Quantcast
Channel: Eurovision | svenska.yle.fi
Viewing all 607 articles
Browse latest View live

De Eurovisa: Anna Book vände katastrof till succé

$
0
0

Eva Frantz och Johan Lindroos har mycket att bearbeta i veckans avsnitt av De Eurovisa podcast.

Först och främst skandalen kring Anna Books låt Himmel för två, som plockades ur den första Melodifestival-deltävlingen bara något dygn före show time. Men regler är regler, och det verkar som att det mera var fråga om ett missförstånd från låtskrivarnas sida än medvetet lurendrejeri.

- Många kritiserar ju SVT för att man inte lade märke till att låten också spelats i de moldaviska uttagningarna, men det är ju omöjligt att ha koll på precis alla låtar som skickats in till nationella tävlingar runt om i Europa, menar Eva Frantz.

- Man kan ju ifrågasätta att SVT håller låtarna hemliga in i det sista, annars skulle felet kanske ha uppdagats tidigare. Men personligen tycker jag om att studioversionerna inte spelas slut innan man får se liveuppträdandet på tv, resonerar Johan Lindroos.

Roligt i alla fall att få återse Anna Book på Melodifestivalscenen 30 år efter genombrottet med ABC, även om det blev som ett gästspel istället för ett tävlingsnummer.

- Och hon kommer ju garanterat att vara med i Melodifestivalen nästa år, tror Lindroos.

- Låten ligger nu dessutom etta på olika försäljningslistor, så att bli diskad kanske rent av var det bästa som kunde hända den, funderar Eva Frantz.

Premiären av Tävlingen för ny musik UMK gick också galant, men lite förvånande åkte tokpettrarna Pää-Äijät ut raka vägen, trots att mången expert hade tippat på en finalplats. Blev det för mycket med pizzabud, jacuzzi och volter i luften?

- Det tror jag, säger Frantz, de hade vunnit på att köra på med antihjälte-stuket som förekom i musikvideon. Nu blev det lite för självsäkert där herrarna satt på badkarskanten och betedde sig som stora stjärnor. Det blev lite osympatiskt, det hela.

Hör mera om både Melodifestivalen och UMK-premiären i podcasten. Dessutom passar De Eurovisa på att ta ställning beträffande en Eurovisionsmyt: stämmer det att man är chanslös i finalen om man har ett startnummer i början av kvällen?

Veckans podcast hittar du på Arenan, Soundcloud och iTunes och via länken här under.


14. Gusani Brothers: Poom Poom

$
0
0

Gusani Brothers satsar på EDM-pop med positiv känsla i årets UMK.

Låten berättar om ett klassiskt pop-tema: kärlek vid första ögonkastet. De kroatiska bröderna i bandet heter Irfan, Sami och Meho, och startade sitt band år 2010.

Började som sexåringar

Att skriva och spela in musik har de sysslat med mycket längre än så – redan som sexåringar visade bröderna att popen rinner i blodådrorna.

Av tidigare Eurovision-personligheter så pekar bröderna ut Lordi, Loreen och Måns Zelmerlöw som klara favoriter.

Instagram: gusani_brothers/
Facebook: Gušani ­Brothers
Soundcloud: Gušani Brothers
Youtube: GusaniBrothersOfficial

3. Mikko Herranen: Evil Tone

$
0
0

Mikko Herranen är som en musikfabrik personifierad.

Han sjunger, skriver låtar, spelar instrument, spelar in, mixar och producerar.

Trots sin synskada är Herranen känd för att göra det han vill, när andra gör vad de kan.

Tusentals spelningar

Sammanlagt har han lagt bakom sig över 2000 spelningar med olika band, och nu siktar han på ännu ett uppträdande – i Globen i maj!

Facebook: https://www.facebook.com/herraherranen

Twitter: @HerraHerranen

Instagram: Mherrane/

13. Barbe-Q-Barbies: Let Me Out

$
0
0

Barbe­Q­Barbies hämtar garanterat rockstämplad inspiration från AC/DC och Motörhead.

Den här UMK-låten svettas på rock’n’roll-vis, och att låta svetten flöda på scen är något som Barbe-Q-Barbes är vana vid sedan länge.

