Quantcast
Channel: Eurovision | svenska.yle.fi
Viewing all 607 articles
Browse latest View live

De Eurovisas poäng i del två

$
0
0

I det andra avsnittet av De Eurovisa betygsatte panelen allt från balkanballader till krigiska kvinnor och dansk gladpop. Också Rysslands fredsballad väckte diskussion.

Flest poäng fick Montenegro (34p), följt av Ryssland (32p) och Irland (32p). På sista plats i det andra avsnittet hittar vi San Marino med 3 poäng.

Den enda fulla tiopoängaren gavs av musikern Krippe Westerling till Irland. EBU-veteranen och tidigare musikchefen Kjell Ekholm delade ut hela fem stycken åttapoängare, men ingenting högre än så. Eva Frantz och Johan Lindroos föll båda för Montenegros balkanballad och gav sina högsta poäng till Knez.

Endast en nolla delades ut och det var Krippe som gav den till San Marino. Mikrostaten fick bara ettor av de andra i panelen vilket betyder Chain of light är den låt som hittills fått minst poäng.

De Eurovisa ger poäng enligt sin egen åsikt om låtarna, inte hur de tror att bidragen kommer att klara sig i tävlingen.

Vad tycker du om resultatet? Var det rätt låt som fick flest poäng av De Eurovisa? Kommentera gärna.

Vilka tre låtar är dina favoriter i det andra avsnittet?


Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa


De sitter i Finlands Eurovisionsjury

$
0
0

Hälften av Finlands poäng i Eurovision song contest står de fem personerna i den nationella juryn för. Bland jurymedlemmarna finns musiker, låtskrivare, tidigare UMK-tävlare och radiopersonligheter.

Finlands röster i Eurovisionen består till 50 procent av folkets röster och till 50 procent av den nationella juryns. För andra året i rad vill arrangörerna vara mera transparenta och avslöjar därför juryn redan nu.

Ordförande för Finlands nationella jury är musikern Aija Puurtinen som också i ett par år fungerade som jurymedlem i Tävlingen för ny musik UMK.

De andra medlemmarna är morgonradioprogramledaren Laura Haimila från NRJ, låtskrivaren och producenten Mikko Pykäri från Regina-bandet, UMK-tävlaren och låtskrivaren Aikuinen alias Pekka Eronen samt låtskrivaren och producenten Jukka Immonen.

Artisten Aikuinen alias Pekka Eronen.
Pekka "Aikuinen" Eronen. Artisten Aikuinen alias Pekka Eronen. Bild: Yle / Tiia Santavirta

Poäng enligt genrepet

Juryn ser på generalrepetitionen av Eurovisionsshowerna och ger poäng enligt framträdandet där. Det gäller alltså för artisterna att vara skärpta två kvällar i rad. Finland röstar i semifinal ett och i finalen.

Tidigare avslöjades jurymedlemmarna först i finalen, men man vill nu vara mera öppen med processen och har därför valt att berätta namnen på alla länders jurymedlemmar redan nu. Dessutom kommer man efter finalen att berätta hur juryerna röstade.

Juryn ska i sina poäng ta i beaktande bland annat användning av rösten, uppträdandet på scenen, kompositionen och sångens originalitet.

Jurymedlemmarna måste jobba med musik eller någonting musikrelaterat, och får inte vara anställda av Yle. Läs mera om kraven på jurymedlemmarna på eurovision.tv.

Kändisar bland jurymedlemmarna

Bland de andra ländernas jurymedlemmar finns en del bekanta från tidigare års tävlingar. Exempelvis Aram MP3 från Armenien (2014), Roberto Bellarosa från Belgien (2013), Marie Myriam från Frankrike (1977), Ryan Dolan från Irland (2013), Margaret Berger från Norge (2013), Cleo från Polen (2014) och Ruth Lorenzo från Spanien (2014).

Margaret Berger för Norge
Margaret Berger sitter i den norska juryn. Margaret Berger för Norge Bild: EBU / Thomas Hanses

De två yngsta jurymedlemmarna är endast 17 år gamla och kommer från Israel och Sverige. Den svenska tonåringen är Isa som i år deltog i Melodifestivalen och kom sjua i finalen.

Finalen i Eurovision Song Contest 2015 äger rum lördag 23.5. kl 22.00 i Yle TV2, Yle Radio Suomi, Yle Vega och på Yle Arenan. Semifinal ett äger rum den 19 maj och semifinal två den 21 maj.

Eurovisionen år 1987

$
0
0

Johnny Logan tar sin andra seger, Vicky Rosti sjunger om blixtar och Lotta Engberg fick inte sjunga om Coca cola.

Eurovisionsrekord bryts till höger och vänster under de här åren; Sandra Kim som den yngsta någonsin (13 år) vann tävlingen året innan och hämtade showen till Belgien. I Bryssel blev Johnny Logan den första sångaren att vinna Eurovisionen två gånger, och det största antalet länder hittills (22 stycken) deltog.

Tävlingen dominerades av geometriska figurer på både scenen och i logotypen. På den enorma scenen fanns både en glob och en pyramid, och längst bak kunde en lasershow sätta igång när man minst anade det.

”Huppa huppa hulle”

Israel representerades av två komiker som bildade duon Datner & Kushnir. Männen hade klätt sig som Blues brotherskopior och gjorde en galen dans på scenen. Låten Shir habatlanim (ungefär Dagdrivarens sång) blev lite av en klassiker och refrängens ”huppa-hulle” utrop är lätta att sjunga med i.

Israels kulturminister gillade inte alls låten och hade hotat med att lämna sin post om duon skulle representera landet. Ministern satt ändå kvar och Datner och Kushnir slutade på åttonde plats.


