Quantcast
Channel: Eurovision | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 607

Fansen kopierar fortfarande Ami Aspelunds klänning

$
0
0

Det var nära att Finland fick sin första Eurovisionslåt på svenska redan 1982. Ami Aspelunds Mitt äppelträd kom nämligen tvåa i uttagningen, och efter att Kojos Nuku Pommiin fått noll poäng i Eurovisionen var det många som knarrade ”Vi borde ha skickat Ami…”:

- Mitt äppelträd är faktiskt ett bra exempel på en melodi som lever vidare, trots att den inte vunnit, konstarerar Ami Aspelund, jag har den fortfarande på repertoaren!

Veikko Samuli som skrev melodin insisterade att den skulle framföras på svenska, men bad Ami om tips på vem som skulle skriva texten. Valet föll på Marita Lindquist.

Jordskredsseger

Året därpå blev det revansch för Aspelund i de finländska uttagningarna

- Lite fick jag nog åka snålskjuts på den folkstorm som uppstod efter Mitt äppelträd och Nuku Pommiin, minns Aspelund.

I och för sig lyckades hon med bedriften att bli både först och sist i den inhemska finalen. Aspelund hade blivit inbjuden att uppträda och deltog i finalen med två låtar, varav Hymni Äiti Teresalle kom sist medan Fantasiaa vann.

Melodin hade Aspelunds dåvarande make Kari Kuusamo skrivit, för texten stod Kaisu Liuhala. Det blev en riktig jordskredsseger, Fantasiaa fick dubbelt så många röster som den låt som kom tvåa, Kirkas Täytyy uskaltaa. Efter all kritik mot expertpanelernas beslut de senaste åren var det denna gång publiken som avgjorde tävlingen. Än en gång röstade man genom att skicka postkort.

Ami Aspelund
Ami Aspelund Bild: Yle/ Håkan Sandblom

"Ze artizt Azpezunt"

Sedan var det bara att packa ihop och resa till München. Både Ami Aspelund och systern Monica har deltagit i flera andra stora musiktävlingar, men visst är Eurovisonen en maffig erfarenhet för en artist.

- Eurovisionen är ju kanske det största man får uppleva när man arbetar med musik.

Aspelund ser framför allt tävlingen som ett fantastiskt skolningstillfälle.

- Var annars får man chansen att stå på en jättescen med live-symfonisorkester, en chef d’orchestre och hela köret? Jag minns precis när konferencieren presenterade mig. ”And ze arizt: Ami Azpezunt” . Sedan dess har jag fått heta Azpezunt i vissa kretsar...

Stjärnklänningen - flopp eller klassiker?

Den fantastiska vita 80-talskreation med stjärnformad volang runt midjan som Aspelund bar i Eurovionen hänger kvar i Yles garderob.

- Jag ville ha en kvinnlig klänning som var lite dramatisk, det tyckte jag passade ihop med Fantasiaa som är en ganska dramatisk sång. Klänningen syddes upp här i kostymateljén på Rundradion, minns Aspelund.

Här kan du se Aspelunds klänning och framträdande i Eurovisionen.

Men när hon i efterskott såg sig själv på tv började hon tveka på sitt klänningsval.

- Kameravinkeln var så fånig, de kapade liksom av mig vid höfterna så volangen fick mig att se ut som en michelingubbe. När jag kom hem stod det i tidningarna att kjolen hade förstört hela sången!

Ami och Monica Aspelund
Ami och Monica Aspelund Ami och Monica Aspelund Bild: Yle/ Eva Frantz

Här opponerar sig storasyster Monica Aspelund, som sitter med vid intervjun.

- Nej, jag måste säga att jag föll i farstun för den där klänningen! Den är stilig, enkel, klassisk, den var modern och dramatisk och när du gick omkring och vickade på höfterna rörde stjärnan på sig. Det var en fantastisk klänning!

Det är Monica Aspelund inte ensam om att tycka. När Finland stod värd för Eurovisionen 2007 kom en flicka från Polen fram till Ami Aspelund för att förevisa sin klänning. Hon hade bett sin mamma sy upp en exakt kopia av den klänning Aspelund bar i Eurovisionen 1983.

- Och rätt nyligen kontaktade en israelisk kille mig på faceook, hade hade också skaffat en Fantasiaa-dräkt, skrattar Aspelund. Så det bevisar ju ändå att klänningen etsade sig fast i minnet på folk!

Eurovisionen före Internet

Ami Aspelund har egentligen ganska få minnen av själva resan till Eurovision Song Contest i München.

- Det var en otroligt hektisk vecka, kläder skulle på och av, man skulle sminkas och flänga omkring och posera, posera, posera.

I dagens läge är det svårt att ens greppa vilket oerhört marknadsföringstillfälle Eurovisionen var för en artist på 1980-talet.

- Det fanns ju inget Internet på den tiden och vårt samhälle var trots allt ganska slutet . Så visst var det ett otroligt tillfälle att synas, ett fönster ut i världen!

Fantasiaa landade på en delad elfte plats i Eurovisionen. Luxemburgs Corinne Hermès vann med Si la vie est cadeau. På tredje plats hamnade en viss Carola med låten Främling.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 607

Trending Articles


Krysslösningar nr 23-24


363233 - Skulptur Anders Blanck Backa Rättvik - Stockholms Auktionsverk Online


Naturväktarnas sommarbildblogg


Ernst Kirchsteigers tuffa kris med hustrun


Martin Almgrens Mello-vapen: kärleken Anna


Tele2 Wifi Hub L2


Benjamin Ingrosso om att vara gay


SVT-profilen om sin svåra sjukdom


Nike AIK Matchshorts vita


Dödsfallsnotiser



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>