Skivor mellan turnéerna

Under sina långa turnéer har bandet spelat med storheter som W.A.S.P. och New York Dolls, och har dessutom hunnit med att spela in två egna album.

Twitter: @barbeqbarbies
Facebook: barbeqbarbies
Instagram: barbeqbarbies_official
Youtube: BarbeQBarbiesVEVO

2. Eini: Draamaa

$
0
0

Eini är obestridbar som Finlands officiella diskodrottning, det är bara att se tillbaka på hennes karriär.

Som 17-åring slog hon till på hitlistorna med Yes Sir, alkaa polttaa, och sedan har det rullat på. Hon har hunnit med 12 studioalbum, det färskaste ges ut nu i januari 2016.

Tolkar finländska succéer

På nya skivan tolkar Eini några av 2000-talets största hittar i Finland, bland andra Jenni Vartiainens Nettiin. Det osar disko även då, förstås.

Twitter: @einipajumaki
Facebook: Eini
Instagram: einiofficial

Anckie - från Playboy till soul

$
0
0

Hur välja Eurovisionsrepresentant på ett sätt som alla tycker är klokt och rättvist? Den frågan ställs i denna dag runt om i Europa, men 1966 var den extra aktuell i Finland.

År 1965 hade det nämligen blivit riktigt förvirrat i de finländska uttagningarna. Publiken höll på Katri Helena, de regionala jurygrupperna på Marjatta Leppänen och den nordiska panelen på Viktor Klimenko. Till sist fattade Rundradions ledning beslutet att Klimenko skulle vinna, men publiken var missnöjd på hur det hela gått till.

Och ja, för att göra det hela ännu eländigare fick Viktor Klimenkos Aurinko laskee länteen 0 poäng i Eurovisionen.

Skandal på skandal

1966 bestämde man sig för att stryka både den nordiska panelen och publikomröstningen och heller inte spela upp låtarna på radio på förhand.

Rundradion utsåg nio finalister och publiken fick bekanta sig med dessa först under själva finalen, som dessutom var inspelad på förhand så att inga flera missar skulle kunna uppstå.

En domarpanel utsåg vinnaren. Men inte heller med detta försiktiga röstningförfarande kom man undan skandaler. Vinnarlåten Playboy var nämligen skriven av Rundradions underhållningsorkesters nya kapellmästare Ossi Runne, alltså en insider!

Runne själv hade dock ingenting med Eurovisionsuttagninagrna att göra detta år, han befann sig på turné och George de Godzinsky ledde orkestern i finalen.

Runne följde dock med 21-åriga Ann-Christine Nyström till Luxemburg för att dirigera sin egen låt. Popschlagern Playboy klarade sig hyfsat och tog sig upp till en tionde plats.

Runne hade därmed inlett sin karriär som Finlands Eurovisionskapellmästare, ett uppdrag han kom att ha i sammalnlagt 22 eurovisionstävlingar.

Playboy blev en hit på hemmaplan och Ann-Christine Nyströms (i tävlingen kallas Anckie) karriär tog fart. Under de närmaste åren turnerade hon bland annat med Cornelis Wreeswijk och Gunnar Wiklund i Sverige, men därefter sadlade hon om och började arbeta på frisersalong och bank istället.

I en intervju med Helsingin Sanomat berättade den numera i Sverige bosatta Nyström 2014 att hon gärna hade fortsatt sjunga, men då hellre tagit ett steget från schlager till soul, och att den finländska publiken var inte riktigt redo för sådant.

I en inspelning från Yles arkiv hittas dock smakprov på hur en sådan karriärvändning kunde ha artat sig.

De tävlar i UMK 2016

$
0
0

Här har du de aderton artister som vill representera Finland i Eurovision Song Contest i Stockholm.

Om du klickar på namnen kan du läsa mera om varje bidrag!