Vicky Rosti representerade Finland med en blå blixt över bröstet samtidigt som den blå lasern på scenen verkade skanna hela rummet. Sata salamaa slutade femtonde, och trots att den inte blev en lika stor hit internationellt som Israels nummer så blev den ändå en klassiker i finska karaokebarer.


Sveriges Lotta Engberg representerade med en riktig dansbandslåt. Boogaloo hette låten i Eurovisionen fast den ännu i Melodifestivalen var känd som Fyra Bugg och en Coca Cola. På grund av internationella reklamregler fick varumärken inte främjas i låttexterna så Lotta och bakgrundssångarna fick sjunga Boogaloo dansa rock’n’rolla istället.

Lotta Engbergs chockrosa-gula kläder och bara fötter samt de superivriga bakgrundssångarna gav Sverige bara en tolfte plats.


Johnny Logan hade vunnit för Irland år 1980 med What’s another year. Hans karriär hade ändå inte tagit fart och nu sju år senare var han tillbaka på Eurovisionsscenen med Hold me now, en låt han själv skrivit.

Iklädd helvit kostym, slickande sina läppar 30 gånger under uppträdandet charmade han jurygrupperna för en andra gång och tog hem segern med 31 poängs marginal till Tyskland.


"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.

Aina mun pitää i all världens tappningar

$
0
0

Aldrig tidigare har det gjorts lika många covers på Finlands Eurovisionsbidrag redan före tävlingen. Pertti Kurikan Nimipäiväts låt Aina mun pitää finns som både symfoniorkester-, ukulele- och black metalversioner.

Vilken av coverversionerna är din favorit? Svara på förfrågan längst ner på sidan.

1. Symfoniorkesterversionen

Lahtis symfoniorkester har tillsammans med solisten Johanna Iivanainen och Mieletöntä valoa-projektet spelat in sin version av låten.


2. Ukuleleversionen

Finska ukulelebandet UkEt kombinerar ukuleleplinket med punkmorrandet.


3. Fulla fransmän-versionen

Les Grands Buveurs Au Tonnelet skriver på Youtube att de tagit sångaren Kari Aaltos engelska översättning av Aina mun pitää och satt den igenom Googles översättningsmaskin. Resultatet blev Je Suis Le Faire.


4. Amerikanska versionen

Detroitbandet The Seatbelts har gjort en engelskspråkig och amerikaniserad version av Aina mun pitää.


5. Elektroniska versionen

Neurobashing har gjort en version i en stil som han kallar electro twist.


6. Dansbandsversionen

Lauta Jaska har gjort en version som också skulle fungera på lördagsdansen.


7. Jamsessionen

P. M. Kostiainen har gjort en avslappnad version med många specialeffekter.


8. Gatumusikant-versionen

Brittiska musikern Danny McEvoy har gjort en akustisk version och försökt sig på den finska lyriken.


9. Trubadurversionen

Seinäjokimusikern Tapani Kangas spelade in sitt uppträdande på en bar.


10. Heavy metal-versionen

Lucifer Valonkantajan Tuomiopäivä har gjort en bloddrypande version som faktiskt är ännu kortare än originalet.


11. Synth pop-versionen

Surf Dancers är en musiker bosatt i Berlin med en förkärlek för synthlåtar.


Vilken coverversion är din favorit?

Krista Siegfrids presenterar Finlands ESC-poäng

$
0
0

Marry me-sångaren ger Finlands poäng i den direktsända Eurovisionsfinalen den 23 maj. Någon brudklänning tänker hon ändå inte klä sig i.

– Jätteroligt att jag får presentera poängen! kommenterar Krista Siegfrids nyheten.

Siegfrids representerade Finland i Malmö år 2013 med låten Marry me. Redan ifjol tillfrågades hon om hon vill ge Finlands poäng i den direktsända finalen, men då var hon bokad för ett uppträdande på ett kryssningsfartyg på Östersjön.

Nyheten om att Krista Siegfrids ska presentera poängen har redan nått fansen utomlands och sångaren säger att hon redan sett kommentarer på sociala medier från runtom Europa där man gläds åt budskapet.

Inget vitt i rutan

Någon brudklänning kommer vi inte att se rutan.

– Nej nej, den är förstörd för länge sedan. Nu är jag med som privatperson och ska hitta på någonting annat roligt att ha på mig. Endera känner folk igen mig eller så gör de det inte.

Sångaren vill inte heller berätta om hon tänker göra några roligheter under sina några sekunder i rutan. Det är egentligen strängt förbjudet för poänggivarna att ”stjäla showen” men det händer ibland, som ifjol då Redrama presenterade Finlands poäng och brast ut i rap.


Sverige en personlig favorit

Om Krista Siegfrids fick bestämma skulle hon ge höga poäng till Sverige.

– Jag gillar Måns Zelmerlöws låt, honom skulle jag rösta på. Och jag tänker också rösta, det gör jag varje år med mobilen.

Finlands röster i Eurovisionen består till 50 procent av folkets röster och till 50 procent av den nationella juryns. Fem personer sitter i juryn.

Eurovisionens final från Wien sänds i TV2 och Yle Arenan lördagen den 23 maj med start kl.22.00.

Eurovisionen år 1988

$
0
0

Sveriges Tommy Körberg var i gott sällskap då både Céline Dion och Lara Fabian också tävlade i Eurovisionen.

Johnny Logan fick inleda showen med att sjunga sin vinnarlåt Hold me now. Det var tredje gången som Irland stod värd och tävlingen arrangerades i Dublin.

Sverige var lite av en förhandsfavorit inför tävlingen men slutade på tolfte plats. Tommy Körberg var tillbaka på Eurovisionsscenen efter en paus på nitton år men hade blivit sjuk precis innan tävlingen. Han sjöng ändå bidraget Stad i ljus utan problem.

