. Bild: EBU / Thomas Hanses

Mest har folk varit intresserade av Frankrikes Amir vars låt J'ai cherché setts hela 4,5 miljoner gånger.

På andra plats kommer Maltas Ira Losco vars video Walk On Water setts 4,2 miljoner gånger. Men Polen ligger hack i Iras hälar med bara 9 600 visningar mindre.

Ira Losco för Malta. Ira Losco representerar Malta i Eurovisionen 2016. Bild: EBU / Andreas Putting
Michał Szpak sjunger för Polen. Michał Szpak representerar Polen i Eurovision 2016. Bild: EBU / Thomas Hanses

På fjärde plats hittar vi Australiens Dami Im med 3,9 miljoner visningar, Azerbajdzjan med 3,5 miljoner och Armenien med 3,3 miljoner visningar.

Vadslagningsbyråernas favorit Ryssland har 2,4 miljoner visningar, Finland 472 000 visningar.

Det man ska räkna med när man ser till Youtube-visningar är att videorna kan vara uppladdade flera gånger, de visningarna är inte medräknade här.

Ryssland och Australien

Mediafolket på plats i Stockholm får också rösta på hur de tror att det går i tävlingen. På söndag kväll trodde de att topp tio i den första semifinalen blir Ryssland, Ungern, Tjeckien, Armenien, Island, Malta, Cypern, Nederländerna, Österrike och Estland.

De tio som går vidare från semifinal två är enligt journalisterna Australien, Israel, Lettland, Bulgarien, Serbien, Ukraina, Belgien, Polen, Litauen och Vitryssland.

Australiens Dami Im uppträder i en vit klänning. Dami Im representerar Australien i Eurovisionen 2016. Bild: EBU / Andreas Putting

Finland går inte vidare till final enligt pressen på plats i Stockholm.

De Eurovisas topp tio

I tv-programmet De Eurovisa gav programledare Eva Frantz och ständiga bisittaren Johan Lindroos tillsammans med gäster poäng till alla Eurovisionsbidrag.

De Eurovisa gav poäng enligt vad de tycker om låtarna, men flest poäng fick Sveriges Frans tillsammans med kommentarer om att det finns en chans att tävlingen stannar i Sverige ett år till.

Frans Jeppson-Wall övar på Eurovisionsscenen. Frans Jeppson-Wall. Bild: EBU / Andreas Putting

De Eurovisas topp tio lista såg ut så här:
Sverige 40 p (av 40 möjliga)
Australien 39 p
Österrike 37 p
Belgien, Nederländerna, Italien 36 p
Norge, Ukraina 35 p
Frankrike 34 p
Finland 33 p

Finlands Sandhja med Sing It Away tävlar i den första semifinalen tisdagen den 10 maj. Semifinal två sänds den 12 maj och final blir det den 14 maj. Tävlingen refereras i flerljud på TV2 och Yle Arenan, samt på svenska på Radio Vega.

Sista natten med Lordi

$
0
0

Folket hade sagt sitt. År 2006 skickade Finland fem monster till Aten och en del landsmän suckade och stönade medan andra tyckte att tävlingen är så skräp att den fick vad den förtjänar. Men Lordi var antagligen de mest professionella artisterna vi någonsin skickat till Eurovision Song Contest. Nu har det gått 10 år sedan den historiska segern.

Efter att Finland hade vunnit Hockey VM 1995 så fanns det bara ett landstrauma kvar. ESC! Från år 2002 var jag medlem i EBU:s ledningsgrupp för evenemanget och under årens lopp blev jag ju van vid kollegernas vitsar om Finland och tävlingen. En av de populäraste var vad som händer då temperaturen sjunker på jordklotet och hur finländarna reagerar. Typ så här:

-40°C - Paris start cracking in the cold. The Finns stand in line at the hotdog stands.
-50°C - Polar bears start evacuating the North Pole. The Finnish army postpones their winter survival training awaiting real winter weather
-273°C - ALL atom-based movent halts. The Finns start saying "Perkele (=damn), it's cold outside today."

Och till slut:
-300°C - Hell freezes over, Finland wins the Eurovision Song Contest.

På morgonen den 21 maj 2006 var det slut på den vitsen.

Överraskning

Lordi var antagligen de mest osannolika vinnarna i Eurovision Song Contest men de var antagligen också de mest professionella. ESC är som tävling helt absurd. Det vimlar av journalister och fans och dagarna är fyllda av PR-uppdrag. Under de tio dagar som bandet var på plats så ställde de snällt upp på varenda en intervju, de drog på sig monsterutstyrseln på morgonen och höll den på hela dagen och en god bit in på kvällen. Vädret i Aten var inte varmt, det var hett, och odören i hotellkorridoren då de äntligen fick klä av sig var obeskrivlig. Men de klagade inte en enda gång.

Lordi på besök hos Ole Norrback som då var ambassadör i Aten. Lordi på besök hos ambassadör Ole Norrback i Aten under ESC 2006. Bild: Yle/Kjell Ekholm Eurovision Song Contest 2006,Lordi,Ole Norrback

Nervositeten slår till

Under de år jag var med i den finländska delegationen så var det alltid intressant att följa med artisternas beteende under den tid de var på plats. I början är allt fantastiskt och underbart och de är ofta mäkta imponerade av den enorma scenen, tekniken och allt som kretsar runt dem. Men i något skede vaknar man ur euforin och börjar fundera om jag räcker till, är jag egentligen tillräckligt bra för det här? Och den nervositet som artisten eller bandet känner tar sig alltid olika uttryck. Ibland var det fel på hotellet, ibland på maten, scenen, ljuset, ljudet eller kameraregin. Det här hade hänt med alla, även om de var nationellt kända och stora artister som hade massor av erfarenhet. Men det hände inte med Lordi!

Otroligt professionella

Från första övningen var monstren från Finland teknikens och personalens absoluta favoriter. De visste exakt vad de ville ha i sina monitorer, de gjorde samma sak övning efter övning utan att försöka ändra på något - som de flesta ofta vill göra. De finländska eftermiddagstidningarna sökte med ljus och lykta något som bandet skulle vara missnöjda med. Man hade lyckats få reda på att hotellet som bandet bodde på bara hade tre stjärnor medan de flesta andra bodde på fyra- och femstjärniga hotell. På en presskonferans frågade en reporter också att ”är ni inte missnöjda med standarden på hotellet, ni bor ju så mycket sämre än de andra deltagarna”?