Deltävling 1, lördagen den 6 februari kl 21.00

1. Clemso: Thief
2. Eini: Draamaa
3. Mikko Herranen: Evil Tone
4. Pää-Äijät: Shamppanjataivas
5. Saara Aalto: No Fear
6. Stella Christine: Ain't Got Time For Boys

Deltävling 2, lördagen den 13 februari kl 21.00

7. Annica o Kimmo: Good enough
8. Attention 2: Ready for the Show
9. Christal Snow: Love is Blind
10. Mikael Saari: On it goes
11. Rafaela Truda: Rise up
12. Ylona: Blazing Fire

Deltävling 3, lördagen den 20 februari kl 21.00

13. Barbe-Q-Barbies: Let me out
14. Gušani Brothers: Poom poom
15. Lieminen: Pehmeiden arvojen vaalijat
16. Pietarin Spektaakkeli: Liian Kuuma
17. Sandhja: Sing it away
18. Tuuli Okkonen: Don't wake me up

Från varje deltävling går tre av artisterna vidare. Finalen sänds 27 februari kl 21.00

9. Cristal Snow: Love Is Blind

$
0
0

Cristal Snow styr karriären helt själv och tar den i den riktning han känner för. Det har hunnit gå 19 år sedan debutsingeln Pump It Up släpptes.

Eurovision har hela tiden legat i baktankarna som en dröm och redan 2008 var Cristal Snow en av Finlands kandidater för musiktävlingen. Det året slutade han trea.

Känd från radio och webb-tv

Du kanske också känner igen hans röst från radio – Cristal Snow har gjort program såväl för YleX som för NRJ, och är också en av skaparna bakom populära sketchserien ToosaTV.

Twitter: @cristal_snow
Facebook: cristalsnowofficial
Instagram: cristal_snow
Youtube: cristalsnow
Snapchat: cristal_snow
Tinder: cristal snow


8. Attention 2: Ready For The Show

$
0
0

Attention 2 är lika med tvillingarna Anni och Nina. Får man tro dem själva så är de två 16-åriga glädjepiller som gör pop med extra mycket energi.

De har hämtat inspiration från ett annat poppigt tvillingpar, nämligen Jedward, också kända från tidigare år av Eurovision Song Contest.

TWITTER: @attention_2
FACEBOOK: attention2official
SNAPCHAT: attentiontwo

18. Tuuli Okkonen: Don't Wake Me Up

$
0
0

Tuuli Okkonen drar igång sin solokarriär med en riktig smäll – på UMK-scenen.

Låten beskriver hon som en historia om det där tillfället då hjärtat precis gått i tusen bitar. Tuuli Okkonen är trots solodebuten ingen nybörjare.

För ett par år sedan blev hon trea i tävlingen The Voice of Finland, och år 2012 deltog hon faktiskt också i UMK, då som en del av bandet Leola.

Hittar på något crazy

Hon har en hälsning till alla som undrar vad som väntar.

- Jag kan lova att allt jag gör kommer rakt från hjärtat. Och eftersom jag är lite galen, så kommer vi säkert att hitta på något crazy där på scenen!

Twitter: @tuuliokkonen
Facebook: tuuliokkonen
Instagram: tuuliokkonen
Snapchat: tuuliokkonen
Soundcloud: tuuli­okkonen

7. Annica & Kimmo: Good Enough

$
0
0

Annica & Kimmo lovar att bjuda på stora känslor och positiv energi.

De väljer att beskriva sig som en powerduo, och åtmintone är de till hälften kända för UMK-publiken sedan tidigare, då Kimmo Blom deltog i förra årets omgång. Han har dessutom synts och hörts i sångtävlingen The Voice of Finland.

Gjort musikal ihop

Det har förresten också duons andra hälft, Annica Milán, som också hunnit med en sväng i Idols på MTV3. Tillsammans har de deltagit i två musikaluppsättningar.

Bland tidigare Eurovision-vinnare pekar duon ut Lordi som favoriter av en klar anledning: ”Heja Finland!”

Twitter: @AnnicaM och @kimmoblom
Facebook: Annica Milán & Kimmo Blom
Instagram: annnicam
Youtube: AnnicaMilan
Snapchat: annicamilan

17. Sandhja: Sing It Away

$
0
0

Sandhja är redan ett känt artistnamn för många. En del har hört hennes låtar på radio, medan andra sett henne uppträda, inte minst under Helsingfors festspel.

Den här 24-åringen samlar musikalisk inspiration bland annat genom att resa.

Sydamerika inspirerar

Förra året var hon i sydamerikanska Guyana och i Jamaica, och det var där idéerna till årets UMK-låt tog fart.