Kanske var det förbannelsen som ligger över att sjunga som andra i finalen som slog till. Ingen har någonsin ännu vunnit efter att ha uppträtt som andra.


Tyskland tävlade med mor- och dotterduon Maxi och Chris Garden. Det var första gången som en sådan kombination sågs i tävlingen men Västtyskland slutade på fjortonde plats. Finlands Boulevard med Nauravat silmät muistetaan kom näst sist med tre poäng.

Luxemburg hade den här gången valt belgiska Lara Fabian som sin representant. Den artonåriga Fabian var fortfarande relativt okänd då hon deltog i tävlingen, det stora internationella genombrottet kom i början av 1990-talet. Låten Croire kom på fjärde plats i Eurovisionen.


Schweiz representerades av Céline Dion och låten Ne partez pas san moi (ungefär Gå inte utan mig). Schweizarna var först inte helt glada över att den kanadensiska sångaren skulle representera dem, men hon vann dem till sin sida med sångrösten som redan då var i världsklass.

År 1988 var Céline Dion nitton år gammal men hade redan sjungit professionellt i flera år. Hon segrade över Storbritanniens Scott Fitzgerald med endast ett poäng.

I likhet med Lara Fabian så krävde också Céline Dions karriär ännu några år för att mogna, men idag är hon känd som en av de bästa sångarna i världen. Uppmärksamheten hon fick efter att ha vunnit Eurovisionen hjälpte säkert på vägen.


"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.

Eurovisionen år 1989

$
0
0

Anneli Saaristo sjöng om det ljuva livet och Tommy Nilsson om en dag. Frankrikes och Israels barnsångare orsakade regelförändringar.

Schweiz hade tagit sin andra Eurovisionsseger året innan med kanadensaren Céline Dion som solist. Landet hade inte vunnit eller varit värd för sångtävlingen sedan den allra första tävlingen år 1956. Nu sändes showen från Lausanne i den franskspråkiga regionen.

Det här året instiftade man regeln om att ifall två länder får lika många poäng så är det landet med flest tolvpoängare som segrar. Om det fortfarande blir jämnt så är det landet med flest tiopoängare som segrar, och så vidare.

Barnarbetskraft?

Frankrikes Nathalie Pâque var endast elva år gammal och Israels sångare Gili var endast ett år äldre. Det här fick arrangörerna att från och med året därpå instifta regeln om att deltagarna måste vara minst 16 år gamla samma år som de tävlar. Frankrike slutade åttonde, Israel tolfte.


Ossi Runne dirigerade orkestern under Finlands bidrag för sista och tjugotredje gången. Finland representerades av Anneli Saaristo och La dolce vita som kom på sjunde plats. Finland fick till och med tiopoängare av fyra länder! Kanske var det den italienska titeln eller de spanska gitarrerna som föll européerna i smaken.


Sverige representerades av Tommy Nilsson, och var igen en av de segertippade länderna i tävlingen. Det ansågs också att En dag var precis den sortens rockigare låt som tävlingen behövde för att verka mera aktuell. Det blev en fjärde plats för svenskarna.


Storbritannien kom på andra plats redan för tolfte gången under Eurovisionens 34 år.

Segern gick för första gången till Jugoslavien. Bandet Rivas låt hette Rock me, men titeln var också det enda som sjöngs på engelska. Någon stor hit blev inte låten efter tävlingen. Riva kom från det området som idag är Kroatien, och landet brukar göra anspråk på vinnarbidraget.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.

Eurovisionen år 1990

$
0
0

Tävlingen levde i efterdyningarna av Berlinmurens fall och fred var ett populärt tema bland låtarna. Finlands bidrag sjöngs för första gången på svenska och Italien tog en överraskningsseger.

Sångtävlingen arrangerades för första gången i Jugoslavien. Zagreb, som idag är huvudstad i Kroatien, stod värd och 22 länder deltog.

Ny regel för i år var att de tävlande måste fylla sexton år under samma år som de tävlade. Storbritanniens Emma Booth var endast 15 år gammal, men fyllde 16 några månader efter tävlingen.

Tekniska missöden

Den stora Eurovisionsorkestern var fortfarande på plats under alla tävlingar, men länderna hade redan i ett antal år kunnat ha med sig också inspelad musik. Spanien som var kvällens första tävlande fick uppleva baksidan av att ha både liveorkester och inspelad musik. Orkestern och inspelningen startade nämligen i fel takt, och de spanska sångarna svängde på klacken och gick av scenen då de märkte att musiken var fel. För publiken såg det hela komiskt ut.


Händelserna i Europa 1989 hade helt tydligt inspirerat ett antal av länderna. Österrikes Simone sjöng Keine mauern mehr (ungefär Inga murar mer) och Västtyskland Frei zu leben (ungefär Att leva fri). Norges Ketil Stokkan sjöng om Brandenburger Tor och finska gruppen Beat sjöng låten Fri?

Finland sjöng på svenska

Det var första gången som Finland representerades av en låt på svenska. Enligt reglerna måste länderna sjunga på något av sina nationella språk. Det var också enda gången i Eurovisionens historia som två låtar under samma år sjungits på svenska. Pernilla Karlsson deltog år 2012 med När jag blundar, men Sverige sjöng det året på engelska.

I den finska uttagningen hade hela tre svenskspråkiga låtar tävlat om att få representera Finland. Läs mera om de finlandssvenska bidragen i Arkivet. De europeiska juryna förstod sig inte riktigt på Beats finlandssvenska rock, och gruppen i vitt läder och stora hår fick endast åtta poäng och en delad sista plats med Norge.