- Sämre? svarade Mr Lordi själv,Tomi Putansuu. Vi har åkt runt Europa och sovit i en gammal buss, det här är rena lyxen för oss.

De är sååååå söta, brukade Jill Paulsson från EBU ropa då hon såg Lordi i korridoren i Aten. Jill Paulsson, EBU får Lordi behandling under en paus i övningarna i ESC i Aten 2006. Bild: Yle/Kjell Ekholm Eurovision Song Contest 2006,Lordi

Äntligen seger

Kvällen den 20 maj 2006 i Aten blev historisk. Man säger att halva Finland vaknade upp under poängräkningen då man börjar ringa och sms:a till varann om vad som höll på att hända.

Själv satt jag med EBU-gruppen på sidan av scenen och följde med det hela och faktum är att jag redan under poängräkningen visste att Finland kommer att vinna. Systemet är uppbyggt så att den ansvariga producenten vet resultatet innan man går till de olika länderna och de ger sina poäng. Detta helt enkelt för att den personen har i uppgift att kolla att det blir rätt.

Legendariska Stockselius

Ansvariga producenten under de år jag var med i gruppen (2002 - 2009) var svensken Svante Stockselius som var en utmärkt ledare och innovatör. Under hans period utvecklades programmet mer än det hade gjort under de femtio första åren. Han var den enda som visste slutresultatet och för att ingen annan skulle se poängen från hans pc-skärm så satt han mot en bakvägg och jag satt några rader framför honom.

Då man började gå till poängdelningen så tittade jag med jämna mellanrum bakåt för att se om han skulle avslöja någonting om resultatet. Lordi hade ju plötsligt seglat upp som en av favoriterna efter semifinalen men ingen kunde ju veta hur det skulle gå i finalen.

Skrattet som avslöjade allt

Då det åttonde landet gav poäng så var det någon som kastade en penna som träffade mig på axeln. Då jag vände mig om så satt Stockselius med ett brett flin och då visste jag hur det kommer att gå. Så mycket sinnesnärvaro hade jag ändå att jag skickade ett sms till Tommi Niemi som var en av de utmärkta pyrotekniker som var med från Finland. Lataa uudestaan t Kjell, var allt jag skrev och svaret kom genast: Ei voi olla totta!? On se!! skrev jag. Segrarlåten spelas ju alltid en gång till i slutet av sändningen.

Jill Paulsson, EBU och ansvariga producenten för ESC, Svante Stockseilus, som var så här glad efter Finlands seger 2006. Jill Paulsson, EBU och Svante Stockselius som var ansvarig producent för ESC i Aten 2006. Bild: Yle/Kjell Ekholm Europeiska radio- och TV-unionen,Eurovision Song Contest 2006,Svante Stockselius

Inget tjo och tjim

När Lordi stod på scenen som vinnare så var jag antagligen den enda som inte stod och skrek och hurrade för jag visste vad som väntade. ESC 2007 skulle arrangeras i Helsingfors. Men några minuter senare lyckades jag komma upp på scenen för den enda bilden jag har tillsammans med de härliga monstren från Finland.

Och hur firade vi? Lordigänget åkte till hotellet och firade en stund och jag gick på en misslyckad efterfest med Stockselius och drack några öl.

Följande morgon åkte hela delegationen tillbaka till Finland pigga och nyktra. Jag hoppas att Finland än en gång ska få stå som värd för evenemanget men att vara med om första resan är alltid unikt. Jag är så innerligt glad för att jag fick vara med om den.

Ryssland eller Australien vinner Eurovisionen

$
0
0

Sergej Lazarevs poppiga You are the only one och Dami Ims powerballad Sound of silence har bästa odds att vinna sångtävlingen i Stockholm.

Rysslands Eurovisionsbidrag har i över en månad varit vadslagningsbyråernas vinnarfavorit, medan de andra i topp fem flera gånger bytt plats sinsemellan.

Precis innan semifinalerna seglade Ukrainas Jamala upp som den artist som kanske kunde rucka på Rysslands envälde i toppen.

Ukraina representeras av Jamala. Jamala representerar Ukraina i Eurovisionen 2016. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016,jamala,ukraina

Ukraina kom galant vidare från sin semifinal, men det gjorde också Australien. Och plötsligt har vadslagningsbyråerna dagen innan finalen krönt Australien till det bidrag som kan slå ut Ryssland.

Goda sångare

Ukrainas låt 1944 känns kanske för svår att ta till sig för den stora massan, fast Jamala röstmässigt gör ett bra jobb. Dami Im har vunnit X Factor Australia och har presterat felfri sång varje gång hon intar scenen, men det finns många powerballader med i årets startfält.

I fall Australien skulle vinna får cirkusen ändå inte packa kappsäcken och åka till andra sidan av jordklotet. Ett av de deltagande ländernas TV-bolag i Europa har redan innan tävlingen lovat stå värdar för Eurovisionen om Australien vinner, men vilket land det handlar om är en väl bevarad hemlighet.

Dami Im sitter på ett klot under en stor del av sina tre minuter på scenen. Dami Im representerar Australien i Eurovisionen 2016. Bild: EBU / Andreas Putting Dami Im,Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016

Det som talar för Sergej Lazarevs poplåt är att den följer samma stil som Måns Zelmerlöws vinnarbidrag Heroes ifjol, men är mera påkostat och tar det visuella till nästa nivå. Men fast showen skulle gå hem hos röstarna, kommer de nationella juryerna att ge poäng till You are the only one som låter som en ganska typisk ESC-låt?

Mannen och pojken

Fjärde och femte bästa oddsen för vinst har Frankrike och Sverige. Frankrikes Amir har kallats ”en man bland alla pojkar” som i år deltar i tävlingen. Hans positiva, upptempolåt J'ai cherché har flest lyssningar av alla bidragen på Eurovision song contests Youtube-kanal.

Sveriges sjuttonåriga Frans med If I were sorry bidrar med det mest avskalade numret av topp femman.