Twitter: @Sandhjaofficial
Facebook:SandhjaOfficial
Instagram: sandhjaofficial
Youtube: SandhjaVEVO
Snapchat: sandhja

6. Stella Christine: Ain't Got Time For Boys

$
0
0

Stella Christine presenteras som den nya generationens låtskrivare, inspirerad av klassiska instrument som gitarr och piano.

Målet är personliga låtar på hennes egna villkor. Därför har det varit extra viktigt att Stella Christine fortsätter skriva alla sina låtar själv.

Själv ut på scen

Förra året höll hon sig bakom kulisserna som låtskrivare i UMK, men nu tar hon steget ut på scenen och in i våra vardaggsrum.

Twitter: @stella_xtine
Facebook: stellachristinemusic
Instagram: stellachristine
Youtube: Stella Christine
Snapchat: stella_xtine

Sist igen! Kristina Hautala i Eurovisionen 1968

$
0
0

Varför går det alltid så dåligt för oss i Eurovisionen? Den frågan tampades Finlands folk med redan 1968

Det var dags att utse vår åttonde Eurovisionsartist, och den här gången bestämde man sig för att ge all makt till publiken. Inga experter eller domare skulle sätta käppar i hjulet, folkets favorit skulle vinna. Man röstade genom att skicka vykort.

Kristina Hautala rättar till frisyren 1970
Kristina Hautala rättar till frisyren 1970 Bild: Yle/ Kalle Kultala

Den solklara förhandsfavoriten var tonårsidolen Johnny Liebkind, men då postkorten räknats visade det sig att 19-åriga Kristina Hautala hade segrat. Hautala är född i Stockholm men flyttade till Finland i mitten av 1960-talet och började genast ägna sig åt musik.

Eftersom det nu var folket som hade fått välja bidraget var förväntningarna extra höga. Nu skulle man äntligen vinna Eurovisionen!

Kapellmästaren Ossi Runne, sångerskan Kristina Hautala och kompositören  Esko Linnavalli i Eurovisionen 1968
Kapellmästaren Ossi Runne, sångerskan Kristina Hautala och kompositören Esko Linnavalli i Eurovisionen 1968 Kapellmästaren Ossi Runne, sångerskan Kristina Hautala och kompositören Esko Linnavalli i Eurovisionen 1968 Bild: Yle/ Håkan Sandblom

Kristina Hautala var ung, nätt och späd och det använde man som trumfkort. Dessutom skulle Eurovisionen nu visas i färg för första gången, så en hel del energi sattes ner på att hitta den perfekta klänningen för Hautala. Valet föll på en ljusgrön, nästan neongul, dress med lijekonvaljer på ärmarna och längs fållen. Man hade noga kollat upp saken med arrangörerna i London, som bedömt att ljusgrönt skulle göra sig väl mot dekoren i Royal Albert Hall.

Men än en gång fick man bli besviken. Kun kello käy fick en ynka poäng i den internationella finalen och Finland hade återigen landat på en oförtjänt jumboplats. Chocken var stor, Finland hade förvisso kommit sist också 1963 och 1965, men då hade man lagt skulden på röstningsförfarandet i de finländska uttagningarna. Nu var det ju den finländska publiken som utsett bidraget, och ändå kom man sist.

Spanska Massiel vann med La la la, men den låt som starkast lever kvar i dag torde ändå vara tvåan: Cliff Richards Congratulations.

Kändisträff! Cliff Richards besöker Finland och möter Kirka, Eero Raittinen, Kristina Hautala, Markku Aro och Danny
Kändisträff 1970! Cliff Richards besöker Finland och möter Kirka, Eero Raittinen, Kristina Hautala, Markku Aro och Danny Kändisträff! Cliff Richards besöker Finland och möter Kirka, Eero Raittinen, Kristina Hautala, Markku Aro och Danny Bild: Yle/ Kalle Kultala

Kristina Hautala fortsatte att ägna sig åt musik tills hon några år senare flyttade tillbaka till Sverige och började studera psykologi. Hon har arbetat bland annat som konstterapeut men fortsatt sjunga vid sidan av arbetet.

I klippet nedan framför hon CCR:s Molina i tv-programmet Pop Story år 1971. (Vid trumsetet sitter för övrigt Lyly Rajala, som senare kom att representera Samlingspartiet i Finlands riksdag)

16. Pietarin Spektaakkeli: Liian kuuma

$
0
0

Pietarin Spektaakkeli gillar att sjunga om vardagliga saker.