Italienarna hade redan länge varit sura för att de inte fick bättre resultat än de gjorde i Eurovisionen. Ibland hoppade de över några år då de inte tävlade och år 1990 visade de inte ens tävlingen på italiensk tv. Men just då gick Toto Cutugno och vann med sin egen låt Insieme:1992 (ungefär Tillsammans:1992).

Också Toto var inne på fredstemat och sjöng ”unite unite Europe” i refrängen. Med det syftade han på den Europeiska unionen som skulle bildas år 1992. Vinsten kom som en total överraskning för de flesta. Någon internationell hit blev låten heller inte.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.


Sveriges hjälte möter Norges monster

$
0
0

I det tredje avsnittet av De Eurovisa funderar panelen på bland annat Sveriges och Norges chanser i Eurovisionen. Gästerna Niklas Rosström och Clarissa håller inte helt med programledarna om låtarnas potential.

Hela tre nordiska länder ska poängsättas i det tredje avsnittet av De Eurovisa då panelen lyssnar på bidragen som ska representera Sverige, Norge, Island samt Malta, Portugal, Tjeckien, Israel, Lettland, Azerbajdzjan och Schweiz.

De Eurovisa i sin studio.
Vilken låt orsakar så allvarliga miner? De Eurovisa i sin studio. Bild: Yle / Ilmari Fabritius

I panelen sitter förutom programledare Eva Frantz och bisittare Johan Lindroos också nöjesproducenten, låtskrivaren och musikern Niklas Rosström samt sångaren och dansaren Annette ”Clarissa” Lundell som ifjol tävlade i Tävlingen för ny musik UMK med låten Top of the World.

Sveriges Måns Zelmerlöw med låten Heroes är spelbolagens favorit men får inte enbart höga poäng av panelen. Johan erkänner rakt ut att han de senaste åren haft en Norge-fetisch, och hans iver smittar av sig på Eva. Clarissa tycker att videon till A monster like me stöder sången, medan Niklas mest bara är skeptisk.

Vilken är din Eurovisionsbakgrund?

– Jag har följt med Eurovisionen sedan jag var en liten pojke, och deltog år 2005 och 2006 också i den finska uttagningen med egna kompositioner. Jag var också turnéledare året då Geir Rönning representerade Finland med Why? och var i Kiev med delegationen. Jag hade också ansvar för Euro club när Eurovisionen arrangerades i Helsingfors, berättar Niklas Rosström.

– Jag har inte regelbundet tittat på Eurovisionen, men den har ändå varit viktigt för mig och min mamma. Vi brukar titta på tävlingen tillsammans. Ett av mina första minnen av Eurovisionen är då Charlotte Perrelli sjöng Tusen och en natt år 1999. Den egna erfarenheten är från finska uttagningarna i UMK år 2014, och så satt jag också ifjol i den nationella juryn som gav poäng i ESC, säger Clarissa.

Johan Lindroos och Clarissa.
Johan Lindroos och Clarissa. Johan Lindroos och Clarissa. Bild: Yle / Hanna Othman

Vad behöver en vinnarlåt?

– Det är inte längre en sångtävling, man behöver något koncept som är annorlunda än alla andras. Du måste sticka ut, säger Niklas.

– Helheten; bra låt, intressant artist och också ett bra scenframträdandet. Tv-tittarna vill bli berörda och känna känslor, tror Clarissa.

Niklas Rosström och Eva Frantz.
Niklas Rosström och Eva Frantz. Niklas Rosström och Eva Frantz. Bild: Yle / Hanna Othman

Vad tror du om Finlands chanser i Eurovisionen i år?

– Finland har hittills fått mycket uppmärksamhet i medier och det kommer att fortsätta på plats också. Pertti Kurikan Nimipäivät kommer att fortsätta väcka debatt. Jag är inte förvånad om de tar oss till final, säger Niklas.

– Endera vinner de eller så blir de sist. Folk har väldigt starka åsikter om dem, men jag hoppas förstås att de vinner, säger Clarissa.

De Eurovisa i sin studio.
Israels låt får Eva Frantz att dansa på stället. De Eurovisa i sin studio. Bild: Yle / Hanna Othman

Eurovisionen fyller i år 60 år och Niklas Rosström och Clarissa ombads välja ut en låt som betytt något för dem från tidigare år. För Clarissas del blev det Loreens vinnarlåt Euphoria från år 2012 då Sverige tog hem sin femte seger. Niklas för sin del valde Marion Rungs Tom tom tom som Finland tävlade med år 1973. Hör motiveringarna i programmet!



De Eurovisa med gästerna Annette "Clarissa" Lundell och Niklas Rosström på Yle Fem söndagen den 10 maj klockan 20.00. Också på Yle Arenan.

Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

De Eurovisas poäng i del tre

$
0
0

Hjältar, monster, vargar, gyllene pojkar. Listan på spännande karaktärer som det sjungs om i Eurovisionen är lång, men det här är några av de som fick poäng i det tredje avsnittet av De Eurovisa.

Flest poäng fick Sverige (36p), följt av Norge (33p) och Azerbajdzjan (29p). På sista plats i det tredje avsnittet hittar vi Portugal med 7 poäng men Tjeckien ligger hack i häl med 8 poäng.

Musikchefen och bisittaren Johan Lindroos var på givmilt humör och gav till och med två tiopoängare, den ena till Sverige och den andra till Norge. Sverige fick också en tiopoängare av programledare Eva Frantz. Lettland fick en tia av sångaren Clarissa, medan nöjesproducenten Niklas Rosström högsta vitsord var en nia och den gick till Sverige.

Inga nollpoängare delades ut i det här programmet, men Portugal, Tjeckien och Schweiz fick alla ettor av någon i panelen.