Iveta Mukutjian från Armenien har också satsat på showen i år. Iveta Mukutijan representerar Armenien i Eurovisionen 2016. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016,Iveta Mukuchyan,Iveta Mukutjian

Strax utanför topp fem hittar vi sedan Armenien, Malta, Italien, Nederländerna och Lettland. Armeniens Iveta Mukutjian är sist ut av finalens 26 bidrag vilket kan betyda att röstarna har henne i färsk minne då det är dags att plocka fram telefonen och avlägga sin röst.

För hela listan på de olika ländernas odds kan man gå till oddschecker.com.

Finalen i Eurovision song contest sänds lördagen den 14 maj med svenskt referat på Yle TV2, Radio Vega och Yle Arenan.

Följ Svenska Yles Eurovisionsexperter De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

ESC-Frans låter inte musiken gå före skolan

$
0
0

Frans Jeppsson-Wall, Sveriges representant i finalen på lördag, är 17 år och den yngsta eurovisionsfinalisten för Sverige, tillsammans med Carola Häggkvist (Främling, ESC 1983).

Frans ger ett klokt och moget intryck trots sin unga ålder. Skolan är viktig och han vill ha en utbildning att falla tillbaka på eftersom han inte vet huruvida han kommer att hålla på med musik resten av sitt liv.

Vad är det viktigaste du lärt dig från de här eurovisionsveckorna och vad är det bästa som hänt?

- Det viktigaste är att prioritera energin. Det är ett otroligt tajt schema från morgon till sena kvällar. Det händer saker hela tiden och allt tar energi.

- Det bästa var genrepet inför publik. Det var helt galet mäktigt att stå inför ett nästan fullsatt Globen och med en publik som diggar med i min låt.

Nigerianska rötter

Du har delvis rötter i Nigeria. Har det påverkat din musik?

- Min mamma är svensk och pappa född i Nigeria men uppvuxen i England. Musikmässigt är det svårt att säga. Kulturmässigt försöker vi få in lite nigerianska traditionen hemma, till exempel i maten.

Jag har också ett nigerianskt mellannamn, Osifoh, som jag fått av min farmor. Det betyder att föra generationen vidare. Man kan tolka det som man vill, men jag tror att jag kommer att ha ganska många barn.

Hur går det med musikskrivandet?

- Vi är ett underbart gäng som samarbetar. Vi sätter oss framför pianot och börjar skriva. Det låter som en konstig process men vi gör allting samtidigt och alla bidrar oavsett det är musik eller text. Om det är låtar till mig är det självklart jag som har sista ordet.

Kommer du att satsa på musik framöver?

- Bra fråga, men jag vet inte. Jag gör musik för att jag gillar det, men vet inte vad jag gör om fem eller tjugofem år. Därför är skolan viktig så att jag har något annat att falla tillbaka på även om jag inte vet just nu vilket yrke det kan tänkas vara.

Vad ska du göra efter Eurovisionen?

- Redan före Melodifestivalen planerade vi att släppa några låtar till sommaren. Vi kunde inte ana att jag skulle vinna Mellon och hamna i Eurovisionen. Vi har låtar klara och kommer att köra en miniturné under sommaren.

Kändis redan som 6-åring

Vi vet sedan tidigare att Frans är intresserad av fotboll. För nio år sedan fick han sin första succé med Zlatan-låten: ”Ingen kickar fotboll som han – Zlatan, jag sa Zlatan…” Låten, som heter Who’s da man, kom lagom till fotbolls-VM 2006. Den 6-årige killen fick höra sig själv i alla radiokanaler, vara med i Allsång på Skansen och känna på kändisskapet.

Har dina vänner blivit annorlunda sedan du vann Melodifestivalen?

- Jag har ju ett litet förflutet som kändis i och med Zlatan-sången och de vänner jag skaffat genom åren har blivit väldigt nära. De har inte förändrats alls och det känns så skönt. För dem är detta också en rolig grej. Jag kan rymma från kändisskapet tillsammans med dem och bara vara.

Vilket är ditt favoritfotbollslag?

- I Premier League är det Crystal Palace och anledningen är att min pappa har spelat där. I Sverige får det nog bli Malmö FF.

Att Frans gillar Malmö FF är ganska väntat. Det var där Zlatan gjorde sin landslagsdebut och Frans bor dessutom i Ystad som bara ligger ca 60 km från Malmö. Han berättar också att familjen är lite tudelad i en fotbollsdel och en musikdel.

Efter vår intervju får vi möjlighet att prata med pappa Mark, som bekräftar att musikgenen huvudsakligen kommer från mamma Maria och att han själv mest hållit på med fotboll och slalom. Det var i samband med slalomåkandet som han träffade Frans mamma – i Frankrike (France). Månne det kan ha påverkat namnvalet till sonen?

Vilken är den vanligaste frågan du fått under dessa veckor?

- Hur känns det inför lördag? Den är ganska klassisk.

Då undviker vi den frågan och konstaterar att Frans redan är en vinnare i Finland. Han fick ju maxpoäng av panelen i Yle Fems De Eurovisa.

Text: Lilian Brunell, foto: Roger Silfvast


Fyll i pratbubblorna, vinn Eurovisionsprylar!

$
0
0

Som vanligt delas det ut mängder av prylar i samband med Eurovisionen. Väskor, t-skjortor, tygkassar, cd-skivor med mera.

Vi har tre mastiga paket med Eurovisionsmemorabilia som vi tänker ge till dem som skriver de roligaste texterna i pratbubblorna.

Titta på bilderna nedan. Vad tror du Sergej Lazarev, Frans och Dami Im säger/tänker? Fyll i formuläret under bilderna! Du kan fylla i alla tre bubblor eller bara en, precis som du vill.

Tävlingen är avslutad, vi avslöjar svaren på tisdag 24 maj

Sergej Lazarev på röda mattan Bild: Johan Lindroos eurovision song contest,Sergej Lazarev
Frans på röda mattan Bild: Johan Lindroos eurovision song contest,Frans Jeppsson-Wall
Dami Im på röda mattan Bild: Johan Lindroos Dami Im,de eurovisa,eurovision song contest

Här är finalens höjdpunkter

$
0
0

Nu är den här, dagen alla Eurovisionsfans sett fram emot sedan den sista konfettin singlade ner i Wiener Stadthalle ifjol.