Lyriken blandar de med sväng från blues och rock, och lyckas också få med lite rap och reggae i mixen. UMK-låten beskriver gänget som intim – musiken får tala för sig själv.

Spelat med finländska storheter

Det är ingen dålig idé i sammanhanget, då musikerna bakom spelat i en massa olika konstellationer, bland andra med J. Karjalainen.

När vi frågar om favoritminnen från Eurovision Song Contest, ja då kommer svaret snabbt:

- Sonja Lummes Eläköön elämä (deltog i ESC år 1985, reds anm.) gjorde ett stort intryck. Vår egen stora fördel är vår flexibilitet - vi kan sätta igång en spelning var som helst inom några minuter!

Facebook: pietari.spektaakkeli
Instagram: pietarinspektaakkeli
Soundcloud: pietarinspektaakkeli


5. Saara Aalto: No Fear

$
0
0

Saara Aalto är numera något av en expert när det kommer till musiktävlingar på tv.

Redan 2011 tävlade hon om att få representera Finland i Eurovision Song Contest, då slutade det med en andraplats. Sedan dess har hon gett ut fem album på eget förlag.

Gav ut skiva i Kina

Dessutom har hon hunnit med att spela in en hel skiva för den kinesiska marknaden, sjungen på mandarin, förstås. En annan höjdpunkt kom förra året, då Saara Aalto uppträdde med Andrea Bocelli i Helsingfors

Saara Aalto har ett kärt förhållande till Eurovision-tävlingen.

- Jag älskar ESC och har själv ordnat många Eurovision-fester, den bästa var förstås då när Lordi vann. Jag hade dekorerat mitt hem med Lordi-yxor som hängde från taket. Vi ropade och hoppade i soffan så pass, att jag var säker på att bli vräkt, berättar Saara.

Om den egna låten säger hon:

- Den kommer att visa en helt ny sida av mig!

Twitter: @saaraaalto
Facebook: saaraaaltoofficial
Instagram: saaraaalto
Youtube: saaraaalto
Snapchat: saaraaalto

Du minns väl Muistathan?

$
0
0

Året var 1972. Återigen ordnades de finländska eurovisionsuttagningarna Euroviisut som en öppen tävling dit vem som helst kunde skicka in en låt.

Päivi Paunu var vid det laget en etablerad folksångerska, av många kallad Finlands svar på Joan Baez. Kim Floor i sin tur gick på Teaterhögskolan och behövde tjäna en slant. Därmed hamnade de båda på Euroviisut-scenen med smäktande duetten Muistathan, skriven av Nacke Johansson och Juha Flink.

Rösterna bokstavligt talat vällde in och när man läst igenom alla postkort stod det klart att Paunu och Floor skulle få resa till Edinburgh. De hade fått över en tredjedel av de 70 000 rösterna (föreställ er de högarna av vykort!).

Kim Floor och Päivi Paunu
I musikvideon till Muistathan pulsar Kim Floor och Päivi Paunu runt i ett vintrigt Borgå Kim Floor och Päivi Paunu Bild: Yle/ Håkan Sandblom

Att tävlingen ordnades i Skottland var också lite speciellt. Året innan hade nämligen Monaco vunnit Eurovisionen, men eftersom landet inte hade möjlighet att agera värd för evenemanget tog BBC över.

På generalrepetitionen blev till och med en rutinerad sångerska som Päivi Paunu nervös.

- Mikrofonen skakade i handen på mig och domarna tänkte nog att stackars flicka, hur ska hon klara detta? minns Paunu i tv-programmet 60-talister från 1996.

Men det gick trots allt hyfsat, Muistathan slutade på tolfte plats bland 18 bidrag, strax före Family Four och Härliga sommardag, som var Sveriges bidrag.

Både Kim Floor och Päivi Paunu höll sig kvar i rampljuset efter sitt äventyr i Eurovisionen.

Kim Floor har mest gjort sig känd som skådespelare, många minns honom från den omåttligt uppskattade tv-serien Metsolat. I flera år var han också programledare för tv-programmet Onnenpyörä.