De Eurovisa ger poäng enligt sin egen åsikt om låtarna, inte hur de tror att bidragen kommer att klara sig i tävlingen.

Vad tycker du om resultatet? Var det rätt låt som fick flest poäng av De Eurovisa? Kommentera gärna.

Vilka tre låtar är dina favoriter i det tredje avsnittet?

Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

PKN testade Eurovisionsscenen i Wien

$
0
0

Finlands Eurovisionsrepresentant Pertti Kurikan Nimipäivät övade på måndagen för första gången på scenen i Wien samt höll sin första presskonferens. Scenens storlek förvånade bandet.

Innan resan till Wien sade Pertti Kurikan Nimipäivät att de inte tänker ändra på något i sitt scenuppträdande utan vill hålla det som det var i Tävlingen för ny musik, UMK. Bandet hoppades ändå på mera rök på scenen. I de första videorna som publicerats från Wiener Stadthalle ser det ut som att önskan har gått i uppfyllelse.

Scenen är rökfylld och strålkastarna lyser gult och blått om vartannat. Toni Välitalos trumset finns bak på scenen men på en upphöjning. På scenen finns också torn av förstärkare.


På presskonferensen efter repetitionen fick bandet frågan vad som överraskat dem mest hittills. Bassisten Sami Helle svarade att det är scenen.

– Den är så stor! Jag kunde inte föreställa mig hur stor den skulle vara. Vi är vana vid att spela på mindre scener.

Pertti Kurikan nimipäivät övar på Eurovisionsscenen. Första övningen.
Eurovisionsscenen är omgiven av flera tuber. Pertti Kurikan nimipäivät övar på Eurovisionsscenen. Första övningen. Bild: EBU / Thomas Hanses

Eurovisionsscenen i Wiener Stadthalle är 43 meter bred och 14 meter hög.

Sami Helle svarade på de flesta frågorna eftersom hans engelska är bättre än de andras. Delegationschef Maija Aho översatte då de andra ville svara på finska.

Pertti Kurikan nimipäivät övar på Eurovisionsscenen. Första övningen.
PKN övar på scenen. Pertti Kurikan nimipäivät övar på Eurovisionsscenen. Första övningen. Bild: EBU / Thomas Hanses

Oberoende vilken fråga som ställdes till bandet lyckades medlemmarna alltid inflika ett ”Pertti Kurikan Nimipäivät kommer att vinna”, och den samlade journalistkåren blev redan inbjuden till fest på torget i Helsingfors.

Bakom scenen träffade bandet också en del av de andra artisterna och talade med dem. Kari Aalto visade också upp sin nya tatuering.


För mera bilder från PKN:s första dag i Wien: eurovision.tv

Pertti Kurikan Nimipäivät tävlar i den första semifinalen den 19 maj. Semifinal två sänds den 21 maj och final blir det den 23 maj. Tävlingen refereras i flerljud på TV2 och Yle Arenan, samt på svenska i Radio Vega.

Eurovisionen år 1991

$
0
0

Carola och vindmaskinen tog hem vinsten till Sverige, trots att hon fick lika många poäng som Frankrike. Finlands Kaija sjöng om en galen natt.

Efter Italiens vinst året innan tyckte man att det skulle sitta fint att arrangera tävlingen i San Remo. San Remo-festivalen hade ju ändå stått som förebild för Eurovisionen. I sista minuten ändrade italienska RAI sig och flyttade tävlingen till Rom.

Den sena flytten betydde att det inte fanns mycket tid att förbereda tävlingen och showen 1991 har fått mycket kritik för att den verkade som hastigast ihop satt. Dekoren på scenen fick kritik för att den såg ut som någon bara tömt ett förråd för filmrekvisita.

Under övningarna var orkestern sällan på plats, eller kom flera timmar för sent. Det berodde delvis på att delar av Rom översvämmade av häftigt regn.

Programledarna stal showen

Som värdar fungerade Toto Cutugno som vunnit året innan och Gigliola Cinquetti som vann år 1964. Båda talade endast italienska under kvällen och verkade vilja stjäla showen från artisterna.

Kaija (Kärkinen) representerade Finland med rockballaden Hullu yö. Låten kom tredje sist med sex poäng. Den komponerades av Ile Kallio som senare gifte sig med sångaren.

Efter uppträdandet visar kameran den applåderande publiken, men mitt i bilden sitter också en man och gäspar stort.


Efter att alla länder gett sina poäng stod det lika mellan Sveriges Carola och Frankrikes Amina. För första gången måste man alltså ta till regeln som sade att i fall att två länder får lika många poäng så är det bidraget som fått flest tolvpoängare som vinner.

Men Sverige och Frankrike hade båda fått fyra tolvor, så man måste titta till tiopoängarna och då gick Sverige segrande ur duellen eftersom Carola fått fem tior och Amina endast två.

Innan tävlingen trodde många att Aminas bidrag C'est le dernier qui a parlé qui a raison (ungefär Det är den sista som talade som har rätt) skulle vara för svårt för jurygrupperna att ta till sig och därför skulle klara sig dåligt, men så gick det inte. Å andra sidan kommer de flesta i dag bättre ihåg Fångad av en stormvind.

Förra gången det hade blivit oavgjort mellan länderna var 1969 och då kunde man inget annat än utlysa fyra länder till segrare.

Under Sveriges bidrag slutade ljudet fungera i salen, men tv-tittarna och jurygrupperna märkte ingenting. Carola lät sig inte störas och hon fortsatte som om ingenting hänt, med vindmaskinen rufsande om håret.

Carola hade tävlat för Sverige senast år 1983 med Främling som då kom på tredje plats. Hon skulle också tävla ännu en tredje gång år 2006 med Invincible som kom på femte plats. Men 1991 var det första plats som gällde och Sveriges fick sitt tredje guld.