Svenskarna bjuder sin vana trogen på en spektakulär finalshow samt ett helt nytt sätt att presentera hur rösterna fördelats. Det kommer att bli en lång kväll, så ladda upp med kaffe och smörgåsar!

Kvällens populäraste: Petra Mede

Visst, det jublas för Dami Im och tjoas för Zoë från Österrike, men det största jublet får faktiskt årets programvärd Petra Mede. Men jämna mellanrum brister hennes fans ut i rena rama hejaklacksramsan - Petra! Petra! Petra! - varvid hon blir tvungen att be dem sluta så den strama tidtabellen inte ska ruckas. Ikväll bjuder Petra och Måns igen på småfräck humor, ledig dialog, sång och dans och många klädbyten. Antagligen det bästa värdparet man någonsin skådat i denna tävling.

Kvällens oufit: Nina Kraljic från Kroatien

Nina uppträder i kvällens mest uppseendeväckande stass. Först är hon insvept i en väldig halvtransparent kappa i tältmodell med moderkaksmönster. När kappan åker av avslöjas en silvrig och vit långklänning som skulle fungera utmärkt på ett bröllop i yttre världrymden. Dock tyckte Nina själv att klänningen blev lite överdriven, så hon lånade en sax av en frisör i omklädningsrummet och kapade resolut bort några fjädrar och detaljer. Kläddesignern Juraj Zigman är rasande. Men klänningen blev ju inte direkt minimalistisk för det ...

Nina Kraljic Bild: Andres Putting /EBU eurovision song contest,Nina Kraljić

Kvällens "Jasså är du också här"?

I år visas Eurovisionen i USA för första gången och EBU gör ingen hemlighet av hur förtjusta man är över att intresset för tävlingen blir allt mera världsomfattande. I anknytning till detta har man bjudit in en superstjärna, nämligen Justin Timberlake. Dennes koppling till Eurovisionen känns aningen diffus, även om han själv intygar att han har tittat på programmet tidigare. I en mellanakt framför han sin nya låt Can't stop this feeling, skriven bland annat av svenska Max Martin och Shellback. Till och med Måns Zelmerlöw tappar fattningen och blir fnittrig när han ska snabbintervjua Mr Timberlake och i green room brottar finalartisterna nästan ner varandra för att lyckas fotografera storstjärnan. Men det hjälps inte. Lite lösryckt känns det hela ändå.

Justin Timberlake uppträder i Eurovisionen 2016 Bild: Andres Putting /EBU eurovision song contest,Justin Timberlake

Kvällens fråga: Vad händer om Australien vinner?

Fortfarande är det Rysslands Sergej Lazarev som toppar vadslagningsbyråernas listor, men under veckan har en dam från andra sidan klotet gjort en riktig spurt. Dami Im från Australien försätter publiken i extas varje gång hon tar ton och kommer utan tvekan att få en topplacering i kväll. Men vad händer om hon vinner? Jo, då kommer nästa års Eurovision att ordas i ett land inom Europas gränser. Det australiensiska tv-bolaget betalar förstås sin del av kakan, men ett europeiskt tv-bolag står värd för kalaset. Det är redan fastslaget vilket land som erbjudit sig att göra detta, men EBU väljer att vara förtegna om saken in i det sista.

Dami Im representerar Australien i Eurovisionen 2016. Bild: EBU / Andreas Putting Dami Im,Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016

Kvällens kvistigaste: Poängfördelningen

I år presenteras rösterna på ett helt nytt sätt. Först kontaktar man i vanlig ordning talespersoner för alla deltagarländer. De flinar upp sig och säger några floskler på stapplig svenska, precis som traditionen bjuder. Dock är det bara jurygruppernas röster som presenteras i detta sammanhang, och talespersonerna presenterar endast 12-poängaren (tidigare år har de läst upp 8-, 10- och 12-poängaren).

När rundan är avklarad har vi alltså bara koll på halva sanningen. För härefter presenteras publikens röster i ett raskt tempo. Det här innebär att det in i det sista kommer att vara oklart vem som egentligen kammat hem segern. En gastkramande upplevelse, och definitivt en förbättring så fort man vänjer sig vid det hela! Systemet känns dock inte helt obekant för den som följt med svenska Melodifestivalen.

Finalen i Eurovision Song Contest 2016 sänds lördagen den 14 maj i TV2, Yle Radio Vega och på Yle Arenan med start kl 22.00.

Allt du behöver veta inför Eurovisionsfinalen

$
0
0

Här kan du läsa hur du röstar i lördagens ESC-final. Vilka är de 26 länderna som tävlar? Vill du printa ut poängtabeller? Svaren finns här!

Finalen i Eurovision song contest år 2016 äger rum i Globen i Stockholm den 14 maj. Den direktsända showen börjar klockan 22.00 och refereras på svenska på Yle TV2, i Radio Vega och på Yle Arenan. Kommentatorer är Eva Frantz och Johan Lindroos.

Sändingen förväntas hålla på till klockan 1.40.

Måns Zelmerlöw och Petra Mede är programledare för Eurovision 2016. Måns Zelmerlöw och Petra Mede programleder Eurovisionen. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016,Måns Zelmerlöw,Petra Mede

Sändingen kan också ses med internationellt teckenspråk på Yle Arenan.

En vinnare av 26 tävlande

Finland lyckades inte ta sig ur semifinalen och tävlar därmed inte i finalen men får som vanligt rösta med telefon eller textmeddelanden.

I finalen tävlar de tjugo länder som tagit sig vidare från semifinalerna samt värdlandet Sverige och de fem stora finansiärerna Storbritannien, Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland.

Justin Timberlake står för en del av pausunderhållningen. Justin Timberlake uppträder i Eurovision 2016. Bild: EBU / Anna Velikova Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016,Justin Timberlake

Telefon- och textmeddelanderöstningen börjar då alla tävlare har uppträtt, programledarna meddelar när. Röstningen pågår i ungefär 15 minuter.

Fem personer i Finlands jury

Telefonrösterna står för femtio procent av rösterna. Den andra hälften kommer från Finlands officiella Eurovisionsjury. I år består juryn av musikproducenten Jurek Reunamäki (ordförande), radioprataren Hanna Kinnunen, låtskrivaren och journalisten Heimo Hatakka, låtskrivaren Jori Sjöroos och sångaren Jannika Wirtanen.

