![]()
Tomas Ek skrattar gott när han får se sig själv uppträda med Macho man i ett arkivklipp. Året var 1984 och Ek var en av hussångarna i de finländska eurovisionsuttagningarna. Numera är han för de flesta bekant som programledare i Nyländsk förmiddag i Radio Vega.
Tävlingen var öppen, så vem som helst fick skriva en låt och skicka in den. Därefter valdes de 21 bästa ut, varpå kompositören fick välja artist. Förutom Tomas Ek stod Kirka, Paula Koivuniemi, Sonja Lumme, Anneli Saaristo och Leena Nilsson till förfogande.
- Jag försökte faktiskt också skriva en låt till mig själv, minns Ek, men den gallrades bort så jag fick sjunga låtar skrivna av andra istället.
Att konkurrera med sig själv
Tomas Ek tävlade därmed med tre låtar det året: Barnet, Sol och vår (duett med Leena Nilsson) och Machoman.
- Det var ju ett lite märkligt system, för någonstans måste man ju ändå välja vilket av bidragen man prioriterade. Man konkurrerade liksom med sig själv!
Finlands framgångar i Eurovision Song Contest hade varit blygsamma, så etablerade musiker var tveksamma till att ställa upp.
- Om man vann Euroviisut men misslyckades i Eurovisionen var det kört. Om man kom hem med bara några poäng från den internationella finalen var man rena rama landsförrädaren, som yrkesmusiker fick man inga jobb på en tid! Ta nu till exempel Kojo som fick noll poäng 1982, han fick jobba hårt för att ta sig upp igen! berättar Ek.
Själv vågade Tomas Ek sig inte bara en gång på Euroviisut, utan hela tre! 1981, 1984 och 1990.
- Jag var så ung att jag inte tänkte i banorna ”om jag jag breakar” utan snarare ”sedan när jag breakar”. Så jag var inte orolig.
Vem var Fjalar Fjång?
Men tillbaka till Machoman. Melodin skrevs av Nono Söderberg, men för texten stod en viss Fjalar Fjång. Vad var det för en figur?
- Jaa… Nono hade bett mig skriva en svensk text till låten. Men jag ville inte att alla skulle veta att det var jag som skrivit den eftersom jag ärligt talat inte tyckte den blev så bra, så jag drog till med pseudonymen Fjalar Fjång.
Tryggt dold bakom sin pseudonym gjorde Ek sig redo för sitt direktsända uppträdande, då allt gick åt skogen:
- Där står jag redo vid mikrofonen när jag hör konferencieren Mari Valkama säga ”texten är skriven av Fjalar Fjång, alias Tomas Ek”! Jag hade nästan kunnat strypa henne fast hon var väldigt trevlig, för man använder ju pseudonym av en orsak! Dessutom är Fjalar Fjång namnet på en tecknad porrfigur, och det kände ju en del till…
Mormors basker
Bevisligen lyckades Tomas Ek ändå återfå fattningen och genomföra sitt nummer. Vid pianot sitter Hillel Tokazier, kompositören Nono Söderberg sitter uppflugen på en pall med gitarr, solglasögon och en stor cigarr i munnen (han tände den inte för han rökte inte ens, avslöjar Ek). Och sedan då artisten själv, i linnekostym, scarf och basker.
- Kostymen jag bar har jag ännu kvar! Den har varit med om mycket. Den kostade skjortan när det begav sig, det var den dyraste kostymen man hittade på Stockmann. Vill minnas att kavajen och byxorna kostade 1000 mark var, det var en helt ofantlig summa tyckte man då.
Ek förevisar den vita Yves Saint Laurent-linnekostymen, som ser mycket välbehållen ut. Det är bara ärmarna som är lite rynkiga.
- Man skulle ju ha dem uppkavlade som i Miami Vice, så det går inte att pressa dem längre.
På huvudet hade machomannen lite oväntat en vit basker.
- Haha jo, det var min mormors basker som jag i sista minuten tyckte passade in.
Hur uttalar man "macho"?
Ordet macho var ett nytt trendbegrepp 1984, och det var lite oklart hur man skulle uttala det och vad det ens innebar.
- Jag chansade på ett engelskt ”matschå”, men finnarna sa ”maho”. Okej, en macho är kanske inte en man i vit basker, men vi visste ju inte riktigt vad det betydde…
Baskern återgäldades till mormor, men kostymen fick senare bland annat följa med på en resa till Kuba.
- Fast det var inte så lyckat för det var en massa människor som försökte beställa drinkar av mig. Jag var klädd precis som servitörerna i baren där vi befann oss.
Machoman placerade sig på en nionde plats i Euroviisut. Vann gjorde Kirka med Hengaillaan och i den internationella tävlingen var det Herrey’s som kammade hem segern med Diggi loo diggi ley.
Musikredaktörernas samarbete
Några år senare, 1990, hamnade Ek i Eurovisionssvängen igen.
- Jag gick inget ont anande i korridoren tillsammans med Bertil Blom här på Rundradion när Åke Grandell högg tag i oss och sa att nu ska vi hitta ett piano och spela in en demo.
Och så blev det. Du går så skyggt hette låten som har kommit att bli en finlandssvensk klassiker.
I tävlingen satt Bertil Blom vid flygeln och ackompanjerade tillsammans med fyra stråkar, Ek sjöng sittande på en trappa med ett krampaktigt grepp om mikrofonen.
- De tyckte att jag skulle hålla i micken med höger hand och inte ha något stativ. Det blev skakigt efter en stund. Dessutom är Du går så skyggt jäkligt svår att sjunga. Den bygger på pianoslingan, och går till exempel inte att göra ensam till gitarr.
Du går så skyggt landade på en fjärde plats. Det året var det en professionell jury som utsåg vinnaren.
- På efterfesten sade två domare till mig att de hade tyckt att vi hade den bästa låten, men att man ju inte kunde skicka fyra stråkar, ett piano och sång till Eurovisionen, det skulle vara bas och trummor tyckte de. Så Beat vann och det var ju bra, det blev ju en låt på svenska i alla fall.
I dagens läge ser Tomas Ek road tillbaka på sina eskapader i Euroviisut, men känner också en viss stolthet.
- Jag är stolt över att ha klarat av att sjunga en så svår låt som Du går så skyggt. Och visst tycker jag i dag att Macho man blev riktigt rolig. Men nog skulle jag ju ha kunnat vinna någon gång också, när jag nu ändå tävlade med hela fem låtar, skrattar Ek.
Upp till bevis! Ryms Tomas Ek ännu i macho man-kavajen?