"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.

De Eurovisa tar över Radio Vega

$
0
0

På Kristi himmelsfärdstorsdag tar De Eurovisa över Radio Vega mellan klockan 14 och 17 för att ge sin knivskarpa analys om hur de tror att årets Eurovisionsbidrag klarar sig i tävlingen.

Under tre timmar ska De Eurovisa, alltså programledare Eva Frantz, musikchef Johan Lindroos och Eurovisionsreporter Hanna Othman lyssna igenom årets Eurovisionsbidrag. Det handlar om 40 låtar så takten kommer att vara snabb, men man ska ändå hinna höra låtarna.

Skillnaden mellan De Eurovisa på radio och De Eurovisa på tv är vad de kommenterar. De Eurovisa på tv har sagt vad de tycker om låtarna, medan det i radio kommer fram vad de tror om bidragens chanser att gå vidare.

De Eurovisa ger alltså tummen upp eller tummen ner beroende på låtarnas chans att komma till finalen. Alla tre berättar också hur de tror att årets topp trea kommer att se ut.

Den här analysen ger trion med fem års erfarenhet från Eurovisionens första rad. Eva Frantz och Johan Lindroos har kommenterat sändningarna på svenska sedan tävlingen i Düsseldorf år 2011, lika länge har Hanna Othman jobbat med Eurovisionen på Svenska Yles webb.

ESC-eftermiddag med De Eurovisa på Radio Vega och Yle Arenan den 14 maj klockan 14.03 till 17.00 med paus för nyheter klockan 16.00.

#DeEurovisa #yleesc

Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

De Eurovisa tar sig an Australiens låt

$
0
0

Jubileumsåret till ära får Australien vara med i Eurovisionen. De Eurovisa frågar sig hur landet kommer att tas emot i Wien och hur de klarar sig mot de andra länderna som går rakt till final. Gäster är Ami Aspelund och Tage Rönnqvist.

I det fjärde och sista avsnittet av De Eurovisa ska de sista tre länderna i den andra semifinalen poängsättas tillsammans med de sju länderna som går rakt till finalen. De tio länderna är Cypern, Slovenien, Polen, Australien, Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien.

De Eurovisa Johan, Ami, Tage och Eva.
De Eurovisa Johan, Ami, Tage och Eva. Bild: Yle / Ilmari Fabritius

I panelen sitter förutom programledare Eva Frantz och bisittare Johan Lindroos också Eurovisionslegenden och musikern Ami Aspelund som representerade Finland år 1983 med Fantasiaa och fotografen och regissören Tage Rönnqvist.

Australien är i år för första gången med i tävlingen. Australiensarna storgillar sångtävlingen och den har sänts i tv ”down under” redan i trettio år. Nu får de också vara med och tävla och sänder den populära musikern Guy Sebastian som sin representant. Men landets speciella ställning kan endera fungera till deras fördel eller nackdel, vilkendera diskuterades av panelen.

Vilken är din Eurovisionsbakgrund?

– Jag började intressera mig för Eurovisionen några år före Lordi vann, men i och med vinsten blev det ännu större, säger Tage. Jag gjorde min arbetspraktik i Helsingfors arenan och stod i femton dagar och höll i en kabel så att inte kameramannen den var fast i skulle snubbla på den. Det var de mest fantastiska femton dagarna för då fick man insyn i hur allting fungerade.

– Jag var flera gånger med i de finska uttagningarna på 1980-talet, säger Ami. Av Eurovisionen i München har jag inte så många minnen, det var en hel del representerande och hoppande in och ut ur bilar.

Johan Lindroos och Ami Aspelund.
Johan och Ami funderar på vilket europeiskt land som har tigrar. Johan Lindroos och Ami Aspelund. Bild: Yle / Hanna Othman

Vad får dig att se på Eurovisionen?

– Eurovisionen har en underlig dragningskraft. Man vet aldrig vad man ska vänta sig så det kommer alltid att överraska dig. Det fascinerar att tycka till och lyssna på bidragen som ska representera ett land, säger Tage.

– Jag tycker den har blivit för stor, man borde gå tillbaka till hur det var tidigare för att orka se och lyssna igenom alla låtar, tycker Ami.

De Eurovisa i sin studio.
De Eurovisa försöker fundera ut vad Tysklands Ann Sophie förtjänar för poäng. De Eurovisa i sin studio. Bild: Yle / Hanna Othman

Vad tycker du om årets låtar?

– Jag hävdar att Italien vinner, säger Tage. De har enligt mig den bästa låten, men jag har inte sett något liveframträdande av dem. Men med låten skulle de vinna. Och med videon! De har Spiderman med i videon, man kommer långt med det.

– Av de låtar som jag sett så tycker jag att det är bra standard. Det verkar inte vara så mycket övertramp och hysteriska gymnastikvideon. Vi är hoppeligen tillbaka till att musiken och professionalismen vinner, säger Ami.

Ami Aspelund.
Det här uppträdandet orkar Ami tydligen inte koncentrera sig på. Ami Aspelund. Bild: Yle / Hanna Othman

Vad tror du om Finlands chanser?

– Pertti Kurikan Nimipäivät väcker en hel del sympatier, de kommer säkert att leverera i Wien som de gjort hittills. Det kan vara svårt för övriga Europa att förstå poängen. Men i år tävlar vi med ett budskap, säger Ami.

– Jag lyfter på ögonbrynen om de kommer till finalen, säger Tage.