Finlands jury år 2016. Finlands nationella Eurovisionsjury år 2016. Bild: Yle / Hanna Othman Eurovision 2016,Hanna Kinnunen,heimo hatakka,Jannika B,jannika wirtanen,Jori Sjöroos,jurek reunamäki

Du kan rösta på din favorit genom att ringa till låtens eget röstningsnummer eller genom att skicka bidragets nummer (01-26) med textmeddelande till 17163. Ett telefonsamtal kostar 1,00 euro + lnb. Textmeddelandets pris är 1,00 euro per meddelande.

Man kan rösta 20 gånger via telefon och 20 gånger via sms.

Så röstar du:

1. Belgien Laura Tesoro: What's The Pressure - ring 0700 717 01 eller skicka 01 till numret 17163
2. TjeckienGabriela Gunčíková: I Stand - ring 0700 717 02 eller skicka 02 till numret 17163
3. Nederländerna Douwe Bob: Slow Down - ring 0700 717 03 eller skicka 03 till numret 17163
4. Azerbajdzjan Samra: Miracle - ring 0700 717 04 eller skicka 04 till numret 17163
5. Ungern Freddie: Pioneer - ring 0700 717 05 eller skicka 05 till numret 17163
6. Italien Francesca Michielin: No Degree Of Separation - ring 0700 717 06 eller skicka 06 till numret 17163
7. Israel Hovi Star: Made of Stars - ring 0700 717 07 eller skicka 07 till numret 17163
8. Bulgarien Poli Genova: If Love Was A Crime - ring 0700 717 08 eller skicka 08 till numret 17163
9. Sverige Frans: If I Were Sorry - ring 0700 717 09 eller skicka 09 till numret 17163
10. Tyskland Jamie-Lee: Ghost - ring 0700 717 10 eller skicka 10 till numret 17163

11. Frankrike Amir: J'ai cherché - ring 0700 717 11 eller skicka 11 till numret 17163
12. Polen Michał Szpak: Color Of Your Life - ring 0700 717 12 eller skicka 12 till numret 17163
13. Australien Dami Im: Sound Of Silence - ring 0700 717 13 eller skicka 13 till numret 17163
14. Cypern Minus One: Alter Ego - ring 0700 717 14 eller skicka 14 till numret 17163
15. Serbien Sanja Vučić ZAA: Goodbye (Shelter) - ring 0700 717 15 eller skicka 15 till numret 17163
16. Litauen Donny Montell: I've Been Waiting for This Night - ring 0700 717 16 eller skicka 16 till numret 17163
17. Kroatien Nina Kraljić: Lighthouse - ring 0700 717 17 eller skicka 17 till numret 17163
18. Ryssland Sergey Lazarev: You Are The Only One - ring 0700 717 18 eller skicka 18 till numret 17163
19. Spanien Barei: Say Yay! - ring 0700 717 19 eller skicka 19 till numret 17163
20. Lettland Justs: Heartbeat - ring 0700 717 20 eller skicka 20 till numret 17163

21. Ukraina Jamala: 1944 - ring 0700 717 21 eller skicka 21 till numret 17163
22. Malta Ira Losco: Walk On Water - ring 0700 717 22 eller skicka 22 till numret 17163
23. Georgien Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz: Midnight Gold - ring 0700 717 23 eller skicka 23 till numret 17163
24. Österrike ZOË: Loin d'ici - ring 0700 717 24 eller skicka 24 till numret 17163
25. Storbritannien Joe and Jake: You're Not Alone - ring 0700 717 25 eller skicka 25 till numret 17163
26. Armenien Iveta Mukuchyan: LoveWave - ring 0700 717 26 eller skicka 26 till numret 17163

Poängen delas ut på nytt sätt

I år kommer poängen att delas ut på ett nytt sätt. Efter att röstningen avslutats kommer programledarna som vanligt att ta kontakt till alla årets deltagande länder, hela 42 stycken. Men de poäng som vi då får veta är endast de nationella juryernas poäng. Juryerna står för hälften av resultatet.

Då alla 42 länders jurypoäng meddelats ska ännu folkets röster adderas till resultatet. Då kommer lika många poäng som jurygrupperna gav att läggas till. Det här för att hålla spänningen om vem vinnaren är ända till slutet.

Finlands poäng delas ut av nyhetsläsaren Jussi-Pekka Rantanen.

Chatta om finalen

Du kan också chatta om Eurovisionen på svenska.yle.fi/eurovision. Under sändningen håller Eurovisionsreporter Hanna Othman dig sällskap på Svenska Yles webb. Efter sändningen kan du ställa frågor rakt till kommentatorerna Eva Frantz och Johan Lindroos.

Vill du printa ut poängtabeller som du kan fylla i familjens och vännernas poäng i? EurovisionWorld.com, BBC och finska Yle erbjuder tabeller.

Under sändningen kan du kommentera showen med hashtaggen #yleesc, #euroviisut eller den internationella #eurovision.

Livechatt: Eurovisionens final

$
0
0

De Eurovisa bevakar Eurovisionens final från Stockholm.

Eurovisionsreporter Hanna Othman håller i trådarna. Yles svenska kommentatorer Eva Frantz och Johan Lindroos är på plats i Globen i Stockholm och svarar på frågor samt kommer med information från ort och ställe precis innan sändningen och en stund efteråt.

Chatten håller på ännu en stund efter att sändningen tar slut på Yle TV2, Radio Vega och Yle Arenan, sändningen beräknas ta slut ungefär klockan 01.40.

Ukrainas Jamala vann Eurovisionen

$
0
0

Ukraina seglade upp som en av vinnarfavoriterna på vadslagningslistorna under tävlingsveckan. Vinnarlåten heter 1944.

Ukraina fick näst mest röster av jurygrupperna som står för hälften av poängen. Jurygruppernas favorit var Australien. Ukrainas Jamala fick också näst mest röster av folket, men poängen räckte ändå till vinst. Folkets favorit var Ryssland. Det blev helt enkelt en kompromisseger.

Jamala representerar Ukraina i Eurovisionen 2016. Bild: EBU / Anna Velikova Dzjamala,Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016,jamala

Låten 1944 framförs delvis på engelska och delvis på krimtatariska. Den handlar om hur Krimtatarerna deporterades från Krim av den sovjetiska diktatorn Josef Stalin till Centralasien under en kollektiv bestraffningsoperation den 18-20 maj 1944.