Päivi Paunu, gift von Hertzen, kom från ett finskspråkigt hem, men då hon gifte sig med Lasse von Hertzen gällde det att tala svenska för att kommunicera med svärföräldrarna.

- Första gången sa jag bara god dag, tack för maten och adjö, minns von Hertzen i tv-programmet 60-talisterna.

Päivi von Herzens svenska blev sedermera helt flytande. Hon har fortsatt att sjunga, men också utbildat sig till och arbetat som talterapeut.

Päivi Paunu och Kim Floor 1972
Päivi Paunu och Kim Floor 1972 Bild: Yle/ Håkan Sandblom

Artikeln uppdaterad 11.2.2016 kl. 12.00. Paul Mikael "Nacke" Johansson hade i misstag fått ett helt annat efternamn i artikeln, felet är nu korrigerat.

9. Cristal Snow: Love Is Blind

$
0
0

Cristal Snow styr karriären helt själv och tar den i den riktning han känner för. Det har hunnit gå 19 år sedan debutsingeln Pump It Up släpptes.

Eurovision har hela tiden legat i baktankarna som en dröm och redan 2008 var Cristal Snow en av Finlands kandidater för musiktävlingen. Det året slutade han trea.

Känd från radio och webb-tv

Du kanske också känner igen hans röst från radio – Cristal Snow har gjort program såväl för YleX som för NRJ, och är också en av skaparna bakom populära sketchserien ToosaTV.

Twitter: @cristal_snow
Facebook: cristalsnowofficial
Instagram: cristal_snow
Youtube: cristalsnow
Snapchat: cristal_snow
Tinder: cristal snow

8. Attention 2: Ready For The Show

$
0
0

Attention 2 är lika med tvillingarna Anni och Nina. Får man tro dem själva så är de två 16-åriga glädjepiller som gör pop med extra mycket energi.

De har hämtat inspiration från ett annat poppigt tvillingpar, nämligen Jedward, också kända från tidigare år av Eurovision Song Contest.

TWITTER: @attention_2
FACEBOOK: attention2official
SNAPCHAT: attentiontwo

Carita Holmström - i skuggan av ABBA

$
0
0

De finska Eurovisionsuttagningarna var storslagna år 1974. Hela sexton låtar tävlade i två semifinaler och en final.

Regionala domargrupper och en expertpanel skulle var i sin tur få sålla bland bidragen. För mellanakten i finalen stod självaste Roger Whittaker som lärde publiken att vissla. Intresset för tävlingen hade ökat i Finalnd, måhända efter Marion Rungs fina placering med Tom tom tom året innan.

Carita Holmström studerade vid Sibeliusakademin och hade några år tidigare gett ut sin första skiva We are what we do. Kompositören och jazzmusikern Eero Koivistoinen hade hört talas om henne och bad att hon skulle sjunga en låt som han skrivit tillsammans med Hector för de finländska Eurovisionsuttagningarna.

Sagt och gjort, plötsligt satt Holmström vid flygeln på Finlandiahusets scen och sjöng Älä mene pois. Många blev förvånade när det stod klart att hon vunnit. Carita Holmström var bara 20 år gammal och relativt okänd. Men de flesta var ändå ense om att Holmström var mycket proffsig, både som sångerska och pianist.

För Eurovisionen i Brighton bytte Holmström språk till engelska, därmed kom bidraget att heta Keep me warm.

- Det året fick man sjunga på engelska och det var ganska skönt, minns Holmström i tv-programmet Bakom masken 1997.

Att sjunga på engelska kändes helt naturligt, för Holmström hade börjat öva redan som tvååring.

- Jag snappade upp engelska låtar som snurrade på radion utan att förstå någonting av texten. Jag växte ju upp med 60- och 70-talets poplåtar på engelska, så det var inga problem.

Det blev en trettonde plats i Brighton. Inte riktigt vad man hade hoppats på, men 1974 var ABBA:s år, och det fanns inte så mycket att göra åt saken.

Carita Holmström återvände till de finländska uttagningarna 1975, den här gången som inbjuden kompositör. Kirka framförde hennes Oh New York rakkain och kom på femte plats.

Holmström har ägnat hela sin karriär åt musiken, både som sångerska pch pianist. Sedan 1983 är hon lektor vid Sibeliusakademin.

Viewing all 607 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>