De Eurovisa i sin studio.
Är det ett plus eller ett minus att ha Spiderman i sin musikvideo? De Eurovisa i sin studio. Bild: Yle / Hanna Othman

Eurovisionen fyller i år 60 år och Ami Aspelund och Tage Rönnqvist ombads välja ut en låt som betytt något för dem från tidigare år. För Amis del blev det Datner & Kushnir som tävlade för Israel år 1987 med Shir Ha’batlanim. Tage för sin del valde Spaniens D’Nash med låten I love you mi vida. Hör motiveringarna i programmet!



De Eurovisa med gästerna Ami Aspelund och Tage Rönnqvist på Yle Fem söndagen den 17 maj klockan 20.00. Också på Yle Arenan.

Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Eurovisionsmaraton i konfettiregn

$
0
0

Fyra timmar lång är sändningen på lördag då en panel ledd av Aino Töllinen tar sig an alla 40 Eurovisionslåtar. Direktkontakt tas också med PKN i Wien.

I panelen sitter musikern och skådespelaren Hanna-Riikka Siitonen, ståuppkomikern Lotta Backlund, musikern och redaktören Perttu Häkkinen samt underhållaren Cristal Snow.

Aino Töllinen och Cristal Snow kommenterar också Eurovisionen i år på finska.

Sändningen börjar kl.19.10 och håller på i fyra timmar. Under kvällen tar studion också kontakt med Wien för att kolla hur det går för Finlands representanter Pertti Kurikan Nimipäivät.

Lördagen den 16 maj klockan 19.10 på TV2 och Yle Arenan.

#euroviisut


PKN:s andra repetition - ingen rök, ingen eld

$
0
0

Under fredag övade Pertti Kurikan Nimipäivät för andra gången på Eurovisionsscenen. Av någon orsak ville arrangörerna inte öva med rökmaskinerna, och det verkade ta ner på bandets energinivå.

På fredag övade de artister som uppträder i den första semifinalen för andra gången på Eurovisionsscenen i Wien.

Eftersom rökmaskinerna inte var på så var det aningen svårt att säga något om hur det slutgiltiga numret kommer att se ut. Lite mera koreografi har man satt in för bandet, exempelvis hoppar Pertti Kurikka två gånger i slutet av Aina mun pitää.

– Det är Perttis grej, han hoppar också alltid i slutet på deras konserter, förklarar PKN:s manager Kalle Pajamaa.

"Titta in i kameran"

Pajamaa säger också att han inte kom med några förändringsförslag för bandets del, men att producenterna från Yle hade haft en del kommentarer gällande kameravinklar och ljudet.

– Bandet står på scenen som alltid och gör som de alltid gör på sina gig. Det enda rådet jag gav dem var att man får titta in i kameran emellanåt då den kommer åkande förbi.


Yle-producenten Anssi Autio är inte ännu helt nöjd med numret.

– Det såg nästan färdigt ut. Lite svårt var det att säga hur lamporna fungerar sedan då det är rök på scenen, men det får vi se på måndagens generalrepetition.

Pertti Kurikan nimipäivät.
Pertti Kurikan Nimipäivät var omringade av ett hav av fotografer efter presskonferensen. Pertti Kurikan nimipäivät. Bild: Yle / Hanna Othman

Kamera-arbetet hade blivit bättre sedan den första övningen, bandet var mera avslappnade och man hade lämnat bort en del gammaldags ”punkeffekter” som regissören först hade föreslagit att skulle användas i rutan.

Stolt far

– Bra såg det ut på alla sätt. Riktigt fint klarade pojkarna sig, säger trummisen Toni Välitalos pappa Kyösti efter repetitionen. Han stod längst fram invid scenen och tittade på och säger att Toni var ett enda stort leende då de efter ungefär 20 minuters övning kom ner från scenen.

Toni Välitalo på presskonferens.
Toni Välitalo berättar att bandet ibland bråkar men alltid blir sams igen. Toni Välitalo på presskonferens. Bild: Yle / Hanna Othman

Finlands videovykort presenterades också på presskonferensen efter repetitionen. I vykortet får man se musikern Pelle Miljoona hämta ett paket till PKN:s dörr. I paketet hittar de en konduktörsmössa och sedan befinner de sig på ett spårvagnsmuseum i Wien.

Pertti Kurikan Nimipäivät tävlar i den första semifinalen den 19 maj. Semifinal två sänds den 21 maj och final blir det den 23 maj. Tävlingen refereras i flerljud på TV2 och Yle Arenan, samt på svenska i Radio Vega.

Nordisk natt i Eurovisionsstaden Wien

$
0
0

Kaos kring Måns, danskar som älskar Dudsons och ett kamerahav. De Eurovisa infiltrerade sig på Nordic Night-festen i ett Eurovisionsgalet Wien.

Varje år brukar de nordiska länderna arrangera ett gemensamt evenemang i Eurovisionens värdstad. Det är ett tillfälle där medierna kan träffa artisterna, artisterna kan träffa varandra och fansen får njuta av deras musik.

I år var dessutom Estland med och arrangerade festen.

De Eurovisa är på plats i Wien och ville inte missa en chans att mingla med artisterna. Johan Lindroos nappade mikrofonen och ställde några frågor till bland annat Sveriges Måns Zelmerlöw och danska Anti Social Media. Norska Mørland och Debrah Scarlett spelade också en egen version av Alexander Rybaks vinnarlår Fairytale.

Den första semifinalen av Eurovision song contest i TV2 tisdagen den 19 maj, semifinal två torsdagen den 21 maj och final lördagen den 23 maj. Svenskt referat av Johan Lindroos och Eva Frantz.

Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

De Eurovisas poäng i del fyra

$
0
0

Sju bidrag går rakt till Eurovisionens final, men det hindrar inte De Eurovisa från att poängsätta dem. Bland annat förstagångaren Australien och värdlandet Österrike synades i del fyra.