Ryssland protesterade mot att Ukraina skulle få uppföra sången i Eurovisionen, men EBU godkände låten eftersom de ansåg att den inte hade ett politiskt budskap.

Under dagarna innan finalen har Jamala ändå berättat att låten visst har ett politiskt budskap och kan tolkas till de händelser som nu inträffar i Ukraina och på Krim.

Ukrainas Jamala har precis vunnit Eurovisionen. Bild: EPA /Maja Suslin 1944,Dzjamala,Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016,Eurovision Song Contest 2016, final,jamala

Jamala är artistnamnet på jazzsångaren Susana Dzjamaladinova. Hon har krimtatariskt påbrå och har i intervjuer sagt att hon blev inspirerad att skriva låten till minne av sin farmor som var en av de som deportrerades år 1944.

Ukraina vann senast år 2004 med Ruslana och Wild dances. Ifjol deltog landet inte på grund av det ostabila läget i landet.

Se Ukrainas vinnarbidrag på Youtube.

Varken juryns eller folkets favorit vann ESC

$
0
0

Ukrainas Jamala med låten 1944 gick segrande ur Eurovisionen 2016. Men Australien var juryns favorit och Ryssland folkets.

Eurovision song contest avgörs till femtio procent av folkets röster och till femtio procent av de nationella juryernas röster. De nationella juryerna består av personer inom musikbranschen.

Flest poäng av juryerna fick Australien (320 poäng), följt av Ukraina (211), Frankrike (148), Malta (137) och Ryssland (130).

Australiens Dami Im och Rysslands Sergej Lazarev. Dami Im och Sergej Lazarev har bästa odds att vinna Eurovision 2016. Bild: EBU / Andreas Putting Dami Im,Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016,Sergej Lazarev

Det var fortfarande olidligt spännande och oklart vem som skulle vinna då folkets röster började adderas till tavlan.

Det visade sig att folkets favorit var Ryssland med 361 poäng. Andra mest röster av folket fick Ukraina med 323, sedan Polen med 222, Australien med 191 och Bulgarien med 180 poäng.

Slutresultatet i Eurovision 2016. Slutresultatet i Eurovision 2016. Bild: EBU / Yle Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016

Rysslands poäng räckte inte till att ta igen avståndet till Ukraina eller Australien och därmed vann Ukraina. Ukraina vann med 23 poängs marginal från Australien, Ryssland kom trea. Det blev en kompromisseger.

Det kan nämnas att Polen fick tredje mest röster av tittarna, men näst minst röster av juryerna. Juryerna gav Michał Szpak endast 7 poäng. Han slutade på en åttonde plats.

Michał Szpak fick 5 poäng av den finländska juryn. Michał Szpak representerar Polen i Eurovision 2016. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016,Michał Szpak

Ryssland var vinnarfavorit

Både Ukraina, Ryssland och Australien hade goda chanser till vinst enligt vadslagningsbyråerna. Deras favorit den senaste månaden var ändå Rysslands Sergej Lazarov.

Inte heller ifjol vann folkets favorit. Tittarna hade gett flest röster till Italien, medan juryerna älskade Måns Zelmerlöws Heroes från Sverige.

Ukrainas Jamala har precis vunnit Eurovisionen. Bild: EBU / Andreas Putting Dzjamala,Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016,Eurovision Song Contest 2016, final,jamala

Finländarna älskade Ukraina

Också finländarna gillade Jamala. Tittarnas tolvpoängare gick till Ukraina, tiopoängaren till Sverige och åttapoängaren till Ryssland.

Sverige var den finländska juryns favorit, följd av Nederländerna och Australien. Se hela det finländska folkets resultat på eurovision.tv.

Finland femtonde i sin ESC-semifinal

$
0
0

Efter Eurovisionsfinalen släpptes siffrorna; Finland kom femtonde av arton bidrag i sin semifinal. Armenien gav Sandhja hela åtta poäng.

Finland var första landet ut i den första semifinalen och representerades av Sandhja och låten Sing it away.

Nationella jurygrupper står för hälften av poängen och tittarna för den andra halvan.

Finland fick poäng av jurygrupperna enligt följande:
8 poäng av Armenien
7 av Tjeckien
5 av Malta
4 av Ungern
4 av Sverige
3 av Spanien
2 av Nederländerna
2 av Österrike

Också av tittarna fick Sandhja fjärde minst poäng; 16 stycken. Finland fick därmed flest poäng av jurygrupperna.

Det gav tillsammans 51 poäng, för att komma till final skulle det ha krävts 133 eller fler. Kroatien var den tionde som kom vidare, precis utanför blev Bosnien och Hercegovina.

Sandhja och bakgrundskören Akkabellas. Sandhja uppträder i Eurovisionen. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016,Sandhja,SANDHJA - Sing it away

Otur med startnumret

Det var helt tydligt inte bra att uppträda i början av semifinalen. Finland uppträdde först och kom femtonde, Grekland uppträdde till andra och kom sextonde och Moldavien som var tredje ut kom sjuttonde. Minst poäng i den första semifinalen fick Estland.

Jüri Pootsmann representerade Estland som kom sist i sin semifinal. Jüri Pootsmann representerade Estland i Eurovision 2016. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision 2016,Eurovision Song Contest 2016,Jüri Pootsmann

Flest poäng i den första semifinalen fick Rysslands Sergej Lazarev, följd av Armenien och Malta.

Se hela resultatet på eurovision.tv.

Australien vann sin semifinal

Australiens Dami Im fick flest poäng i sin semifinal följd av Ukraina och Belgien. Schweiz fick minst poäng i den andra semifinalen.

Se hela resultatet för den andra semifinalen på eurovision.tv.


Finländarnas ESC-favoriter var Ukraina och Sverige

$
0
0

Tolv poäng från den nationella juryn fick Sveriges Frans, medan folkets tolva gick till Ukrainas Jamala. Läs hur Finlands röster fördelade sig.

För första gången i historien delade man i Eurovisionen först ut de nationella juryernas poäng, för att sedan lägga till folkets. De nationella juryerna står för hälften av poängen, tittarna för den andra halvan.

Den finländska juryn gav röster enligt följande:
12 poäng till Sverige
10 till Nederländerna
8 till Australien
7 till Israel
6 till Litauen
5 till Malta
4 till Österrike
3 till Tjeckien
2 till Italien
1 till Frankrike

Det finländska folkets röster fördelade sig enligt följande:
12 poäng till Ukraina
10 till Sverige
8 till Ryssland
7 till Australien
6 till Österrike
5 till Polen
4 till Bulgarien
3 till Frankrike
2 till Lettland
1 till Cypern

Ryssland fick exempelvis ingen kärlek av den finländska juryn, inte heller Polen och Lettland. Istället valde man att lyfta upp Israel, Litauen och Malta bland annat.

I den nationella juryn satt musikproducenten Jurek Reunamäki (ordförande), radioprataren Hanna Kinnunen, låtskrivaren och journalisten Heimo Hatakka, låtskrivaren Jori Sjöroos och sångaren Jannika Wirtanen. Läs mera om juryn här.

eurovision.tv kan man se hur de enskilda jurymedlemmarna röstade samt hur resten av bidragen som inte fick poäng av folket klarade sig.

Ukrainas ESC-seger väcker frågor om säkerheten i landet

$
0
0

Svenska Yles reporter Lilian Brunell på plats i Stockholm summerar stämningarna efter Ukrainas Eurovisionsvinst.

Det var en smått överrumplad presskår som tog emot Jamala på presskonferensen efter Eurovisionsfinalen.

Ukrainas seger betyder att landet ska stå värd för Eurovisionen i maj 2017. Ukraina stod över tävlingen ifjol eftersom läget i landet var för ostabilt.

Är Ukraina ett säkert land?

Storfavoriterna Ryssland och Australien fick se sig besegrade av Jamala och hennes bidrag 1944. En låt som man endera älskar eller hatar, och åsikterna gick isär huruvida det här var ett bra resultat eller ej.

Genast efter sändningen ställdes frågor om säkerheten inför nästa års Eurovision song contest. Säkerheten både för dem som reser till Ukraina för att se eller delta i tävlingen, men speciellt för hbtiq-personer.

Jon Ola Sand, EBU:s executive producer för Eurovisionen gratulerade Ukrainska TV-bolaget NTU till segern och var noga med att påpeka att man skulle göra sitt yttersta för att samarbeta när det gäller säkerhetsfrågor.

Kommentarer från svensk media om resultatet

Stefan Eriksson, Eurovisionexpert, Eskilstuna Kuriren

- Det var i vissa fall stor diskrepans mellan telefonröster och juryröster för till exempel Polen. En femte plats för Sverige och Frans är ett mycket bra resultat, speciellt för ett värdland.

Anders Nunstedt, musikredaktör och krönikör på Expressen

- Oväntat. Det var ju Ryssland som var den stora favoriten med Australien som första outsider. Ryssland vann ju tittarnas röster och Australien juryrösterna men det var inte tillräckligt. Ukraina gick bra i båda grupperna. Det är en märklig tävling och det blev ett fantastiskt drama. SVT:s nya upplägg med att redovisa rösterna får man betrakta som en succé.

- En femte plats för Sverige är ett bra resultat. Frans gick genom rutan och hade bra publikkontakt. En hedervärd placering. Vi slapp förödmjukelsen som så många andra värdnationer fått genomlida.

Läs mera:

Krim tillhör oss - imperiets återkomst

Journalisten Kalle Kniivilä berättar om vardagen på Krim efter annekteringen.


Text: Lilian Brunell

Lasse Mårtenson 24.9.1934 - 14.5.2016

$
0
0

”Segla, blott att segla är nödvändigt /
Livet är en enda lång seglats /
Som går upp och ner i vågor ...”

Så sjunger Lasse Mårtenson i sin sång Att segla är nödvändigt, som står som en metafor för att leva, uppleva och att en dag segla i hamn. Den dagen kom för Lasse den 14 maj 2016.

Mor och far

Lasse Mårtenson mamma, Eini Maria, född Stenfeldt (1897-1948) kom från Sordavala. Hon var sångpedagog med en egen stämma som lyrisk sopran. Pappan Elis Mårtenson (1890-1957), klockarson och orgelvirtuos med stamfäder från Korpo, var Sibeliusakademins första professor i orgelspel.

Lasse Mårtenson fick många färdigheter av såväl sin mor som sin far. Men i musikens uttryck krockade Lasse ständigt med sin far, vars musik var schematisk och rationell. Lasse själv hade bitits av jazzflugan med improvisation som ett starkt element. Dessa två världar, far och son, Bach och Jazz möttes aldrig utan blev snarare ett staket mellan två skickliga musiker, ett staket som Lasse in i det sista ville riva.

Inte bara musiker

Lasses färdigheter vid sidan av musiken var många. Han var utbildad reklamritare, motocrossförare i unga år, båtkonstruktör och telegrafist. I den professionen var han den första person som tog emot beskedet om att Stalin hade dött och länkade telegrammet vidare till västvärlden. Han lär fortfarande ha rekordet som den snabbaste telegrafisten i vårt land.

The Big Bang

Louis Armstrongs konsert med ”drömsextetten” i Mässhallen i Helsingfors den 10 oktober 1949 blev en vändpunkt i Lasses musikmedvetande. Här gjordes musik utan frack och akademisk dignitet. Med improvisations-, intonations- och instrumentteknik som bröt mot alla dittills inlärda metoder.

Lasse blev biten av ”jazzflugan” vilket bland annat ledde till att han vann sex pianosolistpris i de årliga jazzorkestertävlingarna 1949-54 i Balders sal i Helsingfors. Responsen från pappan uteblev.

It don't mean a thing…

It don’t mean a thing if you ain´t got that swing var Duke Elligtons motto och det blev också Lasses. Lasse Mårtenson trio grundades i ett tidigt 60-tal och vid ett tillfälle frågades om trion också var vocal, vilket den inte var. Lasse anade genast bonus i frågan och svarade JA!

Det blev början på en karriär som scenunderhållare och schlagersångare med bland andra Nat King Cole som stor förebild.