Flest poäng fick Frankrike (32p), följt av Slovenien och Australien som båda fick 30 poäng. På sista plats i det fjärde avsnittet hittar vi värdlandet Österrike med 6 poäng men Tyskland ligger hack i häl med 7 poäng.

Regissören Tage Rönnqvist var den givmildaste paneldeltagaren och han delade ut hela två tiopoängare, en till Italien och en till Storbritannien. Sångaren Ami Aspelund kände stor kärlek till Australien och gav dem en tia. Programledare Eva Frantz och bisittare Johan Lindroos gav båda ett antal niopoängare men inga fulla tior.

Inga nollpoängare delades ut men Österrike och Tyskland fick ettor. Tage gav också en etta till Cypern trots att resten av panelen ansåg dem förtjäna högre poäng. Storbritannien fick också höga poäng av Tage och Ami medan Eva och Johan inte gillade Electro Velvet.

De Eurovisa ger poäng enligt sin egen åsikt om låtarna, inte hur de tror att bidragen kommer att klara sig i tävlingen.

Vad tycker du om resultatet? Var det rätt låt som fick flest poäng av De Eurovisa? Kommentera gärna.

Vilka tre låtar är dina favoriter i det fjärde avsnittet?

Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Finland och Sverige är De Eurovisas favoriter

$
0
0

Om man ska tro den Eurovisa panelen kommer Finland eller Sverige i år att gå segrande ur Eurovisionen. Men också Norge och Montenegro ligger bra till.

Finska Pertti Kurikan Nimipäivät och svenska Måns Zelmerlöw fick lika många poäng, 36 stycken, då De Eurovisa lyssnade igenom låtarna. Montenegroz Knez ligger ändå bara två poäng efter på 34 poäng och Norges Mørland & Debrah Scarlett på 33 poäng.

Följande sju låtar i topp elva har också alla fått över trettio poäng. Armenien, Australien och Slovenien ligger på delad åttonde plats.

Minst poäng fick San Marino, endast tre. Inte heller värdlandet har De Eurovisa några stora tankar om. Portugal och Tyskland ligger dem hack i häl.

Italien är en av spelbolagens favoriter men opera-popsångarna tog sig inte in på topp tio listan.

De Eurovisas slutresultat:
Sverige 36p
Finland 36p
Montenegro 34 p
Norge 33 p
Frankrike 32p
Ryssland 32p
Irland 32p
Belgien 31p
Armenien 30p
Australien 30p

Slovenien 30p
Italien 29p
Rumänien 29p
Azerbajdzjan 29p
Ungern 29p
Lettland 27p
Island 27p
Vitryssland 27p
Albanien 27p
Estland 26p

Cypern 26p
Makedonien 25p
Serbien 25p
Spanien 24p
Malta 23p
Danmark 22p
Nederländerna 20p
Storbritannien 19p
Israel 19p
Moldavien 17p

Litauen 17p
Polen 14p
Georgien 14p
Schweiz 10p
Grekland 9p
Tjeckien 8p
Tyskland 7p
Portugal 7p
Österrike 6p
San Marino 3p

De Eurovisa panel gav poäng enligt vad de själv tycker och inte enligt hur de tror att det kommer att gå.




Vad tycker du om resultatet? Var det rätt låt som vann? Kommentera gärna.

Uppklädda sångare på Eurovisionens röda matta

$
0
0

Det var internationell stämning på röda mattan utanför Wiens rådhus igår då Eurovisionsstjärnorna tågade till den officiella öppningsfesten. Till och med Pertti Kurikan Nimipäivät hade klätt upp sig i kavajer och publiken jublade då de kom gående längs mattan.

En orkester spelade tidigare Eurovisionsvinnarlåtar medan stjärnorna vandrade upp längs med mattan. De flesta anlände med bussar tejpade i årets logo, ett sätt för Österrike att understryka att årets tävling är ett grönt evenemang.

Israels Nadav Guedj var på strålande humör och tillsammans med den israeliska delegationen dansade de i mellan lite traditionell ringdans på mattan.


Det tog en evighet för österrikiska Conchita Wurst som segrade ifjol att gå längs med mattan. Alla ville prata med sångaren som klätt sig i en designerklänning i grått och en peruk med knappt axellångt hår.

Tjeckiens bidrag håller tummarna upp
Tjeckiska sångarna Marta Jandová och Václav Noid Bárta var på gott humör och visade tummarna upp för fansen. Tjeckiens bidrag håller tummarna upp Bild: Yle/Hanna Othman

Tjeckiens sångare Marta Jandová och Václav Noid Bárta hoppade på Sveriges Måns Zelmerlöw då han höll på att gå förbi dem på mattan. Vet du vem vi är? frågade de Måns och sångaren svarade ärligt att han inte visste det. Tjeckerna presenterade sig och artisterna skrattade tillsammans en stund. Förhandsfavoriten Måns hör tydligen till en av de artister som också de andra tävlarna har koll på.

Mørland & Debrah Scarlett
Norges Mørland & Debrah Scarlett hade redan tidigare på dagen fått äran att sjunga på Wiens stadsopera. Mørland & Debrah Scarlett Bild: Yle / Hanna Othman

Moldaviens Eduard Romanyuta dök upp på mattan med fyra dansare klädda som sexiga poliser i läderbyxor och med händer och fötter i bojor.

- Rösta mig vidare till final så får ni veta vad mitt budskap är, sade han glatt till de förundrande journalisterna.

Den första semifinalen i Eurovision song contest i TV2 tisdagen den 19 maj, semifinal två torsdagen den 21 maj och final lördagen den 23 maj. Svenskt referat av Johan Lindroos och Eva Frantz.

Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Viewing all 607 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>