Kaikessa soi Blues

Att sjunga offentligt hade Lasse aldrig tänkt sig. Plötsligt fick han en förfrågan av Toivo Kärki och Reino Helismaa att framföra deras låt Kaikessa soi Blues i Eurovisionens sångtävling. Lasse tvekade, men tackade ja. Låten kom tvåa i kvalet, men blev en hit.

Med åren blev det flera. November och Laiskotellen, som gick till final. I kölvattnet följde finska covers som Nousevan auringon talo, Mä lähden Stadiin med Carola Standerskjöld, Tien kuningas, med flera.

Lasse Mårtenson Bild: Yle/ Erkki Suonio eurovision song contest,lasse mårtenson,suomen euroviisut 1961-2006

Stormskärs Maja

Väderskär står det på sjökortet, men i litteraturen, cinematografin och musiken blev det Stormskär, som i årtionden har fängslat miljontals människor. Lasses musik passade som hand i handske i Åke Lindmans film om Majas och Jannes levnadsöde i den Åländska skärgården.

Efter tv-filmens premiär uppstod en stor efterfrågan på musiken, vilket ledde till att skivbolaget Kompass grundades, med Lasse och Chrisse Schwindt som huvudaktörer. Första utgåvan var Skärgård-Saaristo-Archipelag, en verklig fullträff som sålde över 100 000 exemplar på en kort tid.

Den var ett instrumentalt eko från Skärgårdshavets femtontusen öar, ett eko som ledde till att Lasse skrev mycket musik med skärgården som inramning. Jurmohymnen, Aspövalsen, Att segla är nödvändigt, Hangös öga och alla fina låtar i teaterpjäsen Smugglarkungen. Kort sagt, Lasse Mårtenson tonsatte vårt sjökort.

Kompositör, tonsättare eller låtskrivare

Lasse var mångsidig och hade en ambition att bli en seriös kompositör. Musikstudierna uteblev dock på grund av de tidiga framgångarna inom den så kallade lätta musiken. Själv brukade Lasse säga att han inte blev en tonsättare utan snarare en låtskrivare av bruksmusik, för scen, film, kyrka eller Eurovision.

Må termerna vara vilka som helst så gick Lasses tonsättningar in i våra hjärtan.

Att segla är nödvändigt

Lasse var en seglare i själ och hjärta även om hans första båtäventyr var att bygga en planande båt i glasfiber. Lasse och ketchen s/y Merelle var ett begrepp inom båtkretsar. Hon blev nyckeln till en känsla av frihet – låt vara skenbar – men dock, för att citera Lasse själv. Efter 26 år var det dags att ta farväl efter tiotusentals sjömil tillsammans.

Lasse Mårtensson har lämnat oss i sviterna av en sjukdomsattack han drabbades av för ett år sedan. Han sörjs närmast av sina fyra barn Annika, Tove, Kasper och Jessica samt sin livskamrat Marjo. Vid deras sida är vi många som minns Lasse via musiken och genom den omtänksamma, spirituella, intressanta och kunniga människa han var.

”Men en dag ska vi söka skydd för vågen i en lugn och säker hamn, då har vi funnit slutet av regnbågen, funnit där en evig hamn” (Att segla är nödvändigt).

Tack Lasse Mårtenson för musiken och vänskapen.

Danmarks jury gav fel poäng i Eurovisionsfinalen

$
0
0

Danmarks jurymedlem Hilda Heick listade sina poäng i fel ordning under lördagens Eurovisionsfinal, skriver sajten Eurovisionworld. Ukraina, Australien och Sverige var bland de som drabbades av Heicks poängmiss.

Tanken var att ländernas jurymedlemmar skulle ranka de 26 uppträdandena i en ordning där nummer ett var den bästa och nummer 26 den sämsta. Men ordförande för Danmarks jury, Hilda Heick, listade i misstag sina poäng fel. När hon borde ha placerat Australien som en etta listade hon den som nummer 26.

Om Heidi Heick hade lyckats fylla i sina poäng rätt skulle Danmarks jury ha gett noll poäng till vinnarlandet Ukraina men på grund av missförståndet fick Ukraina alltså 12 poäng av jurymedlemmarna. Tolvan skulle egentligen ha gått till Australien.

– Det här är mitt stora misstag och jag erkänner det. Jag vill ändå betona att jag inte ännu är senil, även om flera Facebookanvändare skriver att jag borde pensioneras och hålla mig på avstånd från allting, sade Heick till Eurovisionworld.

Heicks misstag ledde även till att den danska juryn delade ut poäng till andra länder som skulle ha varit annorlunda om Heick listat sina poäng rätt. Bland annat fick Sverige fyra poäng istället för sju och Ryssland fick noll poäng istället för tre.

Misstaget påverkade ändå inte slutresultatet i Eurovisionsfinalen. Skillnaden mellan vinnaren Ukraina och Australien, som kom på andra plats, minskade ändå från 22 till 9 poäng då Danmarks misstag uppdagades.

Ursprunglig text: Hanna Nordenswan.

Uppdaterad kl. 11.14: Hilda Heick den enda jurymedlemmen som listade sina poäng fel.

Vinnarna i De Eurovisas tävling

$
0
0

Det var många som gärna ville vinna ett paket med Eurovisionsmemorabilia! Förslagen på lämpliga texter till pratbubblorna har formligen vällt in, och det var inte lätt att utse tre vinnare bland alla finurliga förslag.

Men till sist föll juryns val på följande bidrag.

"Säg är det konstigt att man längtar bort nån gång" hette det i en gammal schlager. Ryssland Sergej Lazarev tänker i lite samma banor, tror Jan Lindholm.

Sergej Lazarev på röda mattan Bild: Johan Lindroos de eurovisa,Sergej Lazarev

Många antog att Dami Im hade fått syn på någonting pinsamt eller kanske rent av glömt löständerna hemma. Men Nina Hållfast visste varför sångerskan egentligen fnittrade ...

Dami Im på röda mattan Bild: Johan Lindroos Dami Im,de eurovisa

Frans Jeppsson Wall har öronen på skaft och känner sig segerviss.

Frans på röda mattan Bild: Johan Lindroos de eurovisa,Frans Jeppsson-Wall

Det vinnande förslaget kom från Per Andersson.

Grattis till vinnarna och tack till alla er som deltog och bjöd oss på många gapskratt.

Viewing all 607 articles
Browse